Kadıköy’de artan dolandırıcılık olayları yetkilileri harekete geçirdi. Düzenlenen basın toplantısında SGK, Emniyet ve İşçi Emeklileri Derneği yetkilileri, sahte denetmenlere karşı vatandaşları uyardı.
Mustafa SÜRMELİ
İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdür Yardımcısı İlhan Küçük, Kadıköy Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü Mithat Yalçın, Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amiri Eyüp Şahin, Üsküdar İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amiri Hakan Korkmaz ile Kadıköy İşçi Emeklileri Derneği Başkanı Nahit İmamoğulları düzenledikleri basın toplantısında vatandaşları sahte denetmenlere karşı uyardı. Yapılan ortak açıklamada, son günlerde Kadıköy dâhilinde gerçekleşen dolandırıcılık olaylarında, kendisini Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) görevlisi olarak tanıtan kişi veya kişilerin genellikle SGK’ndan aylık alan, eşi vefat etmiş, ikametlerinde tek başına yaşayan yaşlı bayanları ziyaret ederek dolandırdığı ve dolandırıcılık olayına maruz kalan birçok vatandaşın Emniyet Müdürlüğüne müracaatlarının olduğunun tespit edildiği vurgulandı.
VATANDAŞIN GÜVENİNİ KAZANARAK YAPIYORLAR
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Kadıköy Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada; “Yapılan araştırmalarda söz konusu olayı gerçekleştiren şahıs veya şahısların mağdurların alınan beyanlarından anlaşıldığı üzere; kendilerini SGK çalışanı olduğunu beyan ederek sözde SGK’na ait personel olduklarını belirten tanıtma kartını ibraz ettikleri, yine bu şahısların ellerinde bulunan çanta içerisinde para makbuz defteri, kaşe vb. şekilde materyallerin olduğu, mağdurlar hakkında bir şekilde önceden temin ettikleri kimlik ve kişisel SGK aylık bilgilerini doğru olarak söyleyerek mağdurların güvenlerini kazandıkları, mağdurlar ile yaptıkları görüşmelerde ‘eşinin ölümünden kalan bir para olduğunu ve bu paranın alınmadığını ya da mezarlık yeri alma parasının bulunduğunu, biriken bu paraların belli bir miktar ödeme yapılması durumunda SGK’nın bu parayı kendilerine ödeyeceklerini, resim ve nüfus cüzdan fotokopilerinin gerektiğini’ söyleyerek sözde alacakları para karşılığında mağdurların ellerinde bulunan altın veya paraları mağdurların rızası dâhilinde alarak sistemli bir şekilde mağdurları dolandırdıkları tespit edilmiştir” denildi.
BÖYLE BİR UYGULAMA YOK!
Yapılan açıklamada; “Sosyal Güvenlik Kurumu olarak anılan örneklerde olduğu gibi uygulamalarımız mevcut değildir. Vatandaşlarımızın herhangi bir ödeme yapması gerektiği durumlarda, adına ve adresine tebligat çekilmekte olup, bankalar veya postahane haricinde herhangi alternatif bir tahsilat yöntemimiz bulunmamaktadır. Bu noktada vatandaşlarımızın SGK hesaplarından başka hesaplara para yatırılmasına dair sözlü ya da yazılı olarak bir bildiri aldığı taktirde adresine en yakın Sosyal Güvenlik Merkezine gelerek teyit alması uygun olacaktır” denildi.