Marmara Denizi’nde Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana gelmesi beklenen deprem, İstanbul’un önündeki en önemli krizlerden biri. İstanbul Planlama Ajansı’nın verilerine göre yaklaşık 500 bin binanın olası bir depremde hasar alması bekleniyor. Ayrıca, olası bir depremin yalnızca yapı stokuna değil, kentin alt yapısına da büyük hasar vereceği öngörülüyor.
İstanbul’da deprem riski Avrupa Yakası’nda Haliç ile Küçükçekmece Gölü arasındaki geniş bölgeye, sahil hattında Bakırköy, Zeytinburnu ve Fatih ilçeleriyle meskûn nüfus yoğunluğu yüksek olan Bahçelievler, Güngören, Bağcılar, Esenler, Bayrampaşa ve Küçükçekmece ilçelerini kapsayan bir alanı tehdit ediyor. Anadolu Yakası’nda ise sahil şeridi boyunca, özellikle eski yapı stokunun yoğun olduğu alanlarda öne çıkıyor. 2019’da tamamlanan hasar tahmin çalışmalarına göre İstanbul’da 48 bin binanın ağır, 146 bin binanın orta hasar alacağı tahmin edilirken 7,5 büyüklüğünde bir depremde şu anda hafif, orta ve yüksek hasarlı bina sayısının 500 bine ulaştığı görülüyor.
SAYI ARTIYOR
Maraş merkezli depremlerin ardından İstanbul’daki kamu binaları da incelenmeye başlandı.İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Biriminin paylaştığı bilgilere göre İstanbul’un tüm ilçelerine yapılan çalışmalarla toplam bin 570 kamu binasında depreme karşı yeniden yapım ve güçlendirme çalışması gerçekleştirildi. İSMEP kapsamında bin 336 eğitim kurumu güçlendirildi ve yeniden yapıldı. İstanbul Valiliği geçtiğimiz şubat ayında, 93 okul ve eğitim kurumundaki öğrencilerin depreme güvenli okullara nakledileceğini açıklamıştı. Okulların ardından hastane binalarının da taşınması gündemde.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çapa’nın Beylikdüzü ve Eyüp devlet hastanelerine, Cerrahpaşa’nın ise İstanbul Eğitim Araştırma ile Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi’ne taşınacağını açıklamıştı. Çapa, Cerrahpaşa ve Kağıthane Devlet Hastanesinin ardından taşınacak hastaneler listesine Siyami Ersek, Üsküdar Devlet, Sultan 2. Abdülhamid Han, Fatih Sultan Mehmet, Erenköy Fizik ve Haydarpaşa Numune Hastanesi de eklendi.
NASIL HİZMET VERİLECEK?
Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma Hastanesinde çocuk hastalıkları binası ve 38 yataklı acil binası kapatılacak. Bunlarla birlikte nöroloji dahiliye ve enfeksiyon hastalıkları bölümü, Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesine taşınacak. Erenköy Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinin de Üsküdar Devlet Hastanesinin de bahçesine prefabrik bina yapılacak. Sultan 2. Abdülhamid Han Hastanesinde de bazı binaları yıkılacak ama başka bir hastaneye taşınması şu an söz konusu değil. Buna göre bahçeye poliklinik ve klinik ihtiyacını karşılayacak, prefabrik bina yapılacak. Siyami Ersek'in acil binası yıkılacak ve bu birimler Sultan 2.Abdülhamid Han Hastanesinin bahçesine kurulacak prefabrik binaya taşınacak. Erenköy Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim Araştırma Hastanesinin Çekmeköy ek hizmet binasına taşınacak.
“YÜZDE 10’U GÜVENLİ”
İstanbul’da sadece hastaneler değil Aile Sağlığı Merkezleri de risk altında. İstanbul Tabip Odası Aile Sağlığı Merkezlerinin deprem güvenliği ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada “İstanbul Tabip Odası Aile Hekimleri Komisyonu tarafından İstanbul’daki ASM binalarının deprem güvenliğini ölçmek amacıyla Şubat 2020 tarihinde yapılan ankete göre, ASM’lerin yüzde 32’sinin 1999 İstanbul depremi öncesinde inşa edilmiş binalarda hizmet verdiği, yüzde 90’ının deprem dayanıklılık testi olmadığı ve test yapılanlar arasında güvenli olarak geçen bina oranının sadece yüzde 10 olduğu ortaya çıkmıştı.” denilerek İstanbul Sağlık Müdürlüğü’nün bir an önce önlem alması talebinde bulunuldu.