Kadıköylü üreten kadınların buluşma noktası Potlaç ağında, Moda’daki satış noktası ve Caddebostan’daki Potlaç Dükkân’dan sonra şimdi de Kuşdili’nde ‘Potlaç Atölye’ açıldı. Kuşdili'nde Kadıköy Belediyesi'ne ait Sosyal Merkezi’nin 4. katı Potlaç’lı kadınlar için buluşma mekânı olarak tasarlandı ve hizmete girdi.
Kadınların hem birbirleri hem de belediyedeki kolaylaştırıcı görevliler ile 2 ayda 1 kez bir araya geldikleri ‘’2DE1 buluşmalar’’ adlı rutin toplantı 17 Ocak Çarşamba günü gerçekleştirildi. Bu rutin toplantı bu kez Kadıköy Belediyesi Kuşdili Sosyal Hizmet Merkezi’nde yapıldı. Böylelikle Kuşdili Potlaç Atölye de kadınların kullanımına açılmış oldu.Her toplantıda olduğu gibi bu toplantının başında da Potlaç’ın geldiği nokta içeriksel ve rakamsal olarak paylaşıldı. Ardından da Kuşdili Potlaç Atölye tanıtıldı. Potlaç Ağı'ndaki 715 kadının birlikte daha fazla vakit geçirerek sosyalleşmelerini, birbirlerine deneyimlerini aktarabilmelerini ve aynı zamanda üretim yapabilmelerini sağlayacak ortak kullanımlı bir mekan olan bu atölye; sadece Potlaçlı kadınlara değil Kadıköylü tüm kadınlara, kadın ve LGBTİ örgütlerinin de kullanımına ücretsiz olarak açık.
‘’POTLAÇ KURUMSALLAŞIYOR’’
Toplantıya konuk olarak katılan ve kısa bir konuşma yapan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Potlaç projesinin kısa sürede bu kadar ileri bir noktaya varmasını gurur verici olarak niteledi. Nuhoğlu, ‘’Özgürleşmenin şartlarından biri ekonomik bağımsızlıktır. Sizler, üretime katılarak bunu burada başarıyorsunuz. Ama aynı zamanda ve daha da önemlisi kendi aranızda ir dayanışma yaratıyorsunuz. Yani hem kendinize, hem Kadıköy’e hem de topluma katkı sunuyorsunuz. Potlaç’ın ileride daha da güzel noktalara geleceğine inanıyorum. Kurum olarak sizi destekliyoruz’’ dedi.
Başkan Yardımcısı Bahar Yalçın da ‘’Bugün bu toplantının bu binada yapılmasının özel bir önemi var. Sizlerin ayağının Potlaç Atölye’ye alışması için bir adım bu’’ diyerek sözlerine başladı. Potlaç’ın her geçen gün daha da büyüyüp kurumsallaştığını, katılan kadın sayısının artığını, buna paralel olarak da satış noktalarının da artacağını söyleyen Yalçın, ‘’Potlaçlı kadınlar birbirini ne kadar iyi tanırsa ve ne kadar fazla kadın bu ağa dahil olursa Potlaç o kadar verimli oluyor. İki amacımız var. İlki ticari olarak bu işi büyütmek. Diğeri de kadınlar arasındaki bu dayanışmayı güçlendirmek. Bu iki hedef birlikte ilerlemeli’’ dedi. Yalçın, Potlaçlı kadınları ’bu dayanışma ağına sahip çıkmaya’, üretim yapan diğer tüm Kadıköylü kadınları da ‘Potlaç’a katılmaya’ davet etti.
ATÖLYEDE NELER OLACAK?
Potlaç Atölye’nin kolektif ve eşit kullanım, hiçbir şekilde ticari faaliyette bulunulmaması, mekânda verilecek tüm eğitimlerin ve deneyim aktarımlarının ücretsiz olması, faaliyetlerde çeşitlilik ve kadın sorunları ve kadın hakları temelli konularda faaliyetler gibi ilkeleri bulunuyor.
Atölye programından bazı başlıklar şöyle;
Fotoğraflar: GÜRBÜZ ENGİN