“Raylı taşımacılık garlar olmadan yapılıyor!”

Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilmesine karşı tepkiler devam ediyor. Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Genel Hukuk TİS ve İnsan Hakları Sekreteri Hasan Bektaş “İstanbul gibi bir dünya metropolünde raylı taşımacılık organizasyonu Haydarpaşa ve Sirkeci gibi tarihi merkez tren garları olmadan sürdürülmeye çalışılıyor” dedi

27 Haziran 2024 - 09:59

Haydarpaşa ve Sirkeci Garlarının “Özel Proje Alanı” olarak Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilme kararına karşı tepkiler sürüyor. Devir işleminin iptali için Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası ve Mimarlar Odası 13 Mart 2024 tarihinde İstanbul 4. İdare Mahkemesi’ne açtığı dava devam ederken Haydarpaşa Dayanışması 23 Haziran Pazar günü basın açıklaması yaptı ve her iki gar için alınan “özel proje alanı” kararından vazgeçilmesi çağrısında bulundu. Buluşmanın ardından Haydarpaşa Dayanışması adına Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Genel Hukuk TİS ve İnsan Hakları Sekreteri Hasan Bektaş basın açıklamasını okudu.

“GARLAR OLMADAN SÜRDÜRÜLÜYOR”

İstanbul gibi bir dünya metropolünde raylı taşımacılık organizasyonunun Haydarpaşa ve Sirkeci gibi tarihi merkez tren garları olmadan sürdürülmeye çalışıldığını ifade eden Bektaş, “Bizler Haydarpaşa Dayanışması olarak tam 19 senedir Haydarpaşa Garı’nın demiryolu işlevi ile birlikte yeniden kamusal kullanıma açılması için ısrar ediyoruz.2005’ten bu yana kentsel dönüşüm projeleriyle sermayenin kullanımına açılmak istenen Haydarpaşa Garı’nı tarihi ve endüstriyel işlevine, toplumsal belleğine, kültürel mirasına uygun biçimde, bir kamusal ulaşım mekânı olarak korumak için zorlu bir mücadele verdik. Tüm bileşenlerimiz ve destek verenlerle beraber, Haydarpaşa Garı’nı otel, dünya ticaret merkezi, olimpiyat köyü, tasarım merkezi ve AVM gibi pek çok sermaye odaklı kentsel dönüşüm projesinden ve girişiminden kurtarmayı bu mücadele sayesinde başardık.” diye konuştu.

“Haydarpaşa ve Sirkeci Garları bugün ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından özel proje alanı ilan edilmesi saldırısı ile karşı karşıyadır.” diyen Bektaş, şöyle devam etti: “Bir kez daha ‘İstanbul’un kültürel zenginliğini artırmak ve korumak, marka değerine katkı sağlamak’ gibi vitrin söylemler kullanılarak, Haydarpaşa ve Sirkeci Garlarının bir sanat destinasyonuna, bienal ve sanat merkezine dönüştürülmek istenildiği anlaşılıyor.”

“BÜYÜK ZORLUKLAR İÇİNDE YAPILIYOR”

İstanbul gibi bir şehirde sanat destinasyonu haline getirilecek en son yerlerin Haydarpaşa ve Sirkeci Garı olduğunu söyleyen Bektaş, “Çünkü; şehrimizin raylı taşımacılıktaki ulaşım organizasyonu, merkez tren garlarımız kapalı olduğu için büyük zorluklar içinde gerçekleştirilmektedir. İstanbul’un raylı taşımacılık altyapısı ve hizmetleri acilen merkezi garlarına kavuşturulmalıdır. Haydarpaşa ve Sirkeci Garları, bienal ya da müze içeriğiyle değil, tarihine uygun biçimde kamusal ulaşım merkezi niteliğiyle planlanmalıdır. Demiryolcuları, mimarları, sanatçıları, akademisyenleri, öğrencileri, aktivistleri, yerel dayanışma ve mücadeleleri, politik örgütleri, sivil toplumu, yerel yönetimleri ve tüm kent sakinlerini Haydarpaşa ve Sirkeci Garlarını kaybetmemek için mücadeleye çağırıyoruz! Her koşulda ve tüm gücümüzle Haydarpaşa ve Sirkeci’nin gar olarak korunması ve kamu yararı temelinde geleceğe aktarılması için mücadelemizi sürdüreceğiz!” dedi.

HAYDARPAŞA’DA NELER OLDU?

İstanbul'un tarihî simgelerinden biri olan Haydarpaşa Garı ve Çevresi taşıdığı değerler nedeniyle Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun 26 Nisan 2006 tarihinde aldığı 85 Sayılı Kararı ile “Kentsel ve Tarihi Sit Alanı” ilan edilmiş ve daha sonra Gar’ın ulaşım işlevi ile birlikte varlığını sürdürmesi karar altına alınmıştı. Gar, uzun yıllar hem şehir içi hem de şehirler arası ulaşımın merkezi noktalarından biri olarak hizmet verdi. Ancak 2012 yılında trenler durdu ve 2016 yılında tarihi yapıda restorasyon çalışmaları başlatıldı.2018 yılında ise peronların olduğu bölgede yapılan kazı çalışmalarında, arkeolojik kalıntılar bulundu. Restorasyon ve arkeolojik çalışmalar devam ederken, Haydarpaşa Dayanışması Haydarpaşa ve Sirkeci Garlarının “Özel Proje Alanı” olarak Kültür ve Turizm Bakanlığına devredildiğini duyurdu. Haydarpaşa Garı’nda 2016 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları ise hala sürüyor.

 


ARŞİV