Sağlıklı bir menopoz dönemi için ne yapılmalı?

Menopoz döneminin kadınların hayatında doğal bir değişim dönemi olduğunu belirten Uzman Psikolog Çiğdem Demirsoy, bu döneme hazırlıklı giren kadınların sağlıklı bir menopoz süreci geçirebilir.

31 Ekim 2014 - 09:37
Menopoz döneminin kadınların hayatında doğal bir değişim dönemi olduğunu belirten Uzman Psikolog Çiğdem Demirsoy, bu döneme hazırlıklı giren kadınların sağlıklı bir menopoz süreci geçirebileceğini söyledi.

 

 

Kadınların hayatındaki en önemli dönemlerin başında gelen menopoza dikkat çekmek ve dünyadaki tüm kadınların menopoz ve ilişkili sağlık sorunları açısından bilgilendirilmeleri amacıyla her yıl 18 Ekim Dünya Menopoz Günü olarak anılıyor.

Aslında menopoz, her kadının hayatında önemli bir evre. Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy, bu dönemin sağlıklı bir şekilde atlatılmasının alınacak bazı önlemlerle mümkün olduğunu belirtiyor. Menopozun hormonal bir değişim olduğunu vurgulayan Psikolog Demirsoy, “Hormonların da duygularımız üzerinde bir etkisi var. Bu dönemde kişilerin hayatı algılayış şekilleri önemlidir. Bu hormonal değişimlerin kişiler üzerinde hem fiziksel hem de psikolojik etkileri olur. Kişide gerginlik sıkıntı hissinden depresyona kadar değişen duygu durumu yaratabilir” diye konuşuyor.
Kişinin bu döneme kendini hazırlamasının önemli olduğunu vurgulayan Demirsoy, şu önerilerde bulunuyor:
“Birtakım değişimleri yetersiz olarak algılamamak, bunların normal olduğunu kabul etmek gerekiyor. Bazı kadınlarda sanki artık değersiz yetersizmiş gibi, kadınlığın kendisinde eksildiği gibi duygular yaratabilir. Bu dönemin öncesinde kişinin aktif bir yaşamının olması, ilişkilerinde doyum yaşıyor olması önemlidir. Kişi kendiyle ne kadar barışıksa bu dönemde de yetersizlik duygularına kapılmayacaktır. Tabii yaş dönemi olarak çocukların büyümesi, artık kendine olan gereksinimlerinin azalması da etkisiz ve yetersiz hissetmeye yol açabilir. O yüzden de kişisel uğraşlarının, sosyal doyumunun ve sosyal hayatının aktif olması, bu dönemin rahat atlatılması açısından önemli.”  
 
EŞİN YAKLAŞIMI DA ÖNEMLİ!
Bu dönemde kadınların yakın çevresinin de desteğinin önemli olduğunu belirten Uzman Psikolog Çiğdem Demirsoy, “Tabi eşle ilişkiler de önemli. Bu dönemdeki hormonal değişimlerle ilgili olan sinirlilik, tahammülsüzlük gibi durumlara eş ya da yakın çevredeki kişilerin de hassas yaklaşması gerekiyor. Bu süreçte daha anlayışlı, destekleyici yaklaşımlar sergilenmeli” dedi.
Demirsoy, sıkıntılar kendi başına aşılamadığı ya  da depresyon gibi bir tabloya dönüştüğü durumlada mutlaka bir uzman yardımı alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.
 

ARŞİV