Otizmli çocuklar ve aileleri, daha fazla eğitim hakkı için Kadıköy Altıyol’da eylem yaptı
Otizmli çocuklar ve aileleri, daha fazla eğitim hakkı için Kadıköy Altıyol’da eylem yaptı
Otizmli çocuklar ve aileleri, Özel Eğitim Uygulama Merkezlerinde 12. sınıfı bitirerek mezun olan otizmli çocukların mezun olduktan sonra 3 saatlik özel eğitim hizmetinden mahrum bırakılmasını protesto etti.Kadıköy Altıyol’da toplanan otizmli çocuklar ve aileleri, “Otizmin çaresi mezun etmek değildir” yazılı pankart ve “Otizmli bireyler eğitim haklarını alamıyorlar”, “Otizmli çocuklar hepimizin çocuklarıdır” yazılı döviz açtı.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün bulunduğu sokağın başına kadar yürüyen aileler adına açıklama yapan Şule Pasin, otizmli çocukların Özel Eğitim Uygulama Merkezlerinden mezun olduktan sonra devletin sunduğu rehabilitasyon merkezlerindeki haftalık 3 saatlik özel eğitim hizmetinin ergen otizmli çocuklara yetmediğini kaydetti.
Pasin, sadece rehabilitasyon merkezlerindeki özel eğitim hizmetinin otizmli çocukların ihtiyaçlarına cevap vermediğini belirterek, “Erişkin otizmli çocuklarımızın eğitimini kesintiye uğratmak engelin özelliklerinden biri olan davranış problemlerini artırarak kendisine ve çevresine zarar verici duruma getirmektedir. Gelişen davranış problemleri gerek aileleri gerekse de otizmli çocukların sosyal çevresinin yaşam kalitesini düşürmekte, ailelerin sosyal ilişkilerini zedelemektedir.” diye konuştu.
“SOSYAL REHABİLİTASYON”
Şule Pasin, şunları kaydetti: “Erişkin otizmli çocuklarımızın bağımsızlaşmaları, aile tutumlarının olumlu seyretmesi için sanatsal terapilere, sportif etkinliklere ve iş, uğraşı terapilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Hazırlanacak öğretim programlarının bu kapsamda düzenlenerek branş-atölye ve özel eğitim öğretmeni eşliğinde bireye sunulması gerekmektedir. Otizmli çocukları, okullardan mezun ederek evlere veya bakım evlerine mahkum etmek çözüm değildir. Otizmli çocuklara tüm hayatları boyunca dünyada kabul gören yöntem ve yoğunlukta eğitim sağlanmalı, sosyal rehabilitasyon hizmeti verilmeli, mesleki eğitimle üretime katkıda bulunmaları sağlanmalı, toplumla bütünleşerek sosyal kültürel yönleri geliştirilmelidir.”