Reşat Nuri'de Deniz Feneri protesto

Koşuyolu’nda bulunan Reşat Nuri Güntekin Ortaokulu’nda Deniz Feneri Derneği tarafından düzenlenmesi planlanan konferans protesto edildi

05 Mayıs 2016 - 14:24
Kaan DERTÜRK
Eğitim-Sen 2 Nolu Şube ve Veli-Der’in çağrısıyla 30 Nisan Cuma günü Reşat Nuri Güntekin Ortaokulu önünde bir araya gelen Birleşik Haziran Hareketi, CHP Kadıköy temsilcileri, veliler ve mahalle sakinleri eylem yaptı. Eylemin nedeni, Deniz Feneri Derneği’nin “İyilik Okulu” projesi adı altında okulda düzenleyeceği konferansa öğrencilerin katılımı için izin belgesi dağıtmasıydı. Çocukların konferansa katılması için izni istenen veliler duruma tepki gösterdi.
Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı Turgut Koşar, yaptığı açıklamada eylemin nedenini şöyle açıkladı: “Çocuklara bir bildiri dağıtılarak velilerini Deniz Feneri Derneği’nin okulda yapacağı konferansa çağırıyorlar. Derneğin geçmişi şaibelidir. Tepkimizi burada velilerle birlikte koyuyoruz. Tek isteğimiz vakıf ve cemaatlerin çocuklarımız üzerinde olan ellerini çekmeleridir. Bu bizim için kabul edilemez bir durum. Sonuna kadar direneceğiz. Demokratik, laik, bilimsel eğitim mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz.”
Veli-Der İkinci Başkanı Metin Erdoğdu ise yaptığı açıklamada, “Bizler çocuklarımız için laik ve bilimsel bir eğitim istiyoruz. Gelişmiş Avrupa ülkelerinin geldiği noktaya hem eğitim hem toplum olarak erişmek istiyoruz. Bunun yolu bilimsel ve nitelikli eğitimden geçiyor. Çocuklarımıza sahip çıkacağız.” dedi.

“KARANLIĞA TESLİM OLMAYACAĞIZ”
Reşat Nuri Güntekin Ortaokulu’nda öğrenci velisi olan Tüm Bel Sen 4 No’lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Sağlam basın açıklamasını okudu,“Bu gerici eğitime, karanlığa, çocuklarımızı teslim etmeyeceğiz. Eylememizin tek amacı budur.”diye konuştu. Mahalle sakinleri de eylemde yer aldı. Doğma büyüme Koşuyolulu, Reşat Nuri Güntekin Okulu’ndan mezun olmuş Mualla Erdem, “Hem 1960 – 1965 döneminde bu okulda okumuş biri olarak, hem de toplumsal hassasiyetimden dolayı bugün burada bu eyleme destek veriyorum. Gönüllü olarak gücümüz yettiğince mücadele edeceğiz. Laik ve bilimsel eğitim çocuklarımız için tek arzumuz.” dedi. Diğer gönüllü katılımcılardan olan Olcay Can Akçer ve Nihal Uslu da “Bizler Validebağ Mahallesi’nde oturuyoruz. Bu tür kurumların okullara girmesi, çocuklardan yardım toplaması sakıncalı ve zararlıdır. Bu yapılanı doğru bulmuyoruz. Tepkimizi göstermek ve laik, bilimsel eğitimin gerekliliğine inandığımız için destek verdik.” dediler. “Laik, bilimsel, demokratik eğitim” sloganlarıyla tepkilerini dile getiren eylemciler, yapılan basın açıklamasının ardından eylemi sonlandırdılar.

 

ARŞİV