Rüya Değil Kabus!

Gazeteci Nuh Köklü, Yeldeğirmeni’nde arkadaşlarıyla kartopu oynarken bir esnaf tarafından bıçaklanarak öldürüldü

20 Şubat 2015 - 11:40
Gazeteci Nuh Köklü, Yeldeğirmeni’nde arkadaşlarıyla kartopu oynarken bir esnaf tarafından bıçaklanarak öldürüldü

Uzun yıllar pek çok medya organında gazetecilik yapmış, Sabah-ATV grevinin öncülerinden Nuh Köklü, Yeldeğirmeni’nde arkadaşlarıyla kartopu oynarken uğradığı bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Olay 17 Şubat Salı akşamı meydana geldi. Yeldeğirmeni Dayanışması’ndan bir grup, Meclis’te görüşülen ve milletvekillerinin de şiddete uğradığı İç Güvenlik Yasa Tasarısı görüşmeleri sırasında Altıyol Boğa’da “Diren Özgürlük” nöbeti tuttu.
Halaylarla nöbeti sonlandıran grup Yeldeğirmeni’ne döndü ve Karakolhane Caddesi girişinde kartopu oynamaya başladı.
Yeldeğirmeni Dayanışması’ndan yapılan açıklamaya göre olay şöyle gelişti: “Karakolhane Caddesi’ne geldiğimizde camına sadece bir kartopu isabet eden Aktar dükkânından çıkan katil, küfürlü bir şekilde, camının kırılma ihtimali üzerine bağırmaya başladı. Sakinleştirme çabamıza rağmen üslubunu değiştirmeyen katil “silahı getirir hepinizi öldürürüm, raporum var ertesi gün de elimi kolumu sallar çıkarım” diyerek dükkâna koştu ve elinde bir beyzbol sopasıyla dışarı çıktı. Sopayı savurduğu anda elinden alıp olayı kapatmak için ısrar etmemize rağmen tekrar içeri koşup elinde ekmek bıçağıyla çıkan katil, önce kendisini engellemeye çalışan kadın arkadaşımıza bıçağı savurdu ve şans eseri bıçak omzunun üstünden geçti. Onu itip erkek arkadaşımıza ulaşan katil, bıçağı ile montunu kesti ancak yaralayamadı. Ardından karşı kaldırımda kalan başka arkadaşa yönelen katil, çöp konteynırının arkasına onu sıkıştırıp itince Nuh yardıma koştu ve katile müdahale etti ve kayıp düştü. O esnada Nuh’a dönüp doğrudan göğsüne saplayan katil, ayağa kalkarak bıçağı önüne gelene savurmaya devam etti.”

“NEFRET CİNAYETİ”
Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne kaldırılan Nuh Köklü, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Cinayet zanlısı esnaf Serkan Azizoğlu, “kasten adam öldürmek” suçundan tutuklandı.
Yeldeğirmeni Dayanışması, saldırıyı“nefret cinayeti” olarak değerlendirdi, şunları söyledi: “Gezi Direnişinden beri omuz omuza olduğumuz hayat dolu bir yoldaşımızı kaybetmenin hüznü ve öfkesiyle yazıyoruz bu satırları... Bu bir nefret cinayetidir!
Neşe içinde kartopu oynayan, kadınlı-erkekli bir gruba duyulan nefretin sonucuydu bu olay.
Esnafa polislik yetkisi veren iktidarın yarattığı bir ölümdü… Tahammülsüz, psikopat bir toplumda bir Devrimcinin bu kadar kolay ölmesini hazmedemiyoruz. Bu kadar kolay olmamalı!”
Ertesi gün sabah saatlerinden itibaren Kadıköy Dayanışmaları, mahalleden arkadaşları ve gazeteciler, Nuh Köklü’nün öldürüldüğü yerde toplanmaya başladı. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da Köklü’nün arkadaşlarına taziye ziyaretinde bulundu.
Nuhoğlu, yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “17 Şubat günü Yeldeğirmeni’nde bir esnafın,  gazeteci Nuh Köklü ve arkadaşlarına sopa ve bıçakla saldırarak Köklü’nün ölümüne neden olmasını büyük üzüntü ile karşılıyoruz.  İlçemizde yaşanan ve tüm yurttaşlarımızı üzüntüye sevk eden cinayet, ülkemizde uzun süredir görülen öfke ve cinnet halinin bir yansımasıdır. 
Kadıköy,  birbirinden farklı kültür ve kimliklerin barışçıl bir biçimde yan yana yaşadığı ve bu özelliğiyle dikkate çeken bir ilçedir. Kadıköy’ün en büyük zenginliği de burada bahsi edilen bir arada yaşam anlayışıdır. Değerli bir Kadıköylü yurttaşımızı kaybetmemize yol açan saldırı, mahallerimizde barış içinde bir arada yaşama azmimizi daha da pekiştirmelidir.
Sokaklarında kadınların, canlıların, çocukların şiddet gördüğü, insanların kaygı ve güvensizlik içinde evlerine döndüğü bir ülkeyi, bir ilçeyi, bir yaşamı kabullenmeyeceğiz.
Yerel yönetim olarak benzer olayların yaşanmaması için barış içinde ve kardeşçe bir arada yaşamı savunmaya devam edecek,  bu konuda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeyi sürdüreceğiz. Genç yaşında hayata gözlerini yuman gazeteci Nuh Köklü’nün başta ailesine,  dostlarına ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum.”

KARTOPLARIYLA UĞURLANDI
Nuh Köklü’nün cenazesi, yüzlerce kişinin katılımıyla yaşamını yitirdiği Yeldeğirmeni’nden uğurlandı. Yeldeğirmeni Dayanışması’nın çağrısıyla gerçekleştirilen anmaya Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Uğur Güç, Köklü’nün üniversiteden arkadaşı ve ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy, mimar Mücella Yapıcı ve avukat Can Atalay da katıldı. Anmaya HDK üyeleri ve Göztepe Dayanışması üyeleri yürüyüş gerçekleştirerek katıldı.
Eylemde ilk olarak konuşma gerçekleştiren ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy, Köklü ile 1987 tarihinde tanıştıklarını ifade etti. “Nice insanımızı ölümsüzlüğe uğurladık fakat Nuh’un ölümsüzlüğü başka bir ölümsüzlüktü, çok acıydı” diye konuşan Ulusoy, “Kadıköy sokaklarının özgürleştirilmesine, Kadıköy’de kartopu oynanmasına tahammül edemeyenlerin nasıl bir zihniyetten beslendiğini çok iyi biliyoruz” dedi. Ulusoy'un ardından söz alan TGS Genel Başkanı Uğur Güç, ATV-SABAH çalışanları ve TGS adına konuşma gerçekleştirdi. “Bir insan karla oynarken nasıl öldürülür?” diyerek saldırıya tepki gösteren Güç, Köklü'nün hayatı boyunca mücadele eden bir insan olduğunu hatırlattı.
Güç'ün ardından Köklü'nün eski eşi Sibel Topaktaş söz aldı. Konuşmasında Nuh Köklü'nün katili Serkan Azizoğlu'nu işaret eden Topaktaş "Bu şahıs, duyduğumuza göre 'benim deli raporum var, iki ay yatıp çıkarım' diyormuş" diye belirtti. Topaktaş, Serkan Azizoğlu'nun en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi.
Ardından, Köklü'nün katledildiği ana şahitlik eden arkadaşları söz alarak duygu ve düşüncelerini güçlükle ifade edebildi. Arkadaşları, "Kardeşimizi, dostumuzu bizden aldılar ama katleden bir kişi değildi. Bu bir savaş halidir" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Nuh Köklü’yü taşıyan cenaze aracı kartoplarıyla Ankara’ya uğurlandı. 

ARŞİV