Plastik poşetlere veda...

Kadıköy Belediyesi bundan tam 1 yıl önce tarihi ve örnek bir karar alarak, ilçe genelinde plastik poşet kullanımını yasakladı. 2.yılına girmeye hazırlanan ‘Plastik Poşete Hayır’ kampanyası...

22 Şubat 2011 - 14:23

Kadıköy Belediyesi bundan tam 1 yıl önce tarihi ve örnek bir karar alarak, ilçe genelinde plastik poşet kullanımını yasakladı. 2.yılına girmeye hazırlanan ‘Plastik Poşete Hayır’ kampanyası tüm hızıyla sürecek.


Kadıköy Belediyesi'nin Türkiye genelinde birçok ilçe ve ile örnek olan plastik torba yasağı, Mart 2011'de 1. yılını dolduracak.
Kadıköy Belediyesi, katılım sağladığı İklim Dostu Kentler Kampanyası direktifleri doğrultusunda, Kadıköy dahilinde karbondioksit salımının güvenli seviyeye çekilebilmesi ve minimum seviyede tutulabilmesi, yenilenemeyen enerji kaynaklarında tasarruf sağlanması için, 07.12.2009 tarih ve 2009/132 sayılı Kadıköy belediye Meclis kararı doğrultusunda, 01.01.2010 tarihi itibariyle plastik torba kullanımına sınırlandırma getirileceğine dair duyuru ve tebligatlara başladı. Belediye Meclisi'nin bu yasak kararını 1 Mart 2010 günü düzenlediği bir basın toplantısıyla açıklayan belediye, bu tarihte sonra kolları sıvayarak “Plastik Poşete Hayır” kampanyası çalışmalarına başladı.
Yenilenemeyen enerji kaynağı olan petrol türevi malzemelerden üretilen ve küresel ısınmanın en önemli sebeplerinden biri olan market, mağaza, Pazar yeri vb. alışveriş ortamlarında kontrolsüz şekilde tüketilen taşıma amaçlı plastik torbaların kullanımın bitmesi için öncelikli hedef Kadıköylülerin bu konunun önemini daha iyi anlamalarını sağlamaktı. Bu amaçla yoğun yaya sirkülasyonunun olduğu cadde ve meydanlarda (Tarihi Çarşı, Bağdat Caddesi, Nautilus AVM, Koşuyolu, Bostancı Meydan, Bahariye, Vapur İskeleleri, Pazar yerlerinde) halkı teşvik etmek ve projenin duyurulması için 15 bin doğa dostu torba ve onlarca bilgilendirme broşürleri dağıtıldı. Ticari işletmelerin yoğun olduğu İbrahimağa, Bağdat Caddesi, Emin Ali Paşa Caddesi, Vükela Caddesi, Tarihi Çarşı, Bahariye, Moda, Minibüs Caddesi, Söğütlüçeşme ve Hasanpaşa bölgelerinde toplam 2 bin 255 işletmeye plastik torbalarını çevre dostu ürünlere dönüştürmeleri konusunda tebligat yapıldı. İşletme denetimlerine paralel olarak, pazar yerlerinde de Zabıta Müdürlüğ'ünün desteği ile plastik torba yerine bez torba kullanılması, ayrıca ıslak ürünler için oxo-biobozunur torbaların pazar esnafı tarafından kullanılması için tebligat yapıldı. Buna uymamakta direndiği için ceza kesilen toplam işletme sayısı ise sadece 12 oldu. Rakamın bu kadar düşük olması gösteriyordu ki Kadıköylü doğa dostu torbaya uyum sağlamakta zorlanmadı. Kampanya kapsamında Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ve Ruhsat Müdürlüğü işbirliğinde yeni açılacak işletmelerin çevre açısından tüm kriterlere (plastik torba yasağı, gürültü ve görüntü kirliliği vb.) uygun olması sağlandı. 30 belediyeye konuyla ilgili bilgi desteği sunuldu. “Plastik Torbaya Hayır Projesi” ayrıca belediyenin yaptığı anketlerde bilinirlik sıralamasında 2. çıktı. Çevre projeleriyle uluslararası platformlarda öne çıkan Kadıköy Belediyesi'nin bu projesi de yankı yarattı. Teknolojinin lideri olan EPI Kanada, konuyla ilgili Belediye Başkanı Selami Öztürk’e “Çevre Elçisi” sertifikası sundu.

YASAK 2. YILINA GİRİYOR

Kadıköy Belediyesi'nin plastik torba yasağı, Mart 2011'de 1. yılını dolduracak. Bu tarihte kampanyaya destek veren destek veren firma, okul ve gönüllülerin katılımıyla bir basın toplantısı ve kutlama yapılacak.1 Mart Salı günü Kozyatağı'ndaki Kozzy Alışveriş ve Kültür Merkezi'nde yapılacak toplantının ardından, kampanyanın 2. evresi sayılabilecek çalışmalara başlanacak. Bu kapsamda sürekliliğinin sağlanması ve yeniden anımsatılmasına yönelik çalışmalar yapılacak, doğa dostu torba dağıtımları ve denetimler sürecek.


 


ARŞİV