Ruhsatınızı sorunsuz alabilmeniz için!..

Kadıköy’de bir işyeri açmayı düşünüyorsanız bu haberi mutlaka okuyun.

10 Temmuz 2014 - 15:55

           
Mustafa SÜRMELİ
 
İşyeri açmak veya kiralamak isteyen yurttaşlara önemli uyarılarda bulunan Kadıköy Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, yurttaşların işyeri açmadan veya kiralamadan önce Kadıköy Belediyesi’ne uğramalarının, prosedür hakkında gerekli, eksiksiz ve doğru bilgi edinmelerinin daha sonra yaşanabilecek olası sorunların da önüne geçilmesi bakımından önem taşıdığı konusunda uyarıda bulundu. 
İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Kadıköy Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Güngör Öztürk, ilgili Yönetmelikte belirtilen yetkili idareler dışında, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili meslek kuruluşları tarafından özel mevzuatlarına göre verilen izinlerle tescil ve benzeri işlemlerin, sözkonusu yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmadığını, ruhsat almadan açılan işyerlerinin yetkili idareler tarafından kapatıldığını hatırlattı.
İşyeri ruhsatını verirken, insan sağlığına zarar vermemek, çevre kirliliğine yol açmamak, yangın, patlama, genel güvenlik, iş güvenliği, işçi sağlığı, trafik ve karayolları, imar, kat mülkiyeti ve doğanın korunması ile ilgili düzenlemelere aykırı davranılmaması kriterlerine dikkat edildiğini belirten Güngör Öztürk, binanın uygun olması ve istenen evrakların tamamlanması durumunda 2 ile 4 gün içerisinde ruhsatların ilgilisine teslim edilebildiğini söyledi.

WEB SİTESİNDE KONU İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR MEVCUT
İşyeri sıhhi, gayrisıhhî ve umuma açık işyerleri olarak sınıflandırıldığını ve iş yerlerinin özelikleri ve istenen evrakların bu sınıflandırmaya göre değiştiğini de belirten Güngör Öztürk, bu konuda şu bilgileri verdi:
“Ancak günlük yaşam içerisinde işyeri açma ve çalışma ruhsatı almak isteyen kişiler; itfaiye raporu (eski binalardan 2009 tarihli binaların yangından korunması hakkında yönetmelik koşullarının aranması imar mevzuatı, önceki tarihlerde tutulan özellikle kiracıların bilgilendirilmediği yapı tatil tutanakları, mimari projesine aykırı olarak yapılmış olan; ön yan ve arka bahçe kapamaları ortak alanların işyeri kullanımına katılması, ara duvarların kaldırılması, bağımsız bölümlerin birleştirilmesi, asma kat yapımı, kara fırın yapımı vs.), kat mülkiyeti kanununa göre işyerlerinden istenen muvafakatnameler, gibi sorunlarla karşılaşmaktadır. İşyeri kiralanıp faaliyet konusuna göre tadilatlar ve düzenlemeler yapıldıktan sonra kişinin ruhsat almak için müracaat etmesinden sonra çıkan problemler kişinin ekonomik yönden çöküşüne neden olabiliyor. Ticaretin önünün açılması ve bir işyerinin kapatılması nedeniyle oluşacak olumsuzluklar (ekonomi, iş ve işgücü kaybı, işverenin psikolojik yıkımı vs.) kişi ile beraber kurum, kurum çalışanını da etkiliyor. Bu yüzden işyeri açmak isteyen vatandaşlarımızın işyerlerini kiralamadan önce belediyemize müracaat etmeleri bu mağduriyetlerini asgariye indirecektir” dedi.
Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, Kadıköy Belediyesi’nin web sitesiwww.kadikoy.bel.tr’de iş yeri açacakların faydalanması amacıyla geniş açıklamaların yeraldığı bir bölüm hazırladı. Buna göre işyeri açacak vatandaşların açacakları işyeri binası;
·       Onaylı mimari projesine uygun olmalıdır.
·       İskan (oturma) izni olmalıdır.
·       Binaların yangından korunması hakkındaki yönetmenliklere uygun olmalıdır.
·       Kiralanan yer mesken ise tüm kat maliklerinden oybirliği ile muvafakatname alınması gerekmektedir. (Muvafakatnameler, bizzat tapu maliki veya vekalet vereceği kişiler tarafından verilecektir.)
·       Tapuda işyeri olarak görülen yerlerde umuma açık istirahat ve eğlence yeri (kahvehane, içkili lokanta, meyhane, internet salonları vb.) açılması durumunda yönetim planında aksine bir hüküm yoksa kat maliklerinin oy çokluğu ile aldığı izin kararının bulunmalıdır.
·       İşyerini devir almak isteyenlerde yukarıda belirtilen hususlara dikkat etmelidir.
 
ALTTAKİ BÖLÜM KUTU OLABİLİR!!!!!!
YASAL ZORUNLULUK NEYİ GEREKTİRİYOR?
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanun’un (3572/41.06.1989) 4. maddesi işyerleri ile ilgili genel kriterleri belirliyor. Bunlar; insan sağlığına zarar vermemek, çevre kirliliğine yol açmamak, yangın, patlama, genel güvenlik, iş güvenliği, işçi sağlığı, trafik ve karayolları, imar, kat mülkiyeti ve doğanın korunması ile ilgili düzenlemelere aykırı davranmamak. Kanun’un 5. maddesinde ise; “işyeri veya işletme açmak isteyen, işin özelliğine göre 4.maddede belirtilen yönetmelikte öngörülen kriterlere uygun olarak işyerini düzenledikten sonra başvuru formunu doldurarak ilçe belediyesine ibraz ederler, beyana göre tanzim edilen ruhsat müktesep hak doğurmaz” deniliyor.
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin (Resmi Gazete: 10 Ağustos 2005-25902) 6. Maddesinde; “(Değişik fıkra: 13.4.2007-26492) yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz. İşyerlerine bu yönetmelikte belirtilen yetkili idareler dışında diğer kamu kurum kuruluşları ile ilgili meslek kuruluşları tarafından özel mevzuatına göre verilen izinler ile tescil ve benzeri işlemler bu yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmaz. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan açılan işyerlerine yetkili idareler tarafından kapatılır” ifadeleri yer alıyor. Yönetmelik şöyle devam ediyor:
“İçkili lokanta-kafeterya, otel, pansiyon, internet-oyun salonu, ganyan bayi gibi umuma açık işletmeler için; izin almadan açılan umuma açık istirahat ve eğlence yerleri, yetkili idarelerin ilgili birimleri tarafından sebebi bir tutanakla belirlenmek ve mühürlenmek suretiyle re’sen kapatılır hükmü bulunmaktadır, vergi mükellefi olan her iş yeri ruhsat almak zorundadır.” parça eşya taşıma

ARŞİV