"Haydarpaşa Garı Cazibe değil trenlerin merkezidir"

Tarihi Haydarpaşa Garı’nın “konaklama ve turizm” merkezine dönüştürülmesine karşı biraraya gelen kurumların oluşturduğu “Haydarpaşa Dayanışması”, geçtiğimiz Pazar da eylemdeydi. KESK İstanbul Şubeler Platformu’nun öncülüğünde gerçekleşen eylemde “Haydarpaşa cazibe değil trenlerin merkezi olmalı” denildi.

27 Nisan 2012 - 09:30

“Haydarpaşa Gar Projesi”ne karşı, 82 kurum ve kuruluşun bir araya gelerek oluşturduğu Haydarpaşa Dayanışması, her Pazar olduğu gibi 22 Nisan Pazar günü de eylemdeydi. Her hafta Dayanışma bileşeni farklı bir kurumun öncülük ettiği eylemlerin bu haftaki ev sahibi KESK İstanbul Şubeler Platformu’ydu. Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya gelen Haydarpaşa Dayanışması bileşenleri, alkış ve sloganlarla Haydarpaşa Garı’na yürüdü. Yürüyüş boyunca “Sermaye elini Haydarpaşa’dan çek”, “Haydarpaşa halkındır satılamaz” sloganları atıldı.

Peronlar üzerinden yürüyerek tarihi garın merdivenlerine gelen grup adına açıklamayı Haydarpaşa Dayanışması adına KESK Dönem Sözcüsü Kadri Kılıç yaptı. Kılıç, Haydarpaşa Garı’nın ticaret ve iş merkezine dönüştürülmek istendiğini ve bunu gerekçelendirmek için de “Marmaray projesiyle Haydarpaşa Garı zaten işlevsiz kalacak” denilerek halkın kandırılmaya çalışıldığını söyledi. Haydarpaşa Gar ve Liman sahasından rant elde etmek için bu bölgenin yalnızlaştırılması ve trensizleştirilmesi gerektiğini belirten Kılıç, önce Uluslararası Demiryolu Sempozyumu’yla sonra da çatıda çıkan yangın ve yol bakım çalışmaları gerekçe gösterilerek bu amaçlarına ulaştıklarını vurguladı.
Kadri Kılıç, daha önce şehirlerarası hatların kaldırıldığını hatırlatarak “Haydarpaşa Garı’nın yalnızlaştırılarak dönüşüm planının uygulanması için son bir darbe de Marmaray Projesi kapsamında 29 Nisan 2012 tarihinde Gebze-Pendik banliyö tren seferinin iptal edilmesidir” dedi.
 
“NASIL KUŞKU DUYMAYALIM?”
 
Her hafta Pazar günleri, Gar merdivenlerinde toplanarak Haydarpaşa Projesi’ni protesto ettikleri için Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın hedefi olduklarını ve Yıldırım’ın “Her projeye yanlış yapılacak kuşkusu ile yaklaşılmamalı” dediğini belirten Kılıç, bu sözleri de şöyle yanıtladı:
“Haydarpaşa’ya yedi adet yetmiş katlı gökdeleni dikmek isteyen siz, Haydarpaşa SİT kararının iptali için mahkemeye dava açan siz, Haydarpaşa yangınından sonra idari tahkikatla sorumlu olanları görevden uzaklaştırmayan siz, yangın için Kadıköy 1. Asliye Ceza mahkemesinde müteahhit firma hakkında açılan davaya müdahil olmayan yine siz. Sizlere ve sizlerin Haydarpaşa gar porjesine nasıl kuşku duymadan bakalım?”
KESK Dönem sözcüsü Kadri Kılıç, açıklamayı, Haydarpaşa Gar projesi geri çekilip, gar ve liman işleviyle sürmesinin önündeki engeller kaldırılıncaya kadar her Pazar eylemde olacaklarını belirterek noktaladı. Açıklama “Haydarpaşa cazibe değil trenlerin merkezi olmalı”, “Haydarpaşa ve Sirkeci Garları anıt ve merkez garlarımızdır”, “Haydarpaşa Gar’da müze olur, Haydarpaşa Gar müze olmaz” sloganlarıyla son buldu.
 
ŞAİRLERDEN VE GAZETECİLERDEN DESTEK
 
Kılıç’ın ardından Türkiye Yazarlar Sendikası adına Kadıköylü şair Müslim Çelik bir konuşma yaptı. Haydarpaşa Garı’nın, şairler ve yazarlar üzerindeki etkisinden bahseden Çelik, bu mekânın otel veya turizm merkezi yapılmasına izin vermeyeceklerini belirtti. Çelik, Nazım Hikmet’in “Memleketimden İnsan Manzaraları” şiirinin Haydarpaşa Garı’nda geçen bölümünü okudu. Eyleme katılarak destek veren gazeteci Musa Ağacık da kısa bir konuşmayla eyleme destek verdi.   
 
Haber ve fotoğraflar: Semra ÇELEBİ

ARŞİV