Sağlıklı kentler buluştu

Kadıköy Belediyesi’nin de katıldığı Dünya Sağlık Örgütü Sağlıklı Şehirler Ağı Toplantısı’nda “sağlıkta eşitsizliğin giderilmesi” üzerinde duruldu

21 Nisan 2016 - 13:50
Belediyemizin üyesi olduğu Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı ve Ulusal Ağ Koordinatörleri 2016 yılı toplantısı 04-06 Nisan 2016 tarihlerinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde gerçekleştirildi. Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Onur Temürlenk ile Strateji Geliştirme Müdürlüğünden Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Koordinatörü Duygu Tanrıkulu ve Stratejik Yönetim Bürosu Sorumlusu Esma Cöne’nin katıldığı toplantıya Türkiye’den Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Çankaya Belediyesi, Gölcük Belediyesi ve Yalova Belediyesi katıldı.

YEREL’İN ÖNEMİNE VURGU
Toplantıda DSÖ temsilcilerinin sunumları doğrultusunda çeşitli Avrupa ülkelerinden Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı proje koordinatörleri ile teknik tartışmalar yürütüldü.
Toplantı dâhilinde DSÖ’nün katılımcı yöntemlerle ortaya çıkardığı üst ölçekli politika belgeleri kısaca tanıtıldı, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile Sağlıklı Şehirler arasında nasıl köprü kurulacağı tartışıldı. Bunun yanında, DSÖ tarafından sağlık alanında bir yandan katılımcılık, yönetişim ve politik desteğin, bir yandan da sağlıklı toplumlar yaratmak için uygulamanın başlıca aktörü olan “yerel”in önemine vurgu yapıldı. Ayrıca, sağlık konusunun çevre, kentsel planlama, fiziksel aktivite başta olmak üzere çok sayıda alan ile ilişkisi ortaya kondu. Sağlık eşitsizliklerini azaltabilmek adına hassas grupların ihtiyaçlarının politika ve uygulama süreçleri bakımından sağlığın her alanında dikkate alınması gerektiğinin altı önemle çizildi.
Toplantı sonunda DSÖ Avrupa Bölge Direktörü sağlık alanında önceliklendirme, acil durumlara hazırlık konusuna yatırım, aşı ve bağışıklığın geliştirilmesi, sürdürülebilir politik destek, Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı içinde bilgi, iyi uygulama ve deneyim paylaşımı olmak üzere çeşitli başlıklarda yerelden beklentilerini dile getirdi.

ARŞİV