"Anayasa tuzağına düşmeyeceğiz"

Atatürkçü Düşünce Derneği Kadıköy Şubesi üyeleri, “Gazi Meclise Sahip Çıkıyoruz” sloganıyla yürüyüş gerçekleştirdi

02 Şubat 2017 - 15:27

Atatürkçü Düşünce Derneği Kadıköy Şubesi üyeleri, 28 Aralık Cumartesi günü, baharda yapılması öngörülen Anayasa referandumuna “Hayır” demek için dernek binası önünde bir araya geldi. “Gazi Meclise Sahip Çıkıyoruz” yazan pankartın arkasında marşlar söyleyerek Khalkedon Meydanı’na yürüyen ADD üyeleri, burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, Anayasa değişikliğiyle birlikte yasama yetkilerinin çoğunun cumhurbaşkanına devredilmesinin tehlikeli olduğu vurgulanırken, özgürlüklerden, haklardan ve demokrasiden vazgeçmeyen herkesin “Hayır” oyu vermesi gerektiği belirtildi.

"MUHALEFET SUSTURULACAK”

Grup adına basın açıklamasını Nahit Kubilay okudu. Kubilay, Anayasa değişikliğiyle birlikte getirilmek istenen sistemin, denetlenemeyen, hesap sorulamayan, hukukun dışında bırakılan, bir kişinin keyfi yönetim sistemi olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: “Getirilecek olan sistemde cumhurbaşkanı partilidir. Bu sebepten dolayı halkı kucaklayıcı değildir.  Aksine tüm siyasi rakiplerini susturma ve bertaraf etme imkânına sahiptir. Bu sistemde, yanlış yönetimi eleştirerek yönetimi hatalarını döndürme işlevini yapan muhalefet ve demokratik kitle örgütleri tutuklama ve yargılama baskısı altına alınıp susturulacaktır”

“YASAMA TESLİM ALINMAKTADIR”

Kubilay, yeni anayasayla birlikte yasamanın yetkilerinin büyük çoğunluğunun cumhurbaşkanına devredildiğini ve yasamanın teslim alınmaya çalışıldığını belirtti. “Yasamayı halkın iradesi değil, cumhurbaşkanının iradesi oluşturacak” diyen Kubilay şöyle devam etti:  “Teslim alınan meclis, iktidar partisi başkanı da olan cumhurbaşkanından hesap soramayacak, güven oylaması ve gensoru kaldırıldığından hükümeti düşüremeyecektir. Ama Cumhurbaşkanı istediğinde meclisi feshedebilecektir. Soruşturulması fiilen imkânsız hale getirilen, parti başkanı ve cumhurbaşkanı şapkalarını üst üste giyen bir kişiye suç işleme özgürlüğü verilmektedir.  Bu durumda iktidar partisine üye olmadan hak arama imkânı kalmayacaktır. Tehlikenin farkında varın. Anayasa tuzağına düşmeyin. Kıymayın bu memlekete. Özgürlüklerden, haklardan, demokrasiden vazgeçmeyin. Anayasa değişikliğine “Hayır” deyin.


ARŞİV