Otomobillere değil çocuklara park!

Kadıköy’ün tarihi semti Yeldeğirmeni’nde otopark olarak kullanılan alanın çocuk parkı yapılması için imza kampanyası başlatıldı.

02 Ağustos 2011 - 15:26

Kent yaşamının en zorlayıcı yönlerinden biri insanın doğayla yeterince buluşamaması… Kalabalık caddelerden, dar sokaklardan geçerken rahat bir nefes alabilmek için iki ağaç görmeye hasret kalıyoruz çoğu zaman. İstanbul da bu sorunu en yoğun yaşayan ana kentlerden biri. Trafik nedeniyle birinci, ikinci, üçüncü ve kim bilir kaçıncı köprü yapıladursun, İstanbullu, ormanlarını birer birer kaybediyor. Çılgın projelerle doğadan koparılırken en azından kendi mahallemizde, çocuklarımızla vakit geçirebileceğimiz alanlara ihtiyaç duyuyoruz. Çocuklarımızın alışveriş merkezlerinde büyümesi çoğumuzu rahatsız ediyor.
Kadıköy, İstanbul’un en fazla yeşil alanına sahip ilçelerinden biri. Ancak yine de yeterli olmuyor. Dünyanın bir başka megakenti Londra’nın yüzde 30’unu oluşturan bin 800 park, bahçe ve açık alana sahip olduğunu düşünürsek, Kadıköy’ün yeşil alanlarının da koca kente yetmeyeceği muhakkak.

YEŞİL ALANA OTOPARK
Kadıköy Belediyesi, geçtiğimiz yıl yeni açtığı Eylül Parkı ve düzenleme yaptığı 3 yenilenmiş parkıyla birlikte 104 park ve yeşil alanı İstanbul’a kazandırdı. Ancak Kadıköy’ün en eski ve tarihi yerleşim yerlerinden biri olan Yeldeğirmeni Mahallesi’nde bir tane bile park bulunmuyor. Bitişik nizam evleri ve dar sokakları nedeniyle park yapımına müsait olmayan Yeldeğirmeni diğer adıyla Rasimpaşa Mahallesi’nde, otomobiller için ise birçok ücretli park alanı bulmak mümkün. Açılan her küçük alan otopark olarak işletiliyor.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Yıllardır, rahat bir soluk almak, dinlenmek, hoşça vakit geçirmek için çocuklarıyla birlikte en yakın Moda parklarına ya da Yoğurtçu Parkı’na yürümek zorunda kalan Yeldeğirmeni sakinleri, artık bu duruma isyan ediyor. Halk, Kemal Atatürk Lisesi’nin karşısındaki otoparkın çocuk parkına dönüştürülmesini istiyor. Kadıköy Belediyesi’nin devam eden Yeldeğirmeni Mahalle Canlandırma Projesi kapsamında Belediye ile birlikte proje ortağı ÇEKÜL Vakfı ve Yeldeğirmeni sakinleri, bu alanın çocuk parkı yapılması için imza kampanyası başlattı. Esnaf, vitrinlere imza kampanyasının afişlerini asarak mahalle sakinlerini imza vermeye çağırıyor.

‘KÜÇÜK PARK ALANLARI YARATMAK İSTİYORUZ’

Yeldeğirmeni Canlandırma Projesi ÇEKÜL Vakfı temsilcisi Alp Arısoy, Kemal Atatürk Lisesi’nin karşısındaki arsanın Maliye hazinesine ait olduğunu ve lisenin otoparkı olarak kullanıldığını belirtiyor ve ekliyor: “Ancak, söz konusu parseller Rasimpaşa Mahallesi Koruma İmar Planında yeşil alan olarak ayrılmıştır!”
Yeldeğirmeni’nin en büyük problemlerinin başında kamuya açık yeşil alan sıkıntısının geldiğini söyleyen Arısoy, “Bu yüzden Yeldeğirmeni Mahalle Canlandırma Projesi içinde üzerinde durduğumuz kritik konulardan biri park alanları yaratmak. Yapılaşmadan dolayı büyük bir park yapılamadığından, farklı yerlerde küçük parklar yapmaya çabalıyoruz. Okulun tam karşısında ve mahallenin ortasındaki bu alan çocuklar için çok gerekli. Ayrıca proje süresince halkın bize sıkça sorduğu sorulardan biri bu alanın niçin oyun parkı olmadığına ilişkindi” diyor. Bu alanın yeşil alana dönüştürülmek üzere Belediye’ye tahsis edilip, kamuya açılması ile ilgili Maliye Hazinesine başvurulduğunu belirten Arısoy ne yazık ki olumsuz yanıt alındığını, imza kampanyasıyla, halkın bu konudaki isteğini göstermeyi amaçladıklarını söylüyor: “Mahalle halkının desteği ile bir sonraki başvurumuzdan olumlu bir yanıt gelmesini umut ediyoruz.”

AMAÇ; BİN İMZA

İmza kampanyası, Yeldeğirmeni halkından ve esnaftan olumlu tepkiler görüyor. Çoğu mahalle sakini, imza vermekle kalmayıp komşularına da imzalatmak için boş dilekçe örnekleri talep ediyor. Ayrıca mahallenin içinde birçok dükkâna kampanya afişleri asıldı, imza listeleri bırakıldı. Esnaf da gelen müşterilerden imza toplayarak kampanyaya destek veriyor. Alp Arısoy “Kısa sürede 500’e yakın imza topladık. Amacımız 1000 imza toplamak. Kampanyaya yaz sonuna kadar devam edeceğiz. İmza kampanyasına Rasimpaşa Mahalle Evi’nden, bize destek veren dükkânlardan ya da gönüllülerimiz aracılığı ile katılınabilir” diyerek herkesi bu kampanyaya destek vermeye çağırıyor.

Haber: Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Eylem Başak ŞENTÜRK - Berna AKHUN


 


ARŞİV