“Rasimpaşa Kentsel Sit Alanı”na ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanarak Kadıköy Belediyesi’ne iletildi. Kadıköy Belediyesi de 21.04.2017 onaylı 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’na uygun olarak 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı ve Kentsel Tasarım Rehberi’ni hazırlamaya başladı.
Alanın tarihi ve kültürel, mimari değerleri göz önünde bulundurularak hazırlanan Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı mekânla birlikte insanı, yaşamı, kimliği ve ekonomiyi de kapsıyor. Yapılan çalışmalarla kentsel fonksiyonlar açısından yaşanılabilir bir yerleşim alanı yaratmak amaçlanıyor. Kadıköy Belediyesi’nin hazırladığı Rasimpaşa Kentsel Tasarım Rehberi’nin mahallenin kimliğini korumak için geliştirilecek projelere katılım ve tasarım yoluyla çözümler sunması hedefleniyor.
KATILIMCILARA SORULUYOR
Yürütülen çalışmalarla “katılımcı alan yönetim modelinin” plan ve rehber çalışmasına dahil edilmesi planlanıyor. Bu amaçla çalışmalar kapsamında bölgede yaşayanların, çalışanların, ilgili meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin ilgili bölümlerinin görüşleri, beklentileri ve önerileri çalışma kapsamına alınacak.
Kadıköy Belediyesi alanda daha önce gerçekleştirdiği odak grup toplantılarından sonra geniş kesimlerin öneri ve görüşlerini almak için 15 Şubat Perşembe günü Kadıköy Belediyesi Tasarım Atölyesi Kadıköy’de toplantı düzenledi. Toplantıya Yeldeğirmeni sakinleri, Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcıları, Kadıköy Belediyesi Plan Proje Müdürlüğü, Kentsel Tasarım Müdürlüğü, Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi, Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi, Korkmaz Altuğ Polikliniği, Kadıköy Kent Konseyi, Mimarlar Odası Kadıköy Şubesi ve ÇEKÜL Vakfı temsilcileri katıldı.
ÖNERİLERİNİ SUNDULAR
Toplantının açılış konuşmasını Plan Proje Müdürlüğünden Uğur Çolak yaptı. Çolak, Koruma Amaçlı İmar Planı hakkında ve bu kapsamda yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Uygulama planının yasalar çerçevesinde yapıldığını söyleyen Çolak, analiz çalışmalarının tamamlandığını ifade etti. Çolak’ın verdiği bilgilere göre, önümüzdeki günlerde planın onay süresi gerçekleşecek. Vatandaşlar onay süreci tamamlandığında yasa gereği 1 ay askıda kalacak planlara itiraz edebilecek.
Kentsel Tasarım Müdürlüğünden Batuhan Akkaya da Kentsel Tasarım Rehberinin kapsamını katılımcılarla paylaştı. Yapılan sunumların ardından katılımcıların öneri ve görüşlerini sunduğu toplantı kısmına geçildi. Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Bahar Yalçın’ın moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda son zamanlarda artan ve değişen işletmelerin yarattığı endişe dile getirildi. Konut dokusunun, mahalle yaşamının ve kimliğinin korunmasının önemi vurgulandı. Toplantıda, mahallede yaşanan trafik, kaldırım işgalleri, ulaşım ve altyapı sorunları ile yeşil alan eksikliği üzerinde duruldu. Mahalledeki afet toplanma alanı yetersizliğinden de söz edildi. Rasimpaşa Mahallesinin tarihi dokusunun korunması önerilirken, tarihi binalara bakım yapılması gerektiği gündeme geldi.
Toplantı neticesinde, daha önce alanda gerçekleştirilen odak grup toplantı sonuçları ile meslek odaları, üniversiteler ve diğer katılımcılarla düzenlenecek toplantıdan çıkan sonuçlar, Rasimpaşa Koruma İmar Planı ve Kentsel Tasarım Rehberi’nde yer alacak kararlara yansıtılacak.