Romanya'dan Sırbistan'a ‘bayramlık' insanlar

Fotoğraf sanatçısı Frank Gaudlitz’in Romanya’dan Sırbistan’a kadar dört farklı ülkede, bayramlık elbiseleriyle çektiği insanların fotoğrafları, 16 Kasım’a kadar CKM’de.

01 Kasım 2012 - 08:40

Fotoğraf sanatçısı Frank Gaudlitz’in Romanya’dan Sırbistan’a kadar dört farklı ülkede, bayramlık elbiseleriyle çektiği insanların fotoğrafları, 16 Kasım’a kadar CKM’de.

Semra ÇELEBİ
 
Berlin Devlet Müzesi bünyesindeki Avrupa Kültürleri Müzesi Doğu ve Güneydoğu Avrupa Koordinasyon Bölümü’nün projesi olan “Casa Mare Sergisi”, kardeş Berlin Kreuzberg ilçesi Kadıköy Derneği’nin katkılarıyla, Caddebostan Kültür Merkezi’nde açılıyor. 2 Kasım Cuma günü açılışı yapılacak sergi 16 Kasım’a kadar görülebilecek.
Casa Mare, insanları yaşadıkları mekânlarında gösteriyor. Romanya, Macaristan, Sırbistan ve Moldova’da yaşayan insanlar…
Fotoğraf sanatçısı Frank Gaudlitz, fotoğraf çekmeden önce kişilerden bayramlık elbiselerini giymelerini rica etti. Bu durum kendisine, çok kere evin özel kutlama günleri için kullanılan “güzel mekânın” açılmasını sağladı. Bu mekânlarda duvarlara asılan süsler, halılar, perdeler, yastık ve örtüler, resimler ve kaplar yoluyla oluşan form ve renk çeşitliliği, farklı kültürel kimlikleri gözler önüne seriyor. Kılık kıyafetler kişilerin güzellik idealini ve bazen de sosyal statülerini açığa çıkarıyor.
Frank Gaudlitz, 2006 ve 2008 yıllarında Romanya’nın Banat, Erdel ve Dobruca, Macaristan’ın Budin, Sırbistan’ın Voyvodina bölgelerinde ve ayrıca Moldova Cumhuriyeti’nde fotoğraf çekmek için iz sürdü. Gaudlitz, kentlerde ve kırsalda çeşitli yaş ve eğitim düzeyine sahip farklı meslek ve etnik gruplardan oluşan insanlarla buluştu. Hem bu insanları, hem de evlerini fotoğrafladı. Evdeki eşyaların, gündelik yaşamlarına ve kültürlerine dair nasıl ipuçları verdiğini karelerine yansıttı.
Frank Gaudlitz’le birlikte kim Güney Doğu Avrupa’yla buluşmaya hazırsa, her türlü istatistikî bilgiden daha fazla ve derin bir bakışa sahip oluyor bu sergide. Onunla başka bir dünyaya, başka bir zamana yapılan seyahat, kültürel geleneklere sahip heterojen bir toplum hakkında bilgi edinilmesini sağlıyor.
 

ARŞİV