Riskli yapılar nasıl dönüştürülecek?

“Afetlere Karşı Dayanıklı İstanbul Projesi”nin tanıtım toplantısında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, riskli yapıların dönüşümü konusunda yapılan çalışmaları paylaştı

15 Şubat 2024 - 11:26

“Afetlere Karşı Dayanıklı İstanbul Projesi”nin tanıtım toplantısında konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da 1,3 milyon konuta denk gelen yaklaşık 200 bin yapının 7 ve üzeri şiddetindeki depremlerde ağır hasar göreceğini veya kullanılamaz hale geleceğini hesapladıklarını açıkladı.  İstanbul’daki riskli yapıların depreme karşı güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen İmamoğlu, bu alanda yapılacak çalışmaları paylaştı.

Bilimsel verilerle, riskli alan olarak belirlenen 10 bölgede 125 bin konutun dönüştürüleceğini belirten İmamoğlu, İstanbul Yenileniyor kapsamında dar gelirli vatandaşlara ait 50 bin riskli konutun inşaat maliyetlerinin yüzde 60’ının İBB tarafından karşılanacağını açıkladı. Bu oranın dar gelirli emekli vatandaşlar için yüzde 65 olacağını ifade eden İmamoğlu, “İstanbul Yenileniyor kapsamında kentsel dönüşüme giren tüm vatandaşlarımıza sabit taksitle 2 yıl vadeli, faizsiz ödeme desteği sunacağız. Hızlı tarama ile tespit ettiğimiz, ‘D’ ve ‘E’ grubuna giren ve riskli bina ilan edilen yapılarımızda bakanlığın verdiği 5 bin 500 TL’nin üzerine 7 bin TL ekstra kira desteğini sadece ev sahiplerini değil, kiracıları da kapsayacak şekilde sağlayacağız.” diye konuştu.

KİRA DESTEĞİ ARTIYOR

Vatandaşlara yapılacak kira destekleri hakkında da bilgi veren İmamoğlu, “Riskli yapılarda yaşayan tüm emeklilerimize bakanlık kira yardımının üzerine 9 bin TL kira desteği sunacağız. Toplamda 80 bin ev sahibi ve kiracımıza kira desteğinde bulunmanın hedefini önümüze koyduk. Bütçemizde bu kapsamda değerlendirmek üzere 8 milyar TL kaynak ayırdık. İBB mülkiyetindeki konutları yeni dönemde kentsel dönüşüm alanlarımızdaki vatandaşlarımıza kullandırmak üzere rezerv konut olarak ayıracağız. Yine kentsel dönüşüm bölgelerinde vatandaşlarımıza tahsis etmek üzere boş ve sağlam konutları tespit ederek kiralamaları KİPTAŞ eliyle yapacağız. Bu konutları satmayacağız, iştirakler marifetiyle kiralayıp vatandaşımıza tahsis edeceğiz. Vatandaşımız isterse bu konutu kullanabilecek, isterse kendi bulduğu bir yere taşınıp kira yardımını alacak.” dedi.

PLANLAR HAZIRLANDI

 İBB’nin  2023 Aralık ayında yayınladığı “10 Adımda İstanbul Depreme Karşı Güçleniyor” raporuna göre İstanbul geneli acil olarak yıkılması gereken bin 556 riskli yapı bulunuyor. “Hızlı Tarama” ile yapılan incelemelerde İstanbul genelinde 318 binada deprem güvenliğinin hemen hemen hiç olmadığı tespit edildi. 

Rapora göre İstanbul fay hatlarının ayrıntılı jeolojik, jeofizik ve jeodezik incelemelerinin kısa vadede tamamlanması planlanıyor. Raporda, içerisinde enerji, su, barınma ve atık gibi kritik ihtiyaçların hazır olduğu 33 deprem parkı, orta vadede ise 70 deprem parkının daha kente kazandırılacağı bilgisi paylaşılırken, şu bilgilere yer verildi: “Her biri 800 metrekare olmak üzere 8 adet yüzer iskelenin imalatı yapılacak. Söz konusu iskeleler; afet öncesinde Boğaz’ın kuzey kesimlerinde yer alan Poyrazköy, Garipçe, Anadolu Kavağı, Sarıyer, Çayırbaşı mevkiinde konuşlandırılacak, afet sonrası ise kent merkezlerine intikal ettirilecek. Çalışmaların 15 ay içerisinde tamamlanması planlanıyor.”

TESPİT SİSTEMİ GELİŞTİRİLDİ

Anadolu yakasında 18, Avrupa yakasında ise 32 adet olmak üzere toplam 50 istasyonun yapım ve güçlendirme çalışmaları planlandı. Kısa vadede toplam 2 bin itfaiye eri personel alımının gerçekleştirilmesi planlanıyor. Afet sonrası yapı hasar tespitlerine yönelik drone ve uydu görüntülerinin işlenmesine yönelik model oluşturuldu. Bu kapsamda; Türkiye’nin tek hava lidar cihazı, 50 adet insansız hava aracı filosu ve mobil lidar cihazlarından oluşan yapay zekâ destekli hasar tespit sistemi geliştirildi. Sistem sayesinde 12 saat içerisinde tüm enkazların tespiti ve arama kurtarma ekiplerinin koordinasyonu sağlanabilecek.

 


ARŞİV