Rexx Sineması kapanıyor mu?

Kadıköy’de 1962 yılında açılan Rexx Sineması, kapanma tehdidiyle karşı karşıya. Sinemanın müdürü Aynur Sakalar, “Tedirgin vaziyette bekliyoruz. Rexx’in akıbetinin ne olacağı bilinmiyor” diyor

30 Haziran 2016 - 14:51
Kaan DERTÜRK
Rexx Sineması, 1920’lerde Apollon Tiyatrosu ismiyle Afife Jale’nin ilk sahne aldığı yer özelliğini taşıyor. 1962’de adı Reks olarak değiştirilen sinema, 2000’li yılların başından itibaren aldığı adıyla “Rexx Sineması” olarak günümüze dek geldi. 930 koltuk kapasitesi ile sinema tutkunlarını ağırlayan Rexx, bugünlerde kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. Sinemanın mülk sahibi Rum Ortodoks Vakfı kirayı yükseltince mahkemeye kadar gidildi ve davan sonucunda Rexx için tahliye kararı çıktı. Sosyal medyada çıkan haberler üzerine Sinema Müdürü Aynur Sakalar ile konuştuk. Rexx, sinemadan çok daha fazlası diyen Sakalar, “Tahliyeyi kabul etmiyoruz. Kültür mirası için gerekirse direneceğiz” diyor.

“EMEK GİBİ OLMAYALIM”
Sinemada yedi yıldır müdürlük yapan Sakalar, tahliye kararına ilişkin şunları söyledi: “Rexx’in mülk sahibi aslında patronum Viron Anas’ın babasıydı. Viron Bey’in babası 1962 yılında salonu Rum Ortodoks Vakfı’na devrediyor. Sinemamız bu zamandan beri kiracı sıfatında. Vakıf ile yapmış olduğumuz 10 yıllık kontrat sona erdi. Kirayı iki katı kadar arttırdılar. Patronum sürekli olarak vakıf ile irtibatta fakat her defasında olumsuz dönüş alıyor. Bizim istediğimiz oturup düşünsünler. Rexx tarihe geçmiş bir sinema. Burası herhangi bir eğlence mekânı değil. Kültüre hizmet ediyoruz. Bize bunu yapmasınlar. 12 çalışan işsiz kalacak. Onların ailelerini düşünen yok mu hiç? Emek Sineması gibi olmayalım. Tarihimizi koruyalım. Başka bir Rexx yok.”
“Rexx, Kadıköy ile anılır” diyen Sakalar, “Kadıköy denince akla bir Boğa Heykeli gelir bir de Rexx Sineması. İnsanlar, arkadaşlarıyla buluşacaksa eğer ‘Rexx’in önünde buluşalım’ diyor. Burası çoktan sinema olmaktan çıkmış.” diyor. Sakalar, içinde bulundukları durumu şöyle özetliyor: “Kadıköy’de kalan iki tane sinemamız var. Rexx ve Kadıköy Kadıköy. Halen kesinleşmiş bir karar yok. Çıkacağız korkusuyla film bile alamıyoruz. Altı salonumuzdan sadece ikisi hizmet verebiliyor. Günlük 30 seanslık gösterimimiz 10 seansa düşmüş durumda.”

“GEREKİRSE ÜCRETSİZ ÇALIŞIRIZ”
Eşiyle birlikte uzun yıllardır Rexx Sineması’nda çalışan gişe görevlisi Rana Tolu, yaşadıklarıyla ilgili gazetemize şunları anlattı: “Doğma büyüme Kadıköylüyüm. Rexx benim sadece işyerim değil. Evim olarak görüyorum. Başka insanlar içinde bu böyle. Amaç sadece film izlemek değil, paylaşmak. İnsanların buluşma noktası olmuş bir yeri zihinlerden silemezsin. Çalışanlar olarak buranın kapanmasından yana değiliz. Ne gerekiyorsa yapacağız. Patronumuz, motivasyonumuz düşmesin diye bizlere bahsetmeden sorunu çözmeye çalışmış. Lakin son noktaya gelip tahliye kararı çıkınca bizleri durumdan haberdar etti. Hepimiz şok geçirdik. Buranın herkes için manevi değeri var. Böyle olunca her şey daha zor oluyor. Şu an içinse kesin bir yaptırım yok. Bekleme sürecimiz devam ediyor. Her an her şey olabilir. Tüm personel olarak direneceğiz. Gerekirse Rexx’e ve patronumuza destek olmak için ücretsiz çalışırız.”
Rexx çalışanı Zeki Yener de, “Buraya gelip bir seans bile izlemiş kim varsa destek vermeye çağırıyoruz. İnsanların sevdiği bir yeri yok etmenin hiçbir anlamı yok. Kadıköylüyüm diyen biri Rexx’i bilmiyorum diyemez. Biz tam olarak böyle bir yerden bahsediyoruz. Herkesin bildiği ve sevdiği Rexx Sineması… Taraftar gruplarından, sivil toplum örgütlerinden Rexx direnişiyle ilgili yardımlarını bekliyoruz.” dedi.

BAYRAMDAN SONRAYA KALDI
Rexx Sineması’nın tahliye kararından sonra Rum Ortodoks Vakfı’na konuyla ilgili sorularımızı ilettik. “Rexx Sineması kapatılacak mı?” sorusuna vakıf sekreteri, “Şu an için bir şey demek çok zor. Vakıf olarak beklemedeyiz. Bayramdan sonra yönetim kurulumuzun yapacağı toplantı ile kesin bir şey diyebiliriz.” yanıtını verdi.

ARŞİV