Park olacaktı inşaat yapıldı

Acıbadem sakinleri Tibaş Parkı’na yapılan inşaatı “Yemyeşil bir park vaadiyle Acıbadem halkını neden kandırdınız?” diyerek protesto etmeye devam ediyor

11 Mart 2020 - 08:58

Kadıköylülerin ve Üsküdarlıların ortak kamusal alanlarından biri olan Tibaş Parkı 40 gündür gündemde.  Üsküdar Belediyesi, Acıbadem’de yaklaşık 6 bin metrekarelik yeşil alanı “Şehit Mete Sertbaş Parkı ve Acıbadem Kültür Merkezi” yapmak üzere 2016 yılında çalışmalara başlamıştı. Ancak Üsküdar Belediyesi’nin söz konusu alanın belediye hizmet alanı olarak ayrılan kısmının Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’na 49 yıllığına ve bedelsiz olarak tahsis ettiği ortaya çıktı. Tibaş Parkı Gönüllüleri tarafından 2018 yılında açılan davada İstanbul 7’nci İdare Mahkemesi, 25 Aralık 2019’da yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak mahkemenin kararına rağmen 28 Şubat Cuma günü Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’na bağlı yurdun ve mescidin açılışı gerçekleştirildi.

Mahalle sakinlerinin ilk günden itibaren başlattığı eylemler 40 günden fazla zamandır sürüyor. Tibaş Parkı Gönüllüleri her gün saat 16.00-18.00 saatleri arasında binanın önünde seslerini duyurmaya çalışıyor. 9 Mart Pazartesi günü gerçekleştirilen eylemde binanın kaçak yapıldığı ve mahkeme kararının uygulamaya konulmadığına dikkat çekildi.

DURDURMA KARARI VERİLDİ

Tibaş Parkı Gönüllüleri adına yapılan basın açıklamasında projenin şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uygun olmadığı belirtilirken, şu ifadelere yer verildi: “2016 yılında, Üsküdar Belediyesi halktan gizli, hukuksuzca, bu alanın üst hakkını 30 yıllığına aylık 4 bin TL bedelle Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’na tahsis etti. 11 Mart 2019’da da bu tahsisi 49 yıllığına bedelsiz tahsise çevirdi ve kültür merkezi adı altında kız öğrenci yurdu yapımına izin verdi. Bu süreçte mahalleli olarak hem önceki İBB yönetiminin yaptığı plan değişikliğine, hem de Üsküdar Belediyesi’nin vermiş olduğu yasaya aykırı ruhsatın iptali için davalar açtık. Ancak açılan davalar tamamlanmadan kaçak inşaatı bir an evvel bitirmek için inşaat faaliyetlerine son hız devam edildi.” 

İNŞAAT İÇİN MÜHÜR SÖKÜLDÜ

Açıklamada ayrıca, İBB’nin Üsküdar Belediyesi’ne ruhsatların iptal edilerek kat fazlalıklarının yıkılması için yazı gönderdiği belirtilerek, “Ancak Üsküdar Belediyesi buna dair hiçbir işlem yapmadı. İBB mahkeme sürecinden bağımsız olarak, daha önceden başlatmış olduğu inceleme sonucunda kaçak inşaatı 10 Ocak 2020’de mühürledi. İnşaatın mühürlenmesine rağmen faaliyetlere devam edildiğini tespit ettik. Üç yıldır inşaat alanının önüne diktiğiniz reklam panosunda ana caddeden başlayan yemyeşil bir park  vadederek, Acıbadem halkını neden kandırdınız?  Acıbadem sakinlerinin park ve deprem toplanma alanının bir vakfın arka bahçesi olmasına  neden izin verdiniz?” denildi.

“NÖBET DEVAM EDECEK”

Acıbadem’deki deprem toplanma alanlarının ve parkların korunması gerektiği vurgulanırken, şöyle devam edildi: “Devlet kurumlarının görevi halkın menfaatini korumaktır. Herkesi, her  kurumu, her belediyeyi hukuk içinde kalmaya ve görevlerini yapmaya davet ediyoruz. Bizler diyoruz ki kamusal alanlarımıza, parklarımıza, deprem toplanma alanlarımıza göz dikenlere karşı mücadelemizi kararlılıkla devam ettireceğiz. Hukukun gereği  yapılıncaya kadar  nöbetimiz devam edecek.”


ARŞİV