Oto galericileri trafiği kapattı

İstanbul Valiliğinin taşınma kararına rağmen Kadıköy’den çıkmak istemeyen oto galericileri, yaptıkları eylemle Ziverbey'de yol kapattı.

18 Ağustos 2011 - 13:29


Kent içinden oto galerilerinin kaldırılmasıyla ilgili İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge uygulamaya geçince oto galericileri eylem yaptı. 15 Ağustos 2011 Pazartesi günü Kadıköy Ziverbey’de yapılan eylemde bölgedeki oto galericileri Ziverbey trafiğini kapattı.
Trafiğin en yoğun olduğu öğlen saatlerinde başlayan eylem Kadıköy’ün en önemli geliş gidiş noktalarından olan Ziverbey’de trafiğinin durmasına neden olurken, birçok vatandaş da bu yüzden zor durumda kaldı. Eylem nedeniyle trafik kapanınca birçok vatandaş toplu taşıma araçlarından inerek, Kadıköy’deki işlerine yürüyerek gitme yolunu seçtiler.
Eylem üzerine bölgeye gelen polis ekipleri trafiğin açılması için eylemcilerle bir süre görüştü. Herhangi bir arbede yaşanmadan eylem sona erdi. Eylemciler daha sonra Kadıköy Belediyesi’ne yürüdüler. Burada oto galericileri Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk ile görüştü. Öztürk ise oto galericilerine, konunun muhatabının İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Valilik olduğunu, dolayısıyla sorunlarını bu makamlara iletmeleri gerektiğini söyledi.
Trafik sıkışıklığına maruz kalan okurlarımızdan Selçuk Özel ise oto galericilerinin trafik kapatma eylemini işte böyle fotoğrafladı.


BELEDİYE BAŞKANI ÖZTÜRK: ‘OTO GALERİLERİ HİÇBİR HAZIRLIK YAPMADI'

Oto galerilerinin kent dışına çıkarılmasının 2005’de İçişleri Bakanlığı’nın çıkarmış olduğu genelgenin ardından 2008 yılından sonra gündeme gelmeye başladığını söyleyen Kadıköy Belediye Başkanı Öztürk, bu konuda şunları söyledi:
“2008 yılından bu yana 3 yıl geçti. 3 yıldır oto galerileri maalesef hiçbir hazırlık yapmadılar. Kent dışında hazırlıklar yapmadılar. Bu konuda Büyükşehir ve İstanbul Valiliği’ne de görev düşüyor, ama asıl görev bu işi yapanların kendilerinde. Bir kısmı dükkân aldığı halde kent içindekiler kapanmadı diye onlar da gitmek istemiyor. Burada her geçen gün de yeni yerler ekleniyor. Bunların hepsi ruhsatsız. Dolayısıyla ruhsatsız yerlerin açık olmasına müsaade etmek mümkün değil. Biz de bu kararı yerine getirdik ve mühürleme işlemine başladık. Mühürleme işlemi devam edecek. Oto galerileri kent dışına çıkacak.”

GAZETE KADIKÖY GÜNDEME GETİRMİŞTİ
İlçenin önemli sorunlarından biri olan oto galericileri konusunda gazetemizde geçen sayılarda gündeme getirmiştik. Kadıköy'de de oto galerileri ana arterler başta olmak üzere Fahrettin Kerim Gökay Caddesi Ziverbey mevkii ve Merdivenköy'de yoğunlaşıyor. Merdivenköy Muhtarı Nazan Gürkan da bu duruma en çok tepkili olan kişilerin başında geliyor. Zira Gürkan'ın anlattığına göre mahallede 100'e yakın oto galerisi faaliyet gösteriyor. Nazan Gürkan, geçtiğimiz Şubat ayında gazetemize yaptığı açıklamada şu noktalara dikkat çekmişti: “her caddem, her sokağım adeta işgal altında. Her gün en az 3 mahalleli muhtarlığa gelerek bu sorundan yakınıyor. Sokak aralarındaki galerilerin araçları yüzünden insanlar evlerine giremiyorlar. Kendi arabalarını otoparklarına sokamıyorlar. Zaten yollar dar. Acil bir durumda ambulans, itfaiye girmekte iyice zorlanıyor. Ayrıca galericiler araçları yıkıyorlar. Pis sular yollarda gölet oluşturuyor, yayalara sıçrıyor. Her gün tartışmalar, kavgalar yaşanıyor.”
Gürkan, oto galerileri sorununun Saadettin Tantan'ın Fatih Belediye Başkanlığı döneminde Aksaray'daki oto galerilerini kapatmasının ardından yaşanmaya başladığına dikkat çekerek, “Benim mahallemdeki galerilerin büyük çoğunluğu Aksaray esnafı” açıklamasını yapıyor.
“Özellikle Fahrettin Kerim Gökay Caddesi, aslında Bağdat Caddesi'ne alternatif yaratabilecek bir cadde iken oto galerileri yüzünden maalesef ölü bir halde...” diyen Gürkan, sorunun bir an evvel çözülmesini istemişti.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN OTO GALERİLERİ GENELGESİ
İçişleri Bakanlığı'nın 2008'de yayınladığı genelde özetle şöyle:
“İkinci el oto galerilerinin yerleşim alanı dışına taşınması hususunda aşağıdaki tedbirlerin alınması uygun bulunmuştur. 1.Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yüz binden fazla olan ilçe belediyeleri, ikinci el oto galerilerini 2009 Mayıs ayının sonuna kadar yerleşim alanları dışında belirlenecek mekânlara taşıyacaklardır. 2. Çalışmalara başlamayan illerimiz başta olmak üzere, çalışmaları devam eden illerde valiler genelge emirlerini titizlikle takip ederek faaliyet sonuçlarını genelgenin yayımı tarihinden itibaren üçer aylık dönemler itibariyle Bakanlığa bildireceklerdir. 3. İkinci el oto galerileri için tahsis edilen yerlerde, araç alım-satım ve devirlerinin hızlı bir şekilde yapılması ve işlemlerin sonuçlandırılması bakımından; vergi ve harçların ödenmesi ile araç tescilinin buralarda yapılmasına imkân veren idari büroların açılması valiler tarafından sağlanacaktır. 4. İnsanların kullanımına ayrılan kaldırımların, ikinci el oto galerilerinde satışa sunulan araçlar yoluyla işgali önlenecek ve aykırı davranan işyerleri hakkında kapatma da dâhil olmak üzere her türlü yasal işlem yapılacaktır. 5. Bundan böyle, can ve mal emniyetini tehdit edecek şekilde apartman ve bina girişlerinde yeni oto galerisi açılmasına izin verilmeyecek ve ruhsatsız açılan işyerleri derhal kapatılacaktır. 6.Genelgenin uygulanmasına ilişkin koordinasyon bizzat valiler tarafından sağlanacaktır.''

Mustafa SÜRMELİ


ARŞİV