Referandumdan sonra işçileri neler bekliyor?

DİSK Genel-İş Sendikası, Kadıköy Belediyesi’nde çalışan işçilere yönelik eğitim semineri düzenledi. Seminerde Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi durumunda iş ve emek yaşamında ne tür olumsuzlukların yaşanacağı konuşuldu

09 Mart 2017 - 12:30

DİSK Genel-İş Sendikası, Anayasa referandumu öncesi Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi’nde Kadıköy Belediyesi’nde çalışan işçilere yönelik eğitim semineri düzenledi. 9 Mart Perşembe günü düzenlenen seminerde taşeron yasası, kıdem tazminatı, zorunlu bireysel emeklilik sistemi ve asgari ücret konuları tartışıldı.

İşçilerin yoğun ilgi gösterdiği eğitim seminerinin konuşmacıları DİSK Genel-İş Eğitim Daire Başkanı Mahmut Şengül ve Disk Genel-İş Eğitim Daire Müdürü Faruk Özdemir oldu. Toplantının ilk konuşmasını Mahmut Şengül gerçekleştirdi.

“İNSANCA YAŞAMAK İÇİN…”

Uzun yıllardır işçilerin hak gaspına uğradığını ifade eden Şengül, “Verdiğimiz emeğin karşılığında insan gibi yaşamak annemizin ak sütü kadar helaldir.  Biz işçilerin önündeki engel ise bizi ayrıştırmak isteyenlerdir. Türkiye’de geçtiğimiz yıl iki seçim oldu. 7 Haziran’dan önce hükümet taşeron, asgari ücret konularını tartışmadı. Ama biz DİSK olarak alanlara çıktık. Asgari ücretin 1800 TL olmasını istedik. Taşeron işçilerin kadro almasını talep ettik” diye konuştu.

Referandum öncesinde kiralık işçi yasası ve özel istihdam büroları yasasının meclise getirildiğini hatırlatan Şengül, Anayasa referandumunda evet kararının çıkması ile birlikte önümüzdeki süreçte taşeron sisteminin aranır hale geleceğini vurguladı. Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi’nin yasallaşması ile beraber kamunun emeklilik sisteminden elini çekeceğini söyleyen Şengül, “Emeklilik sistemini kaldırıyorlar. Kıdem tazminatını da kaldırmaya hazırlanıyorlar. İş cinayetleri her geçen gün artarak çoğalıyor. Asgari ücret ise açlık sınırının altında. Biz işçiler bütün bunları düşünerek bir siyaset yürütmeliyiz. Ama işçilerin siyaseti emeğimizi gasp edenlere karşı mücadele etmektir” dedi.

Hükümetin,  taşerona kadro verilmesi ve asgari ücretin yükseltilmesi konularında verdiği sözleri yerine getirmediğini vurgulayan Şengül, “İnsanca yaşayabilmek, adil bir ücret alabilmek ve kardeşçe barış içinde yaşayabilmek için referandumda gereken cevabı vermeliyiz. Hayırlı bir Türkiye için ‘Hayır’ demeliyiz” diye konuştu.

“ANAYASA İŞÇİLER İÇİN ÖNEMLİ”

Mahmut Şengül’den sonra söz alan Faruk Özdemir de emeklilik sistemine dikkat çekti. Önümüzdeki yıllarda Türkiye’de emeklilerin daha da yoksullaşacağını söyleyen Özdemir, “Anayasa değişikliği kabul görürse bu karar emekçilere ve işçilere dönük bir düzenleme olmayacak” dedi. Anayasa değişikliğinin neden işçilerin gündeminde olması gerektiğine açıklık getiren Özdemir, “İşçilerin kişisel olarak kimseyle sorunu yok. Bizim tepkimiz tamamen sınıfsal bir tepkidir. Yasama, yürütme ve yargı Anayasa’da belirlenen temel ilkelerdir. Emekçiler ve işçiler için Anayasa haklarını korumak ve sahip çıkmak son derece önemli” dedi.

“Hükümet ‘Ulusal İstihdam Stratejisi’ ile emek piyasasını esnekleştirmeye çalışıyor” uyarısında bulunan Özdemir, bu strateji ile işçilerin işten çıkarılmasının daha kolay hale geleceğini söyledi.  Özdemir,  Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi ile birlikte kıdem ve ihbar tazminatının da kaldırılacağını ifade etti. 


ARŞİV