Ressam Merzifonlu'yu kaybettik

Ressam Yılmaz Merzifonlu yaşamını yitirdi. Merzifonlu’nun cenazesi 16 Aralık Perşembe günü ikindi namazını takiben Karacaahmet Mezarlığı Şakiri Camii'nden kaldırıldı...

16 Aralık 2010 - 14:03

Ressam Yılmaz Merzifonlu yaşamını yitirdi. Merzifonlu’nun cenazesi 16 Aralık Perşembe günü ikindi namazını takiben Karacaahmet Mezarlığı Şakiri Camii'nden kaldırıldı. Sanatçı, ailesi ve dostları tarafından çok sevdiği Kadıköy’den sonsuzluğa uğurlandı.
Resmi “Soylu Sevda” olarak tanımlayan Yılmaz Merzifonlu, 1928’de Kadıköy’de doğdu. Merzifonlu ilk resim eğitimini lise yıllarında, Kadıköy Halk Evinde Şeref Akdik’ten aldı. Daha sonra İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Zeki Kocamemi Atölyesinden 1952’de mezun oldu. Sanatçı son sergisini 10 Nisan-5 Mayıs 2010 tarihlerinde Kızıltoprak Sanat Galerisi'nde açmıştı. Kolleksiyonerlerin özellikle takip ettiği Merzifonlu’nun sadece Türkiye’de değil Amerika, Arjantin, İngiltere, İsviçre ve Filipinler’de olmak üzere pek çok özel koleksiyonda, İstanbul Resim Heykel Müzesi ve Manila Müzesi'nde eserleri bulunuyor. Yılmaz Merzifonlu, deformasyona eğilimli konstrüktivist üslubu benimseyen bir sanatçıydı. Resmin bütününü ve anlamı gözden kaçırmadan ölçülü bir deformasyon uyguluyor, hareket, form, hacim ve ritmi birbiriyle kaynaştırarak uyumlu yapıtlar üretiyordu. Güçlü deseni, usta fırçası, teknik yetkinliğini güncel yaşamın içinden seçtiği konularda, evrensel resim anlatım yöntemleriyle bütünleştirerek kendine ait bir görsel dil yaratabiliyordu.


ARŞİV