Özel okullarda zam tartışması

Özel okullarda erken kayıtlar başladı. Bazı okullarda 600 bin lirayı aşan ücretler tartışmalara neden oldu. Okullar yüzde 57'lik zam tavanını fahiş, servis, yemek ve kitap ücretleriyle deliyor

22 Ocak 2024 - 10:01

Özel okullarda 2024-2025 eğitim öğretim yılı için erken kayıt dönemi başladı. Özel okullardaki ücret artışı daha önce Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenirken geçtiğimiz yıl ağustos ayında Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre özel okul ücretleri enflasyon oranına göre hesaplanıyor. Bu oran 2024-2025 eğitim yılı için yüzde 57. Yani ortalama bir okulun bir yıllık eğitim ücreti 180-250 bin civarında. Bu rakam yıllık 600 bin liralara kadar çıkıyor. Resmi rakamlar böyle olsa da bazı okulların maliyetleri gerekçe göstererek bu oranların çok üzerinde zam yaptığı haberleri paylaşılıyor.

Özel Okul Velileri Platformu yetkilileri, "Platformumuza üye olan velilerin neredeyse tamamı tavan sınırının üzerinde zam yapmak zorunda kalıyor. Şikayetçi olan velilere servis hizmeti verilmedi, çocuğunu okuldan almasını istediler " açıklaması yaptı. Özel okullar, mevzuata göre ÜFE ve TÜFE'nin ortalamasına, artı eksi 5 eklenmesiyle belirlenen zam oranını “zorunlu yemek ücreti ve “kitap ücreti” gibi kalemlerle aşıyor. Örneğin özel bir ilköğretim okulunda okuyan öğrencinin kitapları için 20/30 bin lira civarında bir para talep edilebiliyor. Bu rakam bazı okullarda çok daha yüksek rakamlara çıkıyor.

Özel Okul Velileri Platformu'na üye velilerin paylaştığı rakamlara göre bu yıl bazı kolejler yemek ücretini bir önceki yıla göre ortalama 3 kat artırdı. 

“DENETİMLER SIKLAŞMALI”

Özel okullarda denetimlerinin sıkılaştırılmasını isteyen Özel Okul Velileri Platformu’nun  sorunların giderilmesi için yapılmasını istediği düzenlemeler şöyle:

•    Yönetmeliğe gerekli caydırıcı ifadeler ve cezai yaptırımlar acilen eklenmeli, denetimler sıklaştırılmalı etkin biçimde yürütülmelidir.

•    Ek hizmetlerin zorunlu tutulamayacağı hatırlatılmalı, aksi durumda ağır cezai yaptırım uygulanacağı bildirilmelidir.

•    Okuldaki yemek ücretlerine de sınır getirilmelidir.

•    Kitap setleri maliyetinin 4-5 katına satılamamalı, kitap fiyatlarında da sınırlandırma olmalıdır.

•    Kademe geçişlerinde devam eden öğrenciler için bir önceki yılın eğitim sözleşmesinde yer alan meblağa; dışarıdan gelen öğrenci için ise; bir önceki yılın liste fiyatına en fazla tavan zam oranı kadar artış uygulanır kuralı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ne eklenmelidir.

•    Öğretmenlere taban maaş hakkı yeniden getirilmeli, özel okulların eğitim kalitesini düşüren asgari ücretin yaygın öğretmen maaşı olarak uygulanması durumu değiştirilmelidir.

“SORUN YENİ BAŞLAYAN ÖĞRENCİLER İÇİN İSTENEN ÜCRETTE”

Konuya ilişkin basına bilgi veren Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ,”Özel okulların TEFE-TÜFE yüzde 5 kadar zaman yapma hakları var”  Zam tartışmasında asıl sorunun yeni başlayanlar için istenen ücrette olduğunu belirten Tekin, "Kendilerini uyarıyoruz. Yeni başlayanlar için yönetmeliğimizde bir bağlayacılık yok. Dün yine Maliye Bakanımız görüştü, biz de kendileriyle görüştük. Bu konuda fikir alışverişimiz devam edecek” açıklamasında bulundu.

 

  

 


ARŞİV