Sağlıkta şiddete karşı 1 haftalık nöbet

İstanbul Tabip Odası, sağlıkta yaşanan şiddet olaylarına karşı bir yasanın çıkarılması için Kadıköy - Beşiktaş iskelesi önünde geçtiğimiz hafta bir nöbet başlattı. Çok sayıda yazar, aydın, akademisyen ve doktorun katıldığı nöbet eylemi bir hafta sürdü.

18 Ekim 2018 - 11:02

Dr. Fikret Hacıosman’ın 3 Ekim’de tedavi ettiği hastası tarafından silahla vurulması sonucu hayatını kaybetmesi üzerine harekete geçen Türk Tabipleri Birliği (TTB), hazırladıkları Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı’nın bir an önce yasalaşması için kampanya başlattı.

Yurt genelinde açıklamalar yapan TTB’ye bağlı İstanbul Tabip Odası da Kadıköy - Beşiktaş iskelesi önünde siyah kurdeleler, fenerler ve hastanelerde şiddet sonucu hayatını kaybeden doktorların fotoğraflarıyla nöbet eylemi yaptı. Nöbet, geçtiğimiz hafta Çarşamba gününden itibaren her gün 18.00 - 19.30 arasından yapıldı.

Doktorlar için saygı duruşu...

Doktorların uğradıkları şiddete karşı birçok yazar, akademisyen, doktor eyleme destek verdi. Nöbetin birinci günü olan 10 Ekim Çarşamba günü yapılan nöbet eylemine TTB eski başkanları Dr. Erdal Atabek, Dr. Özdemir Aktan ve Dr. Gençay Gürsoy katılarak birer konuşma yaptı.

İkinci gün de aynı saatte aynı yerde buluşan doktorların eylemine şair- yazar Ataol Behramoğlu katıldı.

Üçüncü gün yapılan nöbete aynı zamanda doktor olan, oyuncu, yazar Ercan Kesal ve DİSK Dev-Sağlık İş üyeleri destek verdi. Onlarca hekim yine beyaz önlükleri ve ellerindeki fenerle eylemde hazır bulunurken Kesal konuşmasında yaşam alanlarının barışçı, dayanışmacı, saygılı bir biçime dönüşmesinin şart olduğunu belirtti: “Kaçınılmaz biçimde sağlık sisteminin bir pazar, ilacın ürün, hastanın müşteri, hekimin de tezgahın arkasındaki kişi olmaya itildiği bu hastalıklı düzende, performans sistemi içine sıkıştırılmış hekimle hastaları arasındaki şiddet vakaları kaçınılmaz. Bu iklimle birlikte sağlığın koruyucu hekimlikle, toplumcu ve insan odaklı haliyle hekimleri de kapsayacağı biçimde mücadeleyi şart koşuyor. Ben burada olmaktan, meslektaşlarıma omuz vermekten, onların acısını paylaşmaktan bir parça iyi hissediyorum, ama bunu toplumun tüm kesimlerine yaygınlaştırmalıyız diye düşünüyorum.”

Dr. Fikret Hacıosman’ın eşi psikolog Mutlu Esentürk  Hacıosman ve oyuncu, yönetmen Cengiz Bozkurt dördüncü günkü nöbet eylemini ziyaret etti.

Sağlık çalışanlarının 17 Ekim’de sona eren nöbetine şair Turgay Fişekçi, yazar Meral Tamer , Diş Hekimleri Odası, Eczacılar Odası, Veteriner Hekimleri Odası, ÖDP,Halkevi gibi pek çok kurum ve kişi ziyaret edip destek verdi.


ARŞİV