"Kadınlar birlikte güçlü"

Kadıköy Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin çağrısıyla Göztepe Özgürlük Parkı’nda bir araya gelen onlarca kadın taleplerini haykırdı

06 Mart 2017 - 13:42

Kadıköy Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin çağrısıyla, 4 Mart Cumartesi günü, Göztepe Özgürlük Parkı’nda bir araya gelen, Kadıköy Belediyesi Gönüllü Evleri, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Kırmızı Biber Derneği, Kadın Adayları Destekleme Derneği Kadıköy Şubesi, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Sosyal Haklar Derneği, SOS Çevre Kooperatifi, Anadolu Yakası Lions Dernekleri Federasyonu, Nar Kadın Dayanışması, Kızılay Kadıköy Şubesi ve onlarca Kadıköylü kadın, 8 Mart Uluslararası Kadınların Birliği, Mücadele ve Dayanışma Günü’nü renkli bir etkinlikle geçirdi. Sunuculuğunu Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan Meltem Figen’in yaptığı etkinlik, yogayla başladı, dans gösterileri ve söyleşilerle gün boyunca devam etti. 

ŞARKILI TÜRKÜLÜ ETKİNLİK

Saat 11.00’de başlayan etkinlik 17.30’a kadar devam etti. Fasa Fiso Halk Dansları ve Zumba Dans Grubu’nun performanslarıyla keyifli bir gün geçiren katılımcıların, günün sonunda İkbal Kaynar’ın verdiği “Ebruli Şarkılar” konseriyle kulaklarının pası silindi. Gün boyunca süren etkinlikte çocuklar da unutulmadı. Açıkgöz Kukla’nın yaptığı gösteriyi dikkatle izleyen çocuklar, Nar Kadın Dayanışması’nın masasında yüzlerini boyattı.

“GECİKMİŞ ADALETİ İSTİYORUZ”

 “Sibel Sürel ile Yoga” ile başlayan etkinliğin açılış konuşmasını Kadıköy Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Esin Tekbaş yaptı. Açıklamasına etkinliğe katılan STK’lere ve kadınlara teşekkür ederek başlayan Tekbaş, 1800’lerin sonunda başlayan kadın mücadelesini, eşitlik arayışını anlattı ve kadın haklarını savunmak için alanda olduklarını söyledi. Tekbaş, konuşmasına şöyle devam etti: “Önce eşit işe eşit ücret talep ederek başladık. Sonra oy hakkı istedik. Sonra şiddete hayır dedik. Şimdi ise biz de eşit temsil edilmek istiyoruz. Şirketlerde daha fazla kadın yönetici, okullarda daha fazla kadın akademisyen, partilerde karar alma mekanizmalarında daha fazla kadın, kamuda daha fazla kadın yönetici, siyasette daha fazla kadın görmek istiyoruz. Yaşamın yarısı bizim… Eşitlik İstiyoruz… Yüzyıllık, gecikmiş adaleti istiyoruz… Özgürlük İstiyoruz… Demokrasi İstiyoruz… Bedenimize, kararımıza, tercihimize saygı duyulmasını istiyoruz… Bunun için bir aradayız. Tek başına olmaz diyoruz. Kadınlar birlikte güçlüyüz…”

 “KİMSENİN BAŞININ TACI DEĞİLİZ”

Kadıköy Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin kurucu Başkanı Serap Ören, Kadınlar Günü’nün bir kutlama değil mücadele günü olduğunu belirtti: “1877’lerde Amerika’da dokuma işçisi kadınlar, çalışma saatlerinin 15 saatten 10 saate indirilmesi için grev yapıyorlardı. Polis onları fabrikaya kilitliyor ve yangın çıkıyordu. Orada 129 kadın cayır cayır yanarak öldü. Bizim için 8 Mart maalesef bu acıyı anma günüdür. Daha sonra Birleşmiş Milletler bunu kutlama gününe çevirmiştir. ‘Analar başımızın tacıdır. Cennet anaların ayakları altında’ der. Kimsenin başının tacı olmadığımız gibi, cennet de bizim ayaklarımız altında falan değil. Ayaklarımıza baktığımız zaman cenneti değil, sadece çalışan o nasırlı ayaklarımızı görüyoruz. Kadıköy Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak bugüne kadar mücadele ederek yerel yönetim bazında birçok kazanım elde ettik. Mücadele etmeye sonuna kadar devam edeceğiz.”

“MÜCADELE OKSİJEN KADAR ÖNEMLİ”

Etkinliğe kadın yazarlar Nimet Erenler Gükökü, Nur Batur ve Meltem Vural davetli olarak katıldı. Masalarında kitaplarını imzalayan yazarlar daha sonra sahneden katılımcılara seslendi.  Gazeteci-yazar Nur Batur, Pakistan’ın eski başbakanı, 27 Aralık 2007’de gerçekleşen bir suikast sonucunda yaşamını yitiren Benazir Butto’yla yıllar boyunca süren dostluğunu anlattı. “Benazir kadar cesur olmalıyız” diyen Batur, tüm kadınlara mücadele çağrısı yaptı. Şu Dağın Ardı İran kitabının yazarı Meltem Vural, aşkının peşinden İran’a uzanan öyküsünden bahsetti. İran’da Humeyni rejiminin kurulduğu ilk yıllarda İran’da yaşayan Vural, o günlerden çıkardığı dersleri şöyle anlattı: “O zaman anladım ki bizlerin sahip olduğu özgürlükler Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından altın tepside sunulmuştu. Biz onlar için mücadele etmemiştik. Belki de bu günlerdeki mücadelelerimiz bu özgürlüklerin geç ödenmiş bir bedeli… İran’da kadın hak ve özgürlüklerinin ne anlama geldiğini onları kaybederken anladım.  Kadınların özgürlük mücadelesinin havadaki oksijen kadar gerekli ve önemli olduğunu fark ettim.”

BAŞKANDAN EŞİT TEMSİL VURGUSU

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da Özgürlük Parkı’ndaydı. Sunucu Meltem Figen’in çağrısıyla söz alan Nuhoğlu şunları söyledi: “Aslında kadınlar günüyle ilişkili bir gün olduğu için konuşmamayı düşünüyordum. Ama mikrofonu bize verdiler. Kadınların toplumda kendi nüfusları oranında toplumun her kademesinde iş hayatı, özel hayat, üniversiteler ve siyasette temsil edilmeleri temel hedefimiz. Bu demokrasi mücadelesinde eşit temsil noktasına gelemezsek Türkiye demokratik bir ülke olamaz. Türkiye demokrasisinin temelinde kadınların mücadelesi yatıyor. Bu kadınlar gününüzü kutluyorum. Bu mücadelede çok başarılı olacağınızı ve bu ülkeye çabalarınızla demokrasinin geleceğine inanarak hepinize saygılarımı sevgilerimi sunuyorum.”


ARŞİV