Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, 23 Mart Cumartesi günü Kadıköy İskele Meydanı’nda, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Adayı Murat Kurum’un “Kanal İstanbul Projesi gündemimizde değil” sözlerine karşılık basın açıklaması yaptı. Açıklamada ‘Ormana, suya, İstanbul’a dokunma’, ‘Ormanlar, nehirler, sermayemiz değiller’ ve "İstanbul'da yalana, talana, Murat Kurum'a izin verme" sloganları atıldı.
2028’E KADAR YÜZDE 45’İNİN TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR
Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu adına, basın açıklamasını yapan Fatoş Osmanağaoğlu şu sözlere yer verdi: “AKP’nin İBB başkan adayı Murat Kurum’un adaylığı açıklandığından bugüne, İstanbul halkının ezici bir çoğunluğunun karşı olduğunu bildiği, 'çılgın proje' Kanal İstanbul Projesi ile ilgili sorulara yanıt vermediğini ya da 'gündemimizde yok' gibi yanıtlarla geçiştirdiğini görüyoruz. Bakanlığı döneminde 'en önemli projesi' olduğunu söyleyen Murat Kurum’u Ulaştırma Bakanlığı yalanlıyor. Projenin devam ettiğini, doğruluğu tartışılır olsa da yüzde 20’sinin tamamlandığını ve Çevre Düzeni Planı ve İmar Planları’na karşı açılan iptal davalarının, süreçte gecikmeler yaratmasına rağmen, 2028’e kadar yüzde 45’inin tamamlanmasının hedeflendiği belirtiliyor. Kurum’un gündeminde olmayan ve hatta Erdoğan’a 'başka önceliklerim var' diyebileceğini iddia ettiği sırada, Kanal İstanbul projesinin kalbi olarak ifade edilen, Arnavutköy Dursunköy’de bir projenin ihalesi daha yayımlandı”.
“SUSUZLUĞUMUZ GARANTİLENMİŞ OLACAK”
Osmanağaoğlu, "Yıllardır söylüyoruz, bu proje İstanbul’un son tarım alanlarını, göllerini, derelerini, ormanlarını, bizimle birlikte yaşayan hayvanları, endemik bitki çeşitliliğini ve İstanbul’un tarihini yani bölgedeki binlerce yıllık kültür varlıklarını yok edecek” dedi. İstanbul’un ciddi anlamda su sorununun olduğunun altını çizen Osmanağaoğlu, “İSKİ’nin İstanbul su durumunu gösteren raporlarının, neredeyse her gün haber manşetlerinde olduğu bir dönemdeyiz. Bu projenin katkısı ile yok edilecek göller ve orman alanları nedeniyle ve iklim değişikliğinin de doğrudan tetiklenmesi sonucunda, susuzluğumuz garantilenmiş olacak ve 'kentsel ısı adası' etkisi tüm canlı yaşamı etkileyecek” şeklinde konuştu. Osmanağaoğlu, bu durumdan yoksullukla, gıdasızlıkla, çocuklarının okul masrafları ile boğuşan, kiralarını ödemek dışında ellerinde yaşamak adına hiçbir şey kalmayan İstanbulluların etkileneceğini kaydetti.
“TÜM YOLLAR, OTOBANLAR KANAL İSTANBUL’A ÇIKIYOR”
Murat Kurum’un seçim vaadinin yeni yollar ve otobanlar olduğunu vurgulayan Osmanağaoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Kanal İstanbul’un, İstanbul için ilave minimum 1,5 milyon insan demek olduğunu biliyoruz. İstanbul’un ciddi bir ulaşım sorunu olduğu da hepimizin malumu, İstanbullunun bu sorununu çözecek en önemli vaat toplu taşıma iken, Murat Kurum metro projeleri yerine yol, otoban vadediyor. Niye? Cevabı biz verelim, çünkü en ucuz ve doğaya da en az zarar verecek çözüm kendisinin ve iktidarın umurunda değil. Murat Kurum’un çözüm diye bize yutturmaya çalıştığı sadece inşaat sermayesinin kasasını doldurmaya yarayacak. Bu nedenle Kanal İstanbul ve Yenişehir Projesini gerçekleştirmek için her yolun mübah olduğunu düşünüyor. Tüm yollar, otobanlar Kanal İstanbul’a çıkıyor”.
14 MİLYON METREKARE ARKEOLOJİK SİT ALANI
Basın açıklamasında söz alan, İBB Başkan Vekili Ülkü Sakalar, “Ne yazık ki bizim açtığımız davaları bakanlık nerede yanlış yapıyoruz diye sorgulayacağına, açılan bu davalarla biz gecikmeye uğradık diye savunmalara kalkıyor” şeklinde konuştu. Sakalar, “Yenişehir rezerv alan dedikleri alan, 350 milyon metrekare alan. Burada 14 milyon metrekare arkeolojik sit alanı var. Dünyanın en eski yerleşimlerinden birisi olan İstanbul'un, altını üstünü mahvetmek üzere getirilmiş bir plan bu” dedi.
“SAZLIDERE BARAJI TAMAMEN YOK EDİLİYOR"
İBB Başkan Vekili Ülkü Sakalar, konuşmasına şu şekilde devam etti: “45 kilometre uzunluğunda bir kanaldan bahsediliyor. Dünyanın en eski iki kıtayı birleştiren bir boğazına paralel bir kanal. Akla zarar. Dünyada hiçbir ülkede paralel bir kanal insan eliyle var olan bir boğaza çok yakın bir mesafede yapılmış bir şey değil. Üzerine yedi tane köprü planlanıyor. İstanbul'un çok önemli su kaynağı Sazlıdere Barajı tamamen yok ediliyor. Tarsus Gölü'nün çok önemli bir kısmı mahvediliyor ve tuzlu su haline geliyor. Küçükçekmece Gölü tamamen tuzlu su haline geliyor. İstanbul'u görmeyenler İstanbul'da yaşamayanlar hayatında Sazlıdere Barajı'nı görmemiş olanlar Ankara'dan plan yapıp bir de gelip İstanbul'da Belediye Başkan adaylığına soyunuyorlar”.