Operada 36 yıl

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin mihenk taşlarından Gökçen Koray çok sevdiği operaya Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda düzenlenecek olan konserle veda edecek.

28 Mart 2013 - 11:22

Mustafa SÜRMELİ
 
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin daimi Koro Şefi Gökçen Koray, 5 Nisan 2013 Cuma günü Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda düzenlenecek olan bir konser programıyla görevini tamamlayacak. İstanbul Devlet Opera Sanatçısı Niyazi Ölmez’in metin, kurgu ve uygulamasını, Serdar Yalçın’ın ise orkestra şefliğini üstlendikleri İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestra ve Korosu’nun muhteşem konseriyle operaya veda edecek sanatçı için bir de “Gökçen Koray ile Bir Dönem Koro” başlıklı sürprizlerle dolu unutulmayacak bir etkinlik izleyicileri bekliyor. Daha önceleri Ayhan Baran, Erol Uras, Remziye Alper, Ender Arıman, Yıldız Kenter, Hakan Aysev, Alaaddin Yavaşça, Yalvaç Ulaç’tan sonra sanatseverlere belgesel konserler sunan Niyazi Ölmez, şimdi de Gökçen Koray çalışması ile opera tarihimize bir not düşecek.  İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestra ve Korosu Özel Konseri 20.00’de sanatseverlere kapısını açacak. Opera severleri bu özel gecede “O fortuna”, “Çingeneler Korosu-Coro dei gitani”, “9. Senfoni”, “Gülnihal” ve “Va pensiero” gibi eserler bekliyor. Niyazi Ölmez gecenin unutulmaz anlara sahne olacağını ve unutulmayacak bir yapımın izleyenleri mest edeceğini söyledi.  Belgesel, konser ve oyunun yer aldığı geceyi Özlem Abacı ve Niyazi Ölmez ikilisi sunacak. Başkemanda Seda Yalçın, Koro Şefliğinde Kevork Tavityan’ın yeraldığı konserin Koro Koordinatörü Sema Subaşı. Görsel Yönetmenlik Şenay Ertorun’a, Ses Tasarım Osman Karakaş, Işık Tasarım Şener Akyamaner’e ait. Size sadece Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’na gitmek, koltuğunuza yaslanıp muhteşem eserleri muhteşem sanatçılar ve sazlar eşliğinde kâh gözlerinizi kapatarak izlemek kâh eşlik ederek izlemek kalıyor. Tabii bu arada sürpriz yapımları da ayakta alkışlayacağınıza eminiz.

OPERA BENİM YUVAMDI
Gökçen Koray Gazete Kadıköy’e yaptığı açıklamada İstanbul Devlet Operası’nın yuvası olduğunu ve sanat yaşamında yerinin ayrı olduğunu söyledi. Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda düzenlenecek olan etkinlikle veda etmenin kendisi için çok önemli olduğunu belirten Gökçen Koray, “Süreyya Operası mimari olarak çok güzel. Orta Avrupa’nın bütün opera binaları Süreyya Operasının ölçüleri içindedir. Süreyya Operası’nı çok seviyorum. Çok güzel bir atmosferi var. Çok güzel bir restorasyon yapılmış. Bina olarak Türkiye’deki operayı kurtarıcıdır. Kadıköy Belediyesi’nin yaptığı büyük hizmet. İstanbul kültür başkenti oluyor İstanbul’un operası yok. Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nı restore etmeseydi ne olurdu operanın hali, ne olurdu opera sanatının hali?” dedi.

ARŞİV