Prof. Kriton Curi, sevenleri tarafından anıldı

Çevreci Prof. Dr. Kriton Curi, ölümünün 17. yılında kendi adının verildiği Kadıköy Belediyesi Kriton Curi Parkı Gönüllü Evi’nde düzenlenen törenle anıldı.

04 Aralık 2013 - 10:04
18 Kasım Pazartesi günü düzenlenen anma törenine; Boğaziçi Üniversitesi’nde birlikte çalıştığı mesai arkadaşları, tez öğrencileri ve onu çok seven kalabalık bir izleyici topluluğu katıldı.
Kriton Curi’nin yaşamı boyunca güzel, temiz ve sağlıklı bir çevre için yaptığı bilimsel çalışmalar, en yakın çevreci profesör arkadaşları tarafından anlatıldı. Törende açılış konuşması Gönüllü Başkan Serap Karakan tarafından yapıldı. Ardından Ahmet Haytaç, Kriton Curi’nin özgeçmişinden bahsetti. Daha sonra onunla aynı üniversitede çalışmalar yapan Kriton Curi Vakfı Başkanı Prof Günay Kocasoy, Üniversite Genel Sekreteri Hatıra Şenkol, tez öğrencileri Canan Bekem, Giray Velioğlu, sınıf arkadaşları Selçuk Tanyeri, Semih Bilgin ve Cevher Bilgin söz alarak Kriton Curi ile yaşanmış güzel anıları anekdotlar halinde anlattılar.
Şişli Etfal Hastanesi’nde görev alan İşletme Müdürü Cevdet Özturan Kriton Curi’yi anlatırken, bugün tüm hastanelerde uygulanan tıbbi atık projesinin ilk olarak Etfal Hastanesi’nde hayata geçirildiğini, hastaneye tıbbi atık ünitesi kazandırdığını vurguladı.
Yakın arkadaşları adının yanlış yazılmasından ve telaffuz edilmesinden rahatsız olduğunu, cebinde daima pazar filesi taşıdığını, asla naylon poşet kullanmadığını, öğrencileri için sadece hoca olmayıp onların babası, ağabeyi olduğunu dile getirdiler. Değerli bir akademisyen olması nedeni ile çeşitli ülkelerin üniversitelerinden çok ciddi teklifler almasına rağmen, tüm çalışmalarını doğduğu büyüdüğü topraklarda ve Türk milletinin geleceğine katkıda bulunmak için yapmayı tercih ettiğini, bu nedenle Boğaziçi Üniversitesi’nde kaldığını vurguladılar. Katılımcılar, konuşmaların ardından Kadıköy Belediyesi tarafından aynı parkta anısına yaptırılan heykelin önünde hatıra fotoğrafı çektirerek töreni sonlandırdılar.
Çalışmaları ile dünyada büyük ses getiren Kriton Curi Hoca, 1996 yılının yağmurlu bir ekim günü her dinden her milletten ve her siyasetten insanların ortak sevgi ve saygıları ile ebedi yolculuğuna uğurlandı. Ruhu şad olsun...

ARŞİV