Şahkulu Sultan Dergâhı yenilenecek

Göztepe Merdivenköy’de bulunan Şahkulu Dergâhı İstanbul Valiliği'nin girişimiyle yenilenecek.

06 Eylül 2011 - 15:14

CHP İl Genel Meclis Üyesi Haydar Gebetaş’ın, Şahkulu Sultan Dergâhı'nın yenilenme işlemi için sunduğu önerge, İstanbul Valiliği'nce kabul edildi. Şahkulu Sultan Dergâhı’nın, İstanbullulara daha iyi bir hizmet vermek adına yenileneceği, İl Özel İdaresi Bütçesi'nden 1 milyon 300 bin TL ayrıldığı bildirildi. Şahkulu Dergâhı'nın yenilenmesi için yapılan ihaleye 29 firmanın katıldığı verilen bilgiler arasında yer alıyor.
Dergâhın yenilenmesiyle İstanbul için tarihi öneme sahip çok değerli bir eser korunacak ve İstanbullulara daha iyi bir hizmet verilecek.


700 YILLIK TARİHİ MİRAS
Şahkulu Sultan Dergâhı, Osmanlı Döneminde bulunan yaklaşık 20 Alevi-Bektaşi Dergâhları’ndan birisi. 1370-1380 yıllarında İstanbul’a gelip derneği kuran Şahkulu Sultan, çevresini aydınlatan bilge bir kişiydi. Dergâh’ta yaklaşık 15 yıl postnişinlik (tekke şeyhi) yaptı. Şahkulu Sultan, 1402 yılında Bizanslılarla yapılan savaşta öldü ve dergâhın bahçesine defnedildi. O günden beri dergâh, Şahkulu Sultan’ın adıyla anılıyor.
Bugün Şahkulu Sultan Dergâhı 8 dönüm arazi üstüne kurulu yeşillikler içindeki bahçesinde Cemevi, aşevi, kütüphane, konferans salonu, dershaneler, sağlık evi ve konuk evi ile İstanbul’da binlerce insana hizmet veriyor.
Dergah, gençlere Alevi kültürünü öğretiyor, bunun yanında da öğrencilere burs veriyor. Pazar günleri semahlar dönülüyor, dedeler eşliğinde cemler, yazarlar tarafından konferanslar ve ozanlar tarafından dinletiler düzenleniyor.


Eylem Başak ŞENTÜRK


ARŞİV