Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Validebağ Korusu’nun yanında yer alan Haydarpaşa Lisesi’nin sit statüsünü 28 Kasım 2021’de değiştirerek, “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanına” dönüştürdü. Bu kararla birlikte lisenin olduğu yerde entegre tesis yapılabilmesinin ve çevresindeki alanda turizm ve yerleşimlere izin verilmesinin de önü açılmış oldu. Bu değişiklikten sonra, Şubat 2022’de velilere lisenin yıkılıp yeniden yapılacağı, öğrencilerin seneye başka bir okula geçici olarak nakledileceği belirtildi. 2023’ün Kasım ayında ise okul boşaltıldı, korunun yanındaki yurt binaları komple yıkıldı.
Uzun yıllardır yapılaşmaya açılmak istenen ve bazı bölümlerinde inşaatlara izin verilen İstanbul’un önemli doğal alanlarından biri olan Validebağ Korusu da bu inşaattan etkileniyor. TMMOB Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi’nin 28 Mart 2024’te yaptığı açıklamada “Okula komşu alanın 25 metre zemin altına kadar beton döküldüğü için doğal sit alanının etkileşim geçiş sahasındaki anıt ağaçlar su kaynaklarıyla bağı kesildiği için kurumuştu.” bilgisi paylaşıldı. Kararın iptali için Validebağ Gönüllüleri Derneği, İBB ve TMMOB tarafından davalar açıldı. Validebağ Gönüllüleri Derneği’nin açtığı dava, henüz itiraz süresi bitmeden dernek aleyhine karara bağlandı. 2 Temmuz 2024 tarihinde karara itiraz edildi.TMMOB tarafından açılan dava istinafta, İBB tarafından açılan dava ise Danıştay’da devam ediyor. Hukuki süreç devam ederken Validebağ Korusu’nun bitişiğinde bulunan Haydarpaşa Lisesi’nin projesinde de yeni gelişmeler yaşandı.
“3 DÖNÜM LİSEYE VERİLDİ”
15 Temmuz Pazartesi günü basın açıklaması yapan Validebağ Gönüllüleri Derneği, inşaat projesinde, lise kullanım alanının 27 bin metrekare olması gerekirken 30 bin metrekareye çıkarıldığını açıkladı. Validebağ Gönüllüleri,halkın kullanımına ait yaklaşık 3 dönümlük alanın da lisenin kullanımına verildiğini ifade ederek projenin iptal edilmesi çağrısında bulundu. Basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi: “2012 yılında güçlendirilmiş olan sağlam bina acımasızca yıkıldı. Ağaçlar, bitkiler betona yenik düştü. Yargı süreçleri devam ederken hukuksuz bir şekilde inşaat da devam etmektedir. Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ve İstanbul Proje Koordinasyon Birimi tarafından yapılan inşaatların proje bilgi ve belgelerini ilgili kurumlardan defalarca gerek sözlü gerek yazılı olarak istedik, ancak cevap alamadık. Yeni yapılan Haydarpaşa Lisesi inşaat projesinde, Haydarpaşa Lisesi kullanım alanının 27.007 metrekare olması gerekirken 30.153 metrekare olduğunu öğrenince taleplerimizin neden cevapsız kaldığı ortaya çıktı. Anladık ki halkın kullanımına ait yaklaşık 3 dönümlük alanın, lisenin kullanımına verilmesi planlanmış. Alanda korumaya değer ve anıt ağaçlar da bulunmaktadır. İki devasa palmiye ağacının ne olacağı bilinmiyor. Birinci Derece Doğal SİT alanı dokusuna yakışmayan devasa lise binalarının ve eklentilerinin yapımı da var gücüyle devam ediyor. Herkesin bilmesini isteriz, bizler tüm öğrencilerin her türlü eğitim olanaklarına sahip olmalarının ve deprem güvenliği olan okullarda eğitim görmelerinin en temel hakları olduğunu savunurken, doğanın da haklarını savunmayı görev biliyoruz. Korudan değil 3 dönüm, 3 cm bile alamazsınız.”