Rant vergisi yeniden gündemde

Son yıllarda çok konuşulan “rant vergisi” yeniden gündeme geldi. Kentsel dönüşümün merkezindeki Kadıköy rant vergisinden en çok etkilenecek ilçelerin başında geliyor

10 Aralık 2015 - 14:25
Son yıllarda çok konuşulan “rant vergisi” yeniden gündeme geldi. Kentsel dönüşümün merkezindeki Kadıköy rant vergisinden en çok etkilenecek ilçelerin başında geliyor

Geçen yıl konuşulan rant vergisi bir kez daha gündemde. Peki rant vergisi hayata geçerse mülk sahiplerini ve konut üreticilerini neler bekliyor? Rant vergisi yasallaşırsa, devlet imar planı değişikleri ve kamu yatırımları sonucunda oluşacak gayrimenkul değer artışlarından vergi alacak. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde metro, metrobüs ve AVM gibi projeler konut ve arsa fiyatlarının artmasına neden oldu. Önümüzdeki dönemde gayrimenkullerin fiyatlarında artış olması bekleniyor.

NASIL UYGULANACAK?
Boş bir arsa üzerinde imar değişikliği olur ya da emsal artışı düşük olan bir yerin emsal değeri artırılırsa bu değişiklikten doğacak kardan devlet payını alacak. Vergiler sadece boş araziler üzerinden alınmayacak. Örneğin; 10 katlı olması gerekirken, belirli imar değişikliklerinden sonra 20 katlı olmasına izin verilen bir inşaatın sahibinden de rant vergisi alınacak. Geçtiğimiz dönemde bu tarz değişikliklerden sonra ortaya çıkan kar mülkün sahibinde kalıyordu. Ancak rant vergisi hayata geçirilirse bu karın bir kısmı kamu tarafından alınacak.

EN ÇOK ARTIŞ KALAMIŞ’TA
Rant vergisi yasallaşırsa bundan en çok etkilenecek bölgelerin başında Kadıköy geliyor. 45-65 yaş kesiminin yaşadığı Kalamış’ta gayrimenkul fiyatları geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 25’e yakın oranda artış gösterdi.
Gayrimenkul Danışmanlık Firması Keller Williams Anadolu Yakası’nın gözde semtlerinin başında gelen Kalamış emlak piyasasını değerlendirdi.
Danışman, İnşaat Mühendisi Zafer Köksal; “Özellikle son birkaç yıldır neredeyse her sokakta kentsel dönüşüm ile yenilenen 2 veya 3 inşaat görmeye alıştık. Binaların yenilenmesinin semtte rakamları doğrudan etkilediğini belirtebiliriz” değerlendirmesini yaptı.
Kalamış bölgesinin gayrimenkul fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 25 civarında artış gösterdiğini belirten Köksal, “Bu durum gösteriyor ki önümüzdeki yılda da rakamlar yükselen bir grafik izleyecek. Yenilenen binaların metre kare satış fiyatları oldukça yüksek. Yatırımcılar marina manzarasına karşı yenilenen bir gayrimenkule yatırım yapmak istiyorsa metre kare fiyatı için 6 ila 8 bin doları gözden çıkartmaları gerekiyor. Anadolu Yakası’nda genellikle 3+1 veya 4+1 geniş daireler tercih edilirken ne yazık ki 2+1 dairelere olan arzın talebin üstüne çıktığını gözlemliyoruz.” dedi.

ARŞİV