“Oyunu takip et"

Hukuk Öğrencileri Meclisi “#OyunuTakipEt” kampanyasıyla herkesi seçim güvenliğinde görev almaya çağırıyor

06 Haziran 2018 - 09:43

Seçimlere az bir zaman kala çeşitli ağlar üzerinden örgütlenen platformlar sandık güvenliği konusunda çalışmalarını sürdürüyor. 16 Nisan Referandumu sürecinde kurulan ve “Bana Anayasayı Sor” diyerek kamuoyunu bilgilendiren  Hukuk Öğrencileri Meclisi de 24 Haziran genel seçimleri için çalışmalarına devam ediyor. Meclisin seçimler için belirlediği kampanya sloganı ise;  “Oyunu Takip Et.” Öğrenciler sosyal medyada başlattıkları “#OyunuTakipEt” kampanyasıyla herkesi seçim güvenliğinde görev almaya çağırıyor ve bilgilendirme çalışmaları yürütüyor. Hukuk Öğrencileri Meclisi’nden Buğra Fındıklı ile hem kampanyayı hem de seçim günü yapacakları çalışmaların detaylarını konuştuk.

“KRİZ MASASI KURULACAK”

“Oyunu Takip Et” kampanyasıyla seçim güvenliği çalışmamalarınızı sürdürüyorsunuz. Kampanyanın içeriğinden bahseder misiniz?

Sosyal medya hesaplarımızdan yayınlanan "Oyunu takip et" adlı videoyla seçim güvenliğine vurgu yaptık. Herkesi sandık kurulu üyesi ve müşahit olmaya çağırdık. Bunun yanında seçim günü bir iletişim ağı oluşturarak seçim esnasında oluşabilecek olağandışı durumlara yönelik bir kriz masası kuracağız ve bu süreçte neler yapılabileceğini sosyal medya hesaplarımızdan duyuracağız. Yine bu süreçte çeşitli videolarla bilgilendirme çalışmalarına devam edeceğiz. Planlarımız arasında az miktarda olsa da saha çalışmaları yapmak da var.

Şu an kaç gönüllüye ulaştınız? İstanbul’un hangi semtlerinde gönüllüye ihtiyaç var?

Esas amacımız hukuktan , adaletten yana olan ne kadar hukuk öğrencisi varsa bunlarla beraber olmak ve çalışmak. Başta İstanbul , Ankara , İzmir ve Kocaeli olmak üzere diğer birçok ilde yüzlerce gönüllümüz var. İstanbul’daki seçmen sayısı fazla olduğu için birçok sandık kuruluyor. Bu kadar çok sandık olduğu zaman da başta Üsküdar ve Kağıthane olmak üzere neredeyse bütün semtte sandık kurulu üyesi eksiği vardı. Biz bu yüzden Hukuk Öğrencileri Meclisi olarak yurttaşları seçim günü sandıkların başında durmaya çağırıyoruz.

“BİZİ TAKİP ETSİNLER”

Çalışmalarınıza katılmak isteyenler ne yapmalı?

Seçim güvenliği kampanyasında bize katılmak isteyenlerin hukuk öğrencisi olmasına gerek yok. Herkesi bize katılmaya çağırıyoruz. Sosyal medya hesaplarımızdan bize mesaj atabilirler.

Bu seçimde bazı değişiklikler oldu, vatandaşların bilmesi ve dikkat etmesi gerekenler neler?

 Bu seçimde oy pusulaları , sandıkların taşınması , sandık kurulu üyelerinin belirlenme şekli ve sandık kurulu üyelerinin görevlerinde bir takım değişikler oldu. Bu değişiklerin akılda kalıcı olabilmesi için bilgilendirici videolar çekiyoruz ve çekmeye devam edeceğiz. Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edenleri bu konularda bilgilendiriyoruz.  Seçim hakkında bilgi almak isteyen vatandaşların bizi takip etmelerinde fayda var. Müşahitlik için bize ulaşanlar için seçim günü ortak bir whatsap gurubu kuracağız. Bu şekilde gönüllülerin gün boyu bizimle iletişimde olmalarını sağlayacağız. Herhangi bir usulsüzlük yada hukuki bir sorun olursa hızlı bir şekilde müdahale edeceğiz.

Seçim güvenliğini neden önemsiyorsunuz?

Seçim güvenliğinin önemsenmesi gayet doğal bir durum. Çünkü siyasi erki belirlerken kullanılan oyların güvenliğinin sağlanması demokrasinin ve hukuk devletinin olmazsa olmazıdır. Nitekim önceki seçimlerde edindiğimiz tecrübeler bizi sandık güvenliği konusunda daha titiz olmamız gerektiğine yönlendiriyor.

Hukuk Öğrencileri Meclisi’nin sosyal medya hesapları: https://www.facebook.com/hukukogrencilerimeclisi/ https://twitter.com/hukukogrmeclisi

ADİL SEÇİM PLATFORMU KURULDU

24 Haziran erken seçimlerinde sandık güvenliğini sağlamak amacıyla bir araya gelen siyasi partiler ile sivil toplum örgütleri Adil Seçim Platformu’nu kurdu. Platformun kuruluşu Ankara’da CHP Parti Okulu’nda ilan edildi.

Platformun ortak açıklamasında, seçim güvenliği için atılacak kolektif adımlar ve seçim gününde sandık güvenliğine dair yürütülecek ortak çalışmalar öne çıkıyor:

“Adil Seçim Platformu katılımcısı tüm siyasi partiler, meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve sivil inisiyatifler, sandık kurulu görevlisi ve müşahit görevlendirmelerini, tek bir sandık boş kalmayacak şekilde hep birlikte yapıyoruz.

Seçim öncesi eğitim alan ve alacak yüz binlerce görevli ve gözlemcimizin sandıkların başında hazır bulunmalarını sağlayacağız. Mümkün olan her yerde hepimiz birlikte olacağız ama birimizin olamadığı yerde başka birimiz mutlaka olacak. Türkiye'de her sandıkta var olacağız, her seçmenin iradesi endişeye mahal vermeyecek şekilde sonuca yansıyacak.Yasanın tanıdığı bütün gözetim, denetim yetkileri ile donanmış, sandık kurulu üyeleri ve müşahitlerimizle bütün sandıklarda görev alacağız, yasaların verdiği yetkilerimizi sükunet ve kararlılıkla kullanacağız.

Bu organizasyonda görev alacak bütün görevliler, gözlemciler ortaklaştırdığımız teknolojik imkanlarımız ve lojistik altyapımızla görevlerini eksiksiz yerine getirecek.

Gün içinde yurdun dört bir yanında binlerce avukatımız, sandık görevlilerimiz, müşahitlerimiz ve okul sorumlularımız omuz omuza çalışacak.

Ankara'da kuracağımız Ortak Basın ve İletişim Merkezi’mizde tüm sandık başlarından, doğrudan alacağımız bilgileri, seçim sonuçlarını gerçek zamanlı olarak tüm Türkiye'ye duyuracağız. Seçim sonuçlarının medya eliyle manipüle edilmesine izin vermeyeceğiz.”


ARŞİV