Potlaç birleştiriyor, 25 Kasım güçlü kılıyor

Kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü kapsamında “Kadınlar Türkiye’deki Siyasal ve Toplumsal Dönüşümün Neresinde?” isimli söyleşide biraraya geldi

19 Kasım 2018 - 14:08

Potlaç ağında yer alan kadınların katılımıyla 16 Kasım Cuma günü Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi Zübeyde Hanım Kokteyl Salonu’nda  “2DE1” buluşması gerçekleşti. Kadınların yoğun katılım gösterdiği toplantıya Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ile Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Bahar Yalçın da katıldı. Potlaç proje ekibinden Nazlı Gümüş Demir ile Ece Cizel, Potlaç projesi kapsamındaki çalışmalar ile yapılması planlanan yılbaşı etkinliği hakkında bilgi verdi. Ayrıca toplantıda Kadının İnsan Hakları Eğitimi ve Kadın Sağlığı Eğitimi programıyla ilgili de bilgi verildi.

“SİZ ÜRETTİKÇE BİZ DESTEKLEYECEĞİZ”

 Yapılan bilgilendirmelerin ardından düşüncelerini dile getiren Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Sorunlarla birlikte yaşamayı öğreniyoruz ve sorunları çözmeye çalışıyoruz. Karikatür Evi, İDEA, Acıbadem Yüzme Havuzu ve Spor Merkezi, Gençlik Sanat Merkezi gibi projeleri hayata geçirdik. Belirli bir mesafe aldık. Sorunları da beraberinde çözdük.” dedi.

Kadınların kolektif hareket ederek zor olan süreci geçtiklerine işaret eden Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, kadınların farklı projeler üretmeye devam edeceğini söyledi, “Biz de kadınları destekleyeceğiz. Şimdi de kooperatifleşmeye çalışıyorsunuz. Gelecekte yeni projelere imza atacağınız için şimdiden tebrik ediyorum ve yeni yılınızı da kutluyorum.” diye konuştu.

“AMAÇ BİRLİKTELİK SAĞLAMAK”

Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Bahar Yalçın da “Üç buçuk yıl önce bu yola çıktık. Ürünlerini satmak isteyen kadınlara yol açalım dedik. Kadınlara eşit imkânlar sağlamak istedik. Amacımız kadınlar arasında birliktelik sağlamaktı. Biz sadece ürünlerimiz için değil, derdimiz ve sıkıntımızı paylaşmak için de buradayız.” diyerek düşüncelerini paylaştı.

25 KASIM...

Potlaç 2DE1 toplantısının ardından “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” haftası etkinlikleri kapsamında Kadıköy Belediyesi Toplumsal Eşitlik Birimi ile birlikte düzenlenen ve Avukat Hülya Gülbahar’ın konuşmacı olduğu “Kadınlar Türkiye’deki Siyasal ve Toplumsal Dönüşümün Neresinde?” isimli söyleşi gerçekleşti.

“2018 yılının resmi verisine göre 2 milyondan fazla kadın okuma yazma bilmiyor.” diyen Hülya Gülbahar,  “4+4+4’den sonra çok korkunç bir tablo ile karşı karşıyayız. Kız çocuklarının yüzde 74’ü ilkokuldan sonra okula devam etmiyor. Hem kadınlar için hem bu ülkenin geleceği açısından çok üzücü bir durum. Kadınlar ev kadını olmaya koşullandırılıyor. Bu durum kadınların bir meslek sahibi olmayacakları anlamına da geliyor.” diye konuştu. 

“EKONOMİK ŞİDDETE MARUZ KALIYORLAR”

İstatistiklerin gerçekleri yansıtmadığına işaret eden Avukat Hülya Gülbahar, 2018 yılının verisine göre kadın istihdamının yüzde 33 olduğunun ifade edildiğini söyledi, konuşmasına şöyle devam etti; “Ama bu rakamlar doğru değil. Çünkü hafta sonu meslek edindirme kursuna giden kadınları iki günlük sigortalı yapıyorlar. Sanki iş gücüne katılmış gibi gösteriyorlar. Bu rakamlar kadınların ekonomik şiddete maruz kaldığını gösteriyor.”

Türkiye’de 50 bin 204 muhtardan sadece 675’inin kadın olduğuna ve 8 ilde ise hiç kadın muhtar olmadığına dikkat çeken ve bu rakamların KA.DER’e ait olduğunu (Kadın Adayları Destekleme Derneği) dile getiren Hülya Gülbahar, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 600 parlamenterden 104’ü kadın. Belediye başkanlarının 314 tanesi erkek, 37’si kadın. Tablo bu olduğu zaman şiddete maruz kalan kadınların yüzde 92’si maalesef hiçbir yere başvurmuyor. Yüzde 92 rakamı Hacettepe Üniversitesinin yaptığı araştırma sonucu ortaya çıkan bir rakam.”

İLK YEDİ AYINDA 953 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Milletvekili Fatma Kurtulan’ın, 2009 yılında dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e kadın cinayetleri hakkında bir soru önergesi verdiğini hatırlatan Avukat Gülbahar, “Soru önergesine cevap veren bakan, kadın cinayetleri rakamlarını açıkladı. 2009 yılının sadece ilk 7 ayında cinayet rakamı 953. Bu tablo çok korkunç. Buna cins kırımı diyorum. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir rakam yok.  Her gün 3 ya da 5 kadının öldürüldüğü bir ülke yok. Sıcak savaş durumlarının dışında.  Dünya Bankası, kadın meselesiyle ilgisi olmadığı halde bu tablo karşısında ‘ne oluyor Türkiye’de’ diyerek özel bir rapor hazırlamıştı. Bu rakamlar bize ‘şiddet artmıyor görünür oluyor’ söyleminin hiç doğru olmadığını,  tam tersine şiddette çok ciddi bir artış olduğunu gösteriyor.” şeklinde konuştu.

RAKAMLAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR

“Zehirlenenler, intihara zorlananlar ya da kaza süsü verilenler bu rakamların içinde yok.” diyen Avukat Hülya Gülbahar, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Edirne’ye 8 Mart paneli için gitmiştim. Otelde okuduğum bir gazete haberinde gördüm; 10 sene önce bir kadın köye gelin olarak gidiyor. Daha sonra ailesine eşekten düştü öldü deniliyor. Kadın cinayetlerinin kamuoyunda daha fazla görünür olmasının ardından ailesi acaba bizim kızımız eşekten düşüp ölmemiş olabilir mi diye kuşkulanmış ve otopsi için başvurmuşlar. Kadının saçma ile öldüğü ortaya çıkmış. O yüzden şiddet rakamları gerçeği yansıtmıyor.”

YARDIMLAR SIFIR DÜZEYİNDE

Avukat Gülbahar, 6284 sayılı yasa gereği şiddet gören kadınlara destek verilmesi gerektiğinin altını çizdi, “Valilikler ve kaymakamlıklar kadınlara geçici maddi yardım vermeli. 2014 yılında 128,  2015 yılında 314 ve 2016 yılında ise sadece 10 kadına geçici maddi yardım verilmiş. Bunlar resmi rakamlar. Yasaya göre kadın eğer çalışıyorsa kısa, çalışmıyorsa uzun süreli kreş yardımı da verilmeli. Türkiye genelinde 2014 yılında 33, 2015 yılında 82, 2016 yılında ise sadece 6 kadına kreş yardımı yapılmış. Şaka gibi bir durum değil mi! Mahkeme kararı ile şiddete maruz kalan kadınlara verilen yardımlar bile sıfır düzeyinde.” diye konuştu.

TÜRKİYE 131. SIRADA

Gülbahar sözlerine şu bilgileri de ekledi; “Bu rakamlar ve istatistikler sonucunda Tükiye dünya ülkeleri arasında toplumsal cinsiyet eşitliği açısından bu sene 131. sırada. Sürekli bir düşüş halinde. Liste açıklandığında hep listenin sonuna bakıyoruz.”

KADIKÖY’DE 25 KASIM ETKİNLİKLERİ

Yeldeğirmeni Sosyal Hizmet Merkezi’nde Ayşegül Tözener’in katılımıyla 17 Kasım Cumartesi günü “Edebiyatta Eril Dil” isimli söyleşi düzenlendi. Kuşdili Sosyal Hizmet Merkezi’nde de 18 Kasım Pazar günü “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Hukukun Yeri” başlığı altında Kıvılcım Turanlı; “Siyasette ve Sokakta Şiddetin Dili” başlığı çerçevesinde ise Ekmek ve Gül Dergisi’nden Gizem Örnek söyleşileri gerçekleşti.

Kadıköylü kadınlara sosyal hizmet merkezleri ve sosyal hizmet uygulamaları hakkında bilgilendirme ise 20, 21 ve 23 Kasım tarihlerinde 11.00 ile 14.00 saatleri arasında Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi’nde yapılacak.“Kadına Yönelik Şiddeti Önleme” isimli panel ise Kozyatağı Kültür Merkezi’nde 23 Kasım Cuma günü 15.30 ile 18.00 arasında gerçekleşecek.


ARŞİV