Riskli binalar için DEV ADIM

Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Fikirtepe'de ilk kazma vuruluyor. 251 hane ile anlaşan firma, 500 daire inşa edecek.

25 Kasım 2011 - 08:46

İstanbul'un kentsel dönüşümünde pilot bölgelerden olan Fikirtepe'de ilk kazma vuruluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, “1/1000 Ölçekli Fikirtepe ve Çevresi Uygulama İmar Planı”nın ardından halk ile inşaat firmaları arasındaki görüşmeler hızla sürüyor. Hatta geçtiğimiz günlerde büyük bir anlaşma imzalandı. 251 hane ile anlaşan Baysaş İnşaat, 500 daire inşa edecek. Bugüne kadar Adana'da lüks projelere imza atan ve Ataşehir'de Gold Tower projesini bitiren Baysaş, 7 ada, 64 parselde yer alan toplam 251 hanenin tamamıyla anlaşma imzalayarak Fikirtepe'de bir ilki gerçekleştirdi.


40 KATLI İKİ BLOK YAPILACAK
Baysaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Aydın, Fikirtepe'de 251 hane ile 8 ay süren görüşmeler sonunda anlaşma sağladıklarını anlatarak, “Burada hak sahipleriyle arsaları karşılığında yüzde 55'lik pay ile anlaştık. Hane başına her ay 750 lira kira ve bin TL de taşınma parası ödeyeceğiz. Projeyi 24 ayda tamamlamayı hedefliyoruz. Toplam 500 ile 550 arasında dairenin yer alacağı, 40'ar katlı 2 blok yapacağız” dedi. Aydın, mülk sahipleriyle anlaşmaları arsa bazında gerçekleştirdiklerini belirterek, “35 metrekarelik arsa karşılığında mülk sahiplerine yaklaşık 90 metrekare 2+1 daire veriyoruz. Burada hem Fikirtepeliler, hem biz kazanıyoruz'' diye konuştu.

FİKİRTEPE TAMAM,
YA KADIKÖY’ÜN TAMAMI?
Öte yandan Van'da meydana gelen depremler, Türkiye'yi bir kez daha deprem gerçeğiyle yüzleştirdi. Bugüne kadar depreme hazırlık çalışmaları kapsamında neler yapıldığı, daha doğrusu neler yapılmadığı başlıca tartışma konusu... Elbette ki gözler, Türkiye'nin gözbebeği İstanbul'a çevrildi. Zira 1 milyon 600 bin binayı barındıran İstanbul'da meydana gelecek olası bir depremin, sadece kenti ve çevre illeri değil tüm Türkiye'yi birçok yönden etkileyeceği bilinen bir gerçek. Bu ve bunun daha birçok gerçek önümüzde tüm yalınlığıyla dururken, kamuoyunda ve halk arasında hep aynı soru vardı; 1999'daki Marmara depreminden sonra, yani aradan geçen 12 yılda İstanbul'da depreme hazırlık adına neler yapıldı? Hatta bir adım daha ileriye giderek, “Bir şey yapıldı mı?” diye sormak da mümkün.... İşte tüm bu sorular ve eleştiriler karşısında, nihayet hükümet ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 12 yıl aradan sonra tüm ilçe belediye başkanlarının da katıldığı büyük bir toplantı yaptı. Toplantıya katılan yerel yöneticilerden biri de, İstanbul'un en önemli ilçelerinden olan Kadıköy'ün Belediye Başkanı Selami Öztürk'tü.

KADIKÖY'DE DEPREM BÜROSU KURULDU
Toplantı sonrası görüş ve izlenimlerini paylaşan Başkan Öztürk, 1999'dan bugüne deprem konusunda çok ciddi bir adım atılmadığını belirterek, “'Elbette bina yapımlarıyla ilgili teknik açıdan, denetim olarak bazı önlemler alındı. Bunların yeterli olup olmadığı tartışılır ancak çoğu eski olan, deprem yönünden risk taşıyan, hiçbir mühendislik hizmetleri alınmadan yapılan riskli binaların yenilenmesine dönük asıl gerekenler yapılmadı” dedi. Kat Mülkiyeti Yasası ve imar fazlalığının verilmemesi nedeniyle yurttaşın binasını yenileyemediğini ya da yenilemek istemediğini anlatan Öztürk, şunları söyledi:
“Geçilen bu 12 yıllık süreçte. Kat Mülkiyet Yasası ve imar fazlalığı verilmesi konusunda da bir yasal düzenleme olmadı. Şimdi hızla yapılması gereken şey bunların giderilmesi. Kat Mülkiyet Yasası hükümetin, imar hakkının verilmesi de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluğunda. Büyükşehir'in deprem toplantısı bu bakımdan verimliydi. İBB, üzerine düşmesi gereken görevin ne olduğunu bizimle tartıştı. Sayın Topbaş, ilk kez bu konuda önerilere açık olduğunu söyledi. Biz de önerilerimizi, düşüncelerimizi dile getirdik.”
Kadıköy’de özellikle eski mahallelerde bulunan 35-40 yıllık binaların deprem riski taşıdığını, Fikirtepe örneğinden yola çıkarak Kadıköy’ün eski mahallelerinde bulunan binaların yenilenmesi için Kadıköy Belediyesi Planlama Bürosu içinde ek özel bir büro kurulduğunu açıklayan Başkan Öztürk, bu büronun çalışmalarını ise şöyle anlattı:
“Bizim zaten önceden hazırlıklarımız vardı, Kadıköy’ün mahallelerini tek tek ele alıyoruz. Bunlar için parsel ve ada bazında öneri hazırlıyoruz. Yani belirli bölgelerde belirli kat artışına giderek sorunun çözümü ile ilgili önerilerimizi belirliyoruz. Çalışmalarımız tamamlandığında öneri teklifimizi büyük ihtimalle Aralık ayının ilk haftasında Kadıköy Meclisi'nde görüşerek karara bağlayacağız. Daha sonra da Meclisten çıkardığımız bu öneri paketini Ocak 2012'de Büyükşehir Belediye Meclisi'ne sunacağız. Orada da kabul edilirse, Kadıköylüler için yeni bir dönem başlamış olacak. Şunu Kadıköylülere özellikle söylemek istiyorum ki bu konudaki sürecin kısaltılması bizim elimizde değil. Biz üstümüze düşeni yapacağız, sonrası tamamen İBB'nin yapacağı işlemler.”

CHP'Lİ 4 BAŞKAN
DEPREM KOMİSYONUNDA
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, İBB'nin depremle ilgili bir komisyon kurmakta olduğunu anımsatarak, “Biz de CHP'li Avcılar, Bakırköy, Sarıyer ve Kadıköy Belediye başkanları olarak bu komisyona katkı vereceğiz” ifadesini kullandı. Öztürk, deprem dönüşümüyle ilgili 2 konuya daha dikkat çekerek şunları söyledi:
“Şu anda kendi kendine yıkılmayacak durumda olan ama depremde büyük risk taşıyan binalar var. Belediyeler, gerektiğinde bunların insandan tahliyesine dönük karar veremiyordu. Yeni yasal düzenleme ile bunun önü açılabilecek. Bu da son derece önemli bir karar. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Kat Mülkiyet Yasası'yla ilgili bir taslağı var. Taslak, yüzde 51 çoğunluk istediği takdirde binaların yenilenmesine olanak sunuyor. Bunu da olumlu karşılıyoruz.”
Fikirtepe’deki olumlu gelişmelere de değinen Öztürk, sözlerini şöyle tamamladı: “Büyükşehir, bizim de katkımızla Fikirtepe için özel bir plan yaptı. Fikirtepeliler 8 ayda birleştiler. Geçen günlerde 251 paydaş (68 ayrı bina) biraraya gelip bir firma ile anlaştılar. Bu çok büyük bir olay. Büyükşehir ve hükümet işte bu şekilde yurttaşın önünü açarsa, isteyen istediği firmayla anlaşır ve böylelikle eski olan, risk taşıyan bina stoğu kısa sürede yenilenebilir.”
 
DEPREM İÇİN BÜYÜK TOPLANTI
17 KASIM Perşembe günü Saraçhane'deki İBB binasında düzenlenen “Deprem Odaklı Koordinasyon Toplantısı”nda, şehrin geleceğini kurtaracak depreme hazırlık çalışmaları konuşuldu. 39 ilçenin belediye başkanları, yardımcıları ve grup başkanvekilleri katıldığı, 3 saatlik toplantıdan çıkan en önemli karar, 15 gün içinde 'Deprem Bilinçlendirme Çalışması Komisyonu' kurulacak olması... Tüm belediye başkanları, bürokratlar, sivil toplum kuruluşları ve yurttaşlar, deprem dönüşümü ile ilgili görüşlerini bu komisyona bildirebilecek. Binaların durumuna ilişkin tespitler yurttaşlar tarafından yaptırılacak, yerel yönetimler de yapıların dönüşümü için fırsat yaratacak. Zemin ve yapı stoğu her bölgede farklı olduğu için ilçeler kendi dönüşüm modellerini belirleyecek. Vatandaşların mülkiyet haklarına müdahale etmeyeceklerini belirten İBB Başkanı Kadir Topbaş, İstanbullulardan sunulan fırsatları değerlendirmelerini istedi. Topbaş, “Her ilçe ilk adım olarak kendi içinde bir bölge belirleyerek deprem dönüşümü için bir modelleme oluşturacak. Kendi yapılarını güçlendirmek isteyen vatandaşlarımıza da izin verilecek. Bundan sonra yapılan yapılacak bütün yapılarda çevrecilik esas alınacak” dedi.
 
KADIKÖY’ÜN YARISI RİSKLİ
KADIKÖY’DEKİ toplam 33 bin bina
4 grupta değerlendiriliyor; İlk grup, hiçbir mühendislik hizmeti almamış binalar, gecekondular... İkinci grup 30-40 yıl önce hazır beton kullanılmadan yapılan 30-40 yıllık binalar... Üçüncü grup, hazır betonla 1998 yılına kadar yapılan binalar... Son grup ise 1999 depreminden sonra yeni deprem yönetmeliğine göre yapılan binalar... Bu gruplardan ilk 2 grup deprem riski taşıyor. Hazır betonla 1989 yılına kadar yapılan binalar da statik hesaplar yönünden risk taşıyabilir. Tüm bunlar dikkate alındığında yaklaşık 15 bin bina deprem riski taşıyor.

Gökçe UYGUN

ARŞİV