Sahrayıcedid'de Mevlana Haftası

Sahrayıcedid Gönüllüleri, Kadıköy Mevlana Kültür Derneği Başkanı Abdülhamit Çakmut’u konuk etti. Çakmur, gönüllülere Mevlana’nın hayatı ve Mevlevilik hakkında bilgiler verdi.

08 Ocak 2014 - 09:14
Sahrayıcedid Gönüllüleri, Kadıköy Mevlana Kültür Derneği Başkanı Abdülhamit Çakmut’u konuk etti. Çakmut, gönüllülere Mevlana’nın hayatı ve Mevlevilik hakkında bilgiler verdi.
Mevlana 1250 yılında bugünki Afganistan sınırları içerisinde bulunan Horasan bölgesinin Behd kentinde doğmuştur. Asıl adı Muhammed Celalettin’dir. Mevlana adı sonradan verilmiştir. Mevla’ya ait olan anlamındadır. Rumi ise batılıların ona taktığı bir addır, Anadolulu demektir.
Mevlana 9 yaşındayken ülkesindeki karışıklıklar nedeniyle ailesiyle birlikte 300 kişi olarak ülkeden ayrılır. Önce Hicaz’a giderler, ardından Mekke’yi ziyaret edip oradan yukarı yönelerek, Selçuklu Devleti’ne sığınırlar. İlk olarak Karaman’a sonra da Konya’ya yerleşirler. Mevlana Konya’da kendisine bir dergâh temin edilmesini ister. Konya’da o zaman her dinden insan vardır.
Mevleviliğin temel felsefesi insandır. Mevlana da dini, dili, rengi, ırkı ne olursa olsun bütün insanları aynı sevgiyle kucaklamaktadır. Mevlana yaşadığı dönemde Mevlevilik diye bir tarikat yoktur. Mevlana öldükten sonra oğlu Sultan Veled tarafından kurulmuştur. Mevlevilik gönül, fikir, sanat, edebiyat vasıtasıyla Hakka ulaşmayı amaç edinir. 800 yıldan beri bütün dünyaya sevgi ve hoşgörü ile fikirlerini yaymıştır.
Abdülhamit Çakmut’un verdiği bilgilerin ardından, konuklara kısa bir Semah gösterisi sunuldu.

ARŞİV