Organik arayanlar pazarda buluşuyor

Kadıköy’de her çarşamba kurulan Organik Pazar sağlıklı beslenmek isteyenlerin uğrak yerlerinden…

01 Aralık 2016 - 14:22
Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nın her çarşamba farklı bir önemi var Kadıköylüler için. Yemyeşil doğasıyla ilçe sakinlerinin uğrak yerlerinden olan parkta aynı zamanda her çarşamba günü organik ürünlerin satışa sunulduğu küçük, şirin bir pazar kuruluyor. Pek çok kişinin her hafta ziyaret ettiği pazarda neler yok ki! Her biri birbirinden lezzetli organik meyvelerden sebzelere, baldan süt ve süt ürünlerine, ekmek ve unlu mamullerden tahıl ürünlerine kadar pek çok ürün mevcut. Ayrıca Manisa’nın muhteşem kan yapıcı özelliğe sahip olduğu belirtilen kara üzümü ve onun gibi organik yöntemlerle üretilen onlarca meyve ve sebzeyi de tezgâhlarda bulmak mümkün.
ORGANİK PAZARIN KURALLARI
Ancak bu pazarda esnaf gelişigüzel ürün satamıyor. Pazar organik olunca tüm ürünlerin nasıl üretildiğinden nereden geldiğine kadar pek çok yönden denetimi söz konusu. Her ürün gerekli mercilerden alınan sertifika ve izne göre tezgâhlarda satışa sunuluyor. Organik semt pazarında uyulması gerekli kurallardan bazıları şöyle: Organik ürün satışlarında müteşebbis sertifikasının yanı sıra ürün sertifikasının bulunması zorunlu. Sertifikada satışı yapılacak ürünle ilgili bilgiler yer alıyor. Ürün sertifikası bulunmayan ürünlerin pazara girişi yasak. Yaş meyve ve sebzelerde sertifika düzenlenirken çeşit belirtilmesi zorunlu.

SİGARA İÇMEK YASAK!
Ayrıca Kadıköy Organik Halk Pazarı Katılımcı Taahütnamesine uyulması gerekiyor. Taahütnameye göre pazarlarda tezgahlarda çalışacak olan görevlilerin ilgili şartlara uygun olarak hijyen eğitimi alması, hijyen kurallarına uyması zorunluluğu söz konusu. Ekolojiye uyumlu, doğa dostu ambalaj kullanılması da gerekiyor. Ayrıca taahütnamede, Kadıköy Organik Halk Pazarı alanında ekolojik pazar konseptine uyumsuzluğu nedeniyle sigara içmenin de yasak olduğu belirtiliyor. Pazarda tüm ürünlerin kaydı yapılıyor. Pazar esnafı, yeni sezon mahsul ürünlerini getirmeden en az üç iş günü önce Kadıköy Belediyesi yetkililerine bilgi vermesi ve onay alması gerekiyor. Kadıköy Belediyesi her hafta pazarda denetim gerçekleştiriyor.
TARIM EĞİTİMİ ALAN VAR
Elif ve Ercüment Yıldırım çifti organik pazarın esnaflarından. Organik ürünlerle sağlıklı beslenmeye önem verdiklerini belirten ve bunun sağlık açısından önemli olduğunu ifade eden çift, üç yıldır tezgâhlarındaki ürünlerle Kadıköylülere bu imkânı sunduklarını anlatıyor. Aslında bir mühendis olduğunu anlatan Ercüment Yıldırım, organik ürün tüketimini yaşam biçimi haline getirince ikinci bir üniversite olarak tarım okumaya başladığını, bahçıvanlık kursuna gittiğini, organik tarım eğitimlerine katıldığını da ekledi. Pazar esnafından Ayşe Semra Eker de sağlıklı beslenmeye önem verdiğini, daha sonra bu ürünleri insanlara sunmak için pazarda ağırlıklı olarak tahıl ürünlerinin satışa sunulduğu bir tezgah açmaya karar verdiğini belirtiyor.

ARŞİV