Ramazan’da sofra kurmanın maliyeti ikiye katlandı

Ekonomik kriz tüm alım gücünü etkilediği gibi Ramazan alışverişini de etkiledi. İftar sofrası kurmanın maliyeti bir yılda en az ikiye katlandı

07 Nisan 2023 - 08:56

Gıda fiyatlarında hemen her gün yaşanan artış Ramazan sofralarını da etkiledi. Ramazan öncesi gıda ürünlerine gelen zamlar nedeniyle enflasyon oranı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55.18, on iki aylık ortalamaya göre ise yüzde 71,83 oldu.

PİDE EL YAKIYOR

Veri kaynağı tarafından market fiyatlarının ortalamasını alarak hazırlanan Ramazan sepetine göre; tavuk, sıvı yağ, salça, zeytin, peynir vb. gibi en temel gıda maddeleriyle yapılan bir ramazan alışverişi ortalama 1.371 TL tutuyor. Artan maliyetlerden dolayı her yıl gramajı değişen Ramazan pidesinin kilogram fiyatı geçtiğimiz yıl 18.90 TL’den satılırken bu yıl yüzde 83 zamlanarak 33.30 TL’ye yükseldi.

Fiyatlardaki artış nedeniyle Ramazan alışverişleri de eskisi gibi yapılamıyor. Ramazan nedeniyle Kadıköy çarşısını dolaşıp alışveriş trafiğini izledik, fiyatlara baktık.

Kadıköy çarşıda geçmiş yıllarda yaşanan Ramazan hareketliliği yok. Her yıl fiyatların artışından rahatsız olan müşteri ve ona gülümseyerek yanıt veren esnaf olurdu fakat bu yıl tezgâhlara yaklaşan müşteri sayısı da yok denecek kadar az. Her şeyin bu kadar pahalı olmasından şikâyet eden müşterilere esnaf “haklısınız olacak gibi değil” diyor. “Bu gidişatın sonu nereye?” hem esnaf hem de müşterilerin ortak sorusu.

Geçen yıla göre fiyatların en uygun çeşitte bile en az yüzde 50 civarında artığı Kadıköy Çarşı’da hurmanın kilogram fiyatı ortalama 140 TL, Medine hurmasının kilosu ise 269 TL.

SAHUR MALİYETİ 900 TL

Uzun süre tok tuttuğu ve rahatsız etmediği için sahurda tercih edilen kahvaltılık ürünlerin maliyeti geçen yıla göre çok yüksek. Geçen yıl 50-60 TL arasında alınabilen Edremit zeytinin kilosu 120 TL. Pastırmanın kilosu 800 TL iken sucuk 400 TL. Erzincan deri tulum peynirinin kilosu ise 270 TL ile 340 TL arasında değişiyor. Eski kaşar 400 TL, beyaz peynirin kilogramı ise 240 TL ile 290 TL arasında değişiyor. Kısaca sadece pide, beyaz peynir, zeytin, kaşar peyniri ile yapılacak bir sahurun haftalık bir kişi maliyeti en düşük 900 TL. 4 kişilik bir ailenin sahur maliyeti 3.600 TL civarında. Sahur sofrasında sucuk, pastırma, yumurta gibi ürünleri eklediğinizde bu rakam haftalık 6- 7 bin liraya çıkıyor.

ETLİ SOFRALARA VEDA

İftar sofralarında durum biraz daha kötü. Çünkü iftar sofralarının vazgeçilmezi et geçen yıla göre yüzde 200 civarında artış gösterdi. Geçtiğimiz yıl 100 TL olan dana kuşbaşı bu yıl 320 TL civarında. Kuzu lokum 350 TL. Geçen yıl 30-35 TL civarında olan tavuğun kilogramı bu yıl 55-60 TL civarında. Et ürünlerine alternatif gösterilen kuru gıdalarda da durum pek iç açıcı değil. Çünkü geçen yıl 20-22 TL olan nohut artık 55-60 TL’ye satılıyor. Mercimek 35-40 TL arasında değişiyor. Baldo pirinç 50-55 TL, makarnanın paketi 12-15 TL arasında değişiyor.

Sebzelerde de durum pek farklı değil kuru soğan geçen yıla göre yüzde 160 civarında arttı. Geçen yıl 3,5 - 4 TL olan soğan bu yıl 17-20 TL’den satılıyor.  Domatesin kilogramı 30 TL ve üzerini görürken biberin kilogramı ortalama 60 TL’den satılıyor. Çarşıdaki manavlarda satılan ve dudak uçuklatan meyvelerden biri kilogramı 250 TL’ye satılan çekirdeksiz avokado bir diğeri ise 150 TL’ye satılan çağla.

 

 

ARŞİV