45. Yapı Fuarı ev sahipliğinde 4. Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Zirvesi yapıldı. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde yapılan zirve kapsamında düzenlenen “Sıfır Enerji Binalar ve Kamu Yaklaşımı” başlıklı oturumda Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da bir konuşma yaptı. Odabaşı, sürdürülebilir şehirler için Kadıköy’deki yapılarda enerji verimliliğini artıracak uygulamalar getirdiklerini söyledi.
İklim değişimine bağlı sorunların Birleşmiş Milletler’in nüfus ve kentleşme beklentilerine göre 2030 yılında toplam dünya nüfusunun yüzde 60’ına ev sahipliği yapacak şehirlerde etkisini daha çok hissettireceğini söyleyen Odabaşı, “İşte bu sebeple şehirlerin planlanması ve yönetilmesinde sürdürülebilirliğin, bugün hiç olmadığı kadar aciliyet gerektiren bir önem arz ettiğini düşünüyorum” dedi.
YEŞİL MUTABAKAT
“Sürdürülebilir kentsel tasarım ilkeleri doğrultusunda doğru kaynak kullanımı, insan ve doğa bağının kurulması, toplu taşıma sistemlerinin teşviki, ulaşımda bisiklet yollarının arttırılması, sosyal bütünleşmenin sağlanması, toplumsal değerlerin ve kültürel zenginleşmenin yaratılması sürdürülebilir bir şehir yaratma stratejimizin ana hedefleri arasındadır” sözleri ile konuşmasını sürdüren Odabaşı, “Paris İklim Anlaşması’nın koyduğu hedefleri de göz önünde bulunduran Kadıköy Belediyesi, kendisine daha ileri hedefler koyarak 2030’a kadar emisyon salımlarını yüzde 40 azaltmayı hedefleyen yeni bir İklim Eylem Planı hazırlamıştır. İklim Eylem Planı’nın, kentin önemli paydaşları ile oluşturulan bir ‘yeşil mutabakat’ olduğu söylenebilir.” şeklinde konuştu.
Paydaşlarla oluşturulan yeşil mutabakat doğrultusunda su verimliliği ve su hasadına ilişkin projeler de geliştirdiklerini söyleyen Odabaşı, “1000 metrekarenin üzerindeki parsellerde sarnıç zorunluluğu var. Bu uygulamayı parsellerin yüzde 50’sinden fazlasını kapsayacak şekilde 400 metrekarenin üzerindeki parsellerde uygulama zorunluluğu getirdik. Bununla birlikte 2000 metrekarenin üzerindeki parsellerde de yağmur suyu toplama tankı projesinin yanında gri su toplama tankına dair mekanik tesisat projesi zorunluluğu getirdik. Buradaki amaç, yağmur sularının ve gri suyun bir mekanik tesisat ile binanın rezervuarlarında kullanılarak su tüketimine katılımını sağlamak ve döngüsel bir ekonominin oluşmasına katkı sunmaktır. 2020 Aralık ayından bugüne kadar Ekolojik Yaşam Parkımız, Kozyatağı Kız Öğrenci Yurdu ve Kayışdağı Hizmet Birimimizde kurduğumuz yağmur suyu hasadı ünitelerimiz ile topladığımız yaklaşık 2 bin ton suyu sokak yıkama, tarımsal sulama ve iş araçlarımızın temizliği gibi alanlarda kullanarak su tasarrufunda bulunduk.” dedi.
SAHİL ŞERİDİ PİLOT BÖLGE
Binaların dönüşümünde güneş panellerini zorunlu kıldıklarını söyleyen Odabaşı, pilot bölge olarak da sahil şeridini belirlediklerini söyledi.
Odabaşı konuya ilişkin şöyle konuştu: “Bu uygulamayı öncelikle bir pilot bölge uygulaması ile kat irtifasının 3 ve 4 kat ile sabit olduğu sahil adası ve sahil parselleri olarak bilinen bölgemizde zorunlu tutan bir plan notu geliştirdik. Yaklaşık 1.000 adet yapının bulunduğu bu bölgemizde binaların ortak alan elektrik ihtiyacını karşılamak üzere minimum 5 kilowat kurulu gücünde güneş panellerinin kullanımını iskân şartı haline getirdik. Amacımız bir toplumsal farkındalık yaratarak binaların dönüşümünde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını, vatandaşların yüklenici firmalardan talep ettikleri bir uygulama haline getirmekti. Nitekim, değişikliğimiz sonrasında vatandaşlarımızın mevcut binalarda da solar güneş paneli uygulamasına dair izin taleplerinin arttığını gördük.”
Kadıköy Evlendirme Dairesi’nin çatısına kurulan güneş panelleri ile binanın enerjisinin yüzde 40’ını güneşten karşıladıklarını söyleyen Odabaşı, “Hedefimiz 2024 yılı sonuna kadar kurum binalarımızda kurulu gücü 1 megawatt olan yenilenebilir enerji yatırımını gerçekleştirerek 700 ton karbondioksit emisyonunun azaltılmasını sağlamak ve 2030 yılına kadar da bu yatırımı 2.5 megawatt’a çıkarmak” diye konuştu.