Plajda turnike dönemi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Caddebostan’da bulunan Caddebostan 1 Plajı’na paralı geçiş için turnike yerleştirdi. Geçişlerin İstanbul Kart ile yapıldığı plajın paralı hale getirilmesine sosyal me

03 Temmuz 2015 - 11:00
Erhan DEMİRTAŞ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy Caddebostan’da bulunan üç plajdan biri olan Caddebostan 1 Plajı’na paralı geçiş için turnike yerleştirdi. Geçişlerin İstanbul Kart ile yapıldığı plaja giriş fiyatı ise geçtiğimiz yıl 10 TL iken yüzde 70 artışla 17 TL yapıldı. Öğrenci geçiş ücretleri de 7,5 TL den 8 TL’ye yükseltildi.  
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2010 yılında girişlerini ücretli hale getirdiği Caddebostan 1 Plajı’nın iki giriş kapısına da İBB tarafından turnikeler yerleştirildi. Vatandaşlar geçtiğimiz yıl sadece şezlong ve şemsiyeye ücret öderken, yeni uygulama ile birlikte İstanbul Kart ile plaja girebilecek. İBB Destek Hizmetleri Müdürlüğü “kaçak geçişleri önlemek amacıyla turnikeleri koyduk” açıklaması yaparken, plajın birkaç noktasının suntalarla kapatılmış olması dikkat çekti. 

“GÜVENLİK İÇİN KOYDUK”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Caddebostan 1 Plajı’nın İBB Meclis kararıyla 2010 yılından beri ücretli olduğu ifade edilirken konuyla ilgili şu açıklama yapıldı: “Anadolu Yakası’nda Caddebostan 1 nolu ve Avrupa Yakası’nda Güneş Plajı’nda ücretli giriş uygulaması vatandaşlarımızdan gelen talepler doğrultusunda halkımıza daha iyi ve daha kaliteli hizmet vermek amacıyla başlatılmıştır.”
Destek Hizmetleri Müdürlüğü, turnikelerin konulma amacını ise şu şekilde açıkladı: “Kaçak geçişleri önlemek için böyle bir uygulamaya gittik. Turnikeler daha güvenli bir ortam yaratabilmek aynı zamanda ciddiyet ve resmiyet açısından önemli.”
“Kadıköylüler daha güvenli ve sakin bir ortamda denize girmek istiyor” ifadelerinin yer aldığı açıklamada; “Plajımızdan istifade etmekte olan vatandaşlarımızın nezih bir ortamda rahat etmelerini sağlamak için çalışıyoruz. Geçmiş yıllarda da aynı uygulama yapılmakta olup bu sene kalite standartlarını yükseltmek için elimizden gelen gayreti göstermekteyiz” denildi.  

SOSYAL MEDYADA TEPKİ 
İBB’nin, Caddebostan’da bulunan halk plajına paralı geçiş için turnike yerleştirmesi sosyal medyada da gündem oldu. Oyuncu Sarp Akkaya Twitter’da yaptığı paylaşımda “Ücretsiz olan Caddebostan sahiline İBB tarafından paralı turnike koyulmuş. Nerden baksan 30 yıldır gezdiğim sahile şimdi parayla mı gireceğim? Kaldırın şunları” dedi. 
Başka bir tiyatro oyuncusu Barış Atay da Twitter üzerinden turnike uygulamasına tepki gösterdi. Atay, sosyal medyadaki paylaşımında Beyaz Masa’ya “Bizim evin olduğu sokağa giriş hala ücretsiz, oraya da turnike düşünüyor musunuz?” sorusunu yöneltti.

“BU FİYATA KİMSE GELMEZ”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri, turnike uygulamasının Kadıköylülerin talebi olduğunu açıkladı. Peki, Kadıköylüler bu konuda ne düşünüyor, plajların girişine turnike konulmasını vatandaş mı istedi?
Karabey Özdemir: Benim çocukluğum burada geçti. Daha önce daha ucuzdu. Geçen yıl 10 lira veriyorduk. Şimdi ise 17 lira yapmışlar. Bu fiyata kimse gelmez. Bomboş kalacak plajlar. Büyükşehir Belediyesi sosyal hizmet adı altında bunu yapıyor, güvenlik açısından yaptığını söylüyor ama zaten burası güvenli bir yerdi. Güvenli olması için ayrıca 17 lira olmasına gerek yok. İBB bunu gerekçe göstererek fiyatı artıramaz. Plajda halktan çok güvenlik görevlisi var bunu da anlamak mümkün değil. Ben de çimlerde güneşleneceğim.
Mehmet Bingöl: Geçen yıl 10 lira verip plaja girebiliyorduk. Bu sene 17 lira yapmışlar girişleri. Ben kumsala inmiyorum ama çimlerde güneşleniyorum. Buna rağmen plajın duşundan, büfesinden faydalanıyorduk. Şimdi bu mümkün değil. Geçtiğimiz yıl büfelerden alışveriş yapıp duş alabiliyorduk. Bu yıl para vermeyenlere duş da yasaklanmış. Bazı haberlerde İBB’nin Kadıköy halkının isteği doğrultusunda böyle bir uygulamaya gittiği yazılıyor ama bu doğru değil. Bizim böyle bir talebimiz olamaz. Bu uygulamadan memnun değiliz. Zaten paralı olduktan sonra kimse gelmemeye başladı.

Yavuz Ok: Bu yıl daha plajı kullanmadım. Ama geçen yıl arkadaşlarla çok gidiyordum. Özellikle duş almak için plajı kullanıyordum. Kurbağalıdere’den akan pis su yüzünden ben zaten denize girmiyorum. Burası yüzmek için çok uygun değil bence. Lodos estiğinde pis akıntı direk kıyıya vuruyor. Sağlık açısından ciddi tehlike oluşturuyor.Eftal Demirel: Ben 15 yıldır burayı kullanıyorum. İlk defa böyle bir şeyle karşılaştım. Mayıs ayında geldiğimde paralı değildi. Kadıköy Belediyesi döneminde daha iyiydi bence. Aşama aşama paralı oldu. Kalabalık olmaya başlayınca paralı yapmaya karar verdiler sanırım. İlk önce şezlong ve şemsiyeleri paralı hale getirdiler. Şimdi de girişleri ücretli yaptılar. Eski halinden gayet memnunduk. Halk plajı deniliyor ama herkes kullanamıyor. Bence herkese açık olmalı.

“HAVLUNU AL GEL”

Caddebostan Plajı’na turnike konulmasına tepki gösteren Kadıköy Kent Dayanışması, İBB’nin turnike uygulamasını protesto etmek için, vatandaşları 4 Temmuz Cumartesi günü saat 17.00’de Caddebostan sahiline çağırdı. Sosyal medya hesabı üzerinden Kadıköy halkına çağrı yapan Kadıköy Kent Dayanışması, “Otobüs duraklarının yerini bile halka soracağını söyleyen İBB yönetimi; Caddebostan sahiline habersiz bir şekilde turnikeler yerleştirerek kıyı kullanım hakkımızı hiçbir yasal dayanak olmadan gasp etmiştir. Hukuksuz bir şekilde yerleştirilen turnikeler kalkana ve sahilimiz tekrar açılana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” açıklamasında bulundu.

TAKVİM ADRESİ ŞAŞIRDI

Takvim Gazetesi 29.06.2015 tarihli sayısında “Caddebostan’a turnike” başlıklı bir haber yaptı. Ancak gazete büyük bir yanlışa imza atarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yerleştirilen turnikelerin Kadıköy Belediyesi tarafından konulduğunu yazdı.


ARŞİV