Parklar Sivas için Kadıköy'de buluştu

Gezi Parkı direnişini İstanbul’un dört bir yanındaki parklarda sürdüren halk, Sivas katliamının 20. Yılında “adalet” talebiyle sokaklara döküldü.

03 Temmuz 2013 - 14:50
Gezi Parkı direnişini İstanbul’un dört bir yanındaki parklarda sürdüren halk, Sivas katliamının 20. Yılında “adalet” talebiyle sokaklara döküldü. Anadolu yakasındaki tüm park meclislerinin ve Beşiktaş Abbasağa Parkı’nın katılımıyla sayısı 50 bini bulan kitle Kadıköy’de alkış, ıslık ve sloganlarla 3 saat boyunca yürüyüş yaptı.  
 
Haber ve Fotoğraflar: Semra ÇELEBİ 
Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas’a giden aydın, yazar ve sanatçılara yönelik katliamın 20. yılında Kadıköy, “Sivas yanıyor, her yer yanıyor” sloganlarıyla inledi. 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nin ateşe verilmesiyle 33 sanatçı ile 2 otel görevlisi yanarak ve dumandan boğularak yaşamını yitirmişti. O günden tam 20 yıl sonra, 2 Temmuz 2013 akşamı, Altıyol Boğa’da buluşan onbinlerce insan Sivas’ı unutmadığını haykırdı, adalet istedi. Gezi Parkı direnişinin polis müdahalesiyle İstanbul’un dört bir yanındaki parklara yayılmasıyla birlikte halk, forumlarda alınan kararlarla birlikte, Türkiye’nin gündemine sokaklara dökülerek ses vermeye başladı. Sivas yürüyüşü de bunlardan biri oldu. Geçtiğimiz hafta içinde Yoğurtçu Parkı ve Abbasağa Parkı’ndaki forumlarda yapılan tartışmalar sonucu 2 Temmuz’da Kadıköy’de büyük bir halk yürüyüşü yapılması kararlaştırıldı. 2 Temmuz Salı akşamı saat 20.30’da Yoğurtçu Parkı’nda buluşan yurttaşlar “Sivas’ta yakanlar halkı gaza boğanlar” ve “DirenKadıköy” pankartlarıyla yürüyüşe geçti. Aynı anda Beşiktaş’tan gelen Abbasağa Parkı forumu ve Çarşı grubu da Kadıköy iskelesinden Altıyol Boğa’ya doğru sloganlarla yürüdü. Göztepe Parkı, Üsküdar Parkı, Kriton Curi Parkı gibi Anadolu yakasındaki birçok parktaki meclislerin de katılımıyla birlikte saatler 21.00’i gösterdiğinde Altıyol Boğa’daki kitlenin sayısı onbinleri buldu. Evlerinden ve çevreden tencere tavalarıyla destek olanlar da yürüyüşe katılırken araçlarında olanlar korna çalarak ses verdi. Kitle “Katil Devlet”, “Yakanları affetmiyoruz Ak’layanları da”, “Size söz 35 can Sivas’ta dirilecek”, “Sivas’ta Alevi, Lice’de Kürt, Hrant’la Ermeniyiz Halklarız biz kardeşiz”, “Unutursak kalbimiz kurusun”, “Sen unutursan herkes yanar” “Devletin adaleti Sivas’tır” pankart ve dövizleriyle yürüdü. Yürüyüş boyunca sürekli sayısı artan kitle sık sık “Sivas yanıyor, her yer yanıyor”, “Sivas’ı yakanlar AKP’yi kuranlar”, “Hükümet istifa”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Katil devlet hesap verecek”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Sık bakalım, sık bakalım biber gazı sık bakalım. Kaskını çıkar, copunu bırak, delikanlı kim bakalım”, “İsyan, devrim, özgürlük”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarını attı. Altıyol’dan Rıhtım’a, Rıhtım’dan Natilius’a ve oradan da çevre yoluna ilerleyen halk, 1. Köprü sapağından ilerleyerek Yoğurtçu Parkı forumuna dönüş yaptı. Yaklaşık 3 saat süren yürüyüş boyunca taşınan Sivas’ta yakılan 35 kişinin fotoğrafları, Yoğurtçu Parkı’ndaki ağaçlara asıldı. Parktaki forum gece yarısına kadar sürdü.

ARŞİV