Şair Raşit Kara unutulmadı

Edebiyatçı Raşit Kara ölümünün beşinci yılında Kınalıada’da düzenlenen bir etkinlik ile anıldı.

04 Eylül 2013 - 14:05
Kadir İNCESU

Şair Raşit Kara ölümünün yıldönümünde unutulmadı, ailesi, arkadaşları ve okurları tarafından uzun süre yaşadığı Kınalıada’da düzenlenen bir etkinlikle anıldı. Raşit Kara adının verildiği asırlık çınarın bulunduğu alanda düzenlenen törene; Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, Kara ailesi, Raşit Kara Şiir Yarışması’nda dereceye girenler ile Raşit Kara’nın dostu sanat ve edebiyat dünyasından isimler katıldı.
Raşit Kara Çınarı’nın gölgelediği ve martıların çığlıklarının sık sık öne çıktığı bir ortamda yapılan anma toplantısında Raşit Kara’nın torunu da dedesinin şiirlerinden örnekler sundu.
İsmail Biçer tarafından sunulan etkinlikte ilk olarak Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu söz aldı.
Farsakoğlu, Adaların kültür, sanat ve edebiyat ve bilim insanları açısından oldukça zengin olduğuna dikkat çekerek “İnsanlarımızın saçtığı ışığı bugünden geleceğe taşıma geleneğini sürdürmeliyiz. Raşit Kara’yı kaymakamlığım döneminden itibaren tanıyordum. Çevreye, doğaya, insana değer veren bir insandı. Raşit Kara, sahip olduğu düşünce ve yaşam biçimiyle bizlere yol gösterici olacaktır. Sizler bu insanların değerini biliyorsunuz. Onların farkındasınız. Onları örnek alarak bugünü güzelleştirebilir, yarına güvenle bakabiliriz” dedi.
 
‘RAŞİT KARA HAYATIN ŞAİRİYDİ’
Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi ve Şair Leyla Şahin de yaptığı konuşmada yaşamımızda şiir olmaması durumunda değerlerimizin büyük bölümünü yitireceğimize dikkat çekerek, “Şiirin düşünceyle iç içe yaşaması önemlidir. Yaşadığımız hayatın da bir şiiri vardır. Raşit Kara da hayatın şiirini yazanlardandı. Bütün şairler kardeştir” dedi.
Raşit Kara Şiir Ödülü Seçici Kurulu adına da Kar Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Niyazi Yaşar konuştu.
Yaşar, Raşit Kara’nın insani ve dik duruşuyla günümüz insanlarına örnek olan bir insan olduğunun altınız çizerek şöyle devam etti: “O yalnızca şair değildi. Ayrıca örnek bir çevreciydi de. İstanbul’dan Ankara’ya çevreye olan saygısı ve sevgisi sonucu yürümüştü. Örnek bir aydın ve örnek bir insandı.”
 
“MEMLEKETİNE VE MARTILARA ÂŞIKTI”
Kara ailesi adına söz alan Türkan Kara da babasıyla ilgili anılarını anlattı. Türkan Kara, babasının sessizliğe karşı çıkan muhalif bir ses olduğuna dikkat çekerek, “Yaşama karşı dik duran sert bir kaya gibiydi. Bu yüzden dik bakardı adamın yüzüne. Babam hayata, insanlara, kurda kuşa, memleketine hele de martılara âşıktı. Torbalarla az ekmek taşımadı Marmara’nın martılarına” diye konuştu.
Melisa Kara, Gülderen Canyurt, Aliye Özlü ve İsmail Biçer’in okuduğu şiirlerden sonra ödül törenine geçildi.
Ahmet Saraçoğlu, Niyazi Yaşar, İsmail Biçer, Gülderen Canyurt ve Türkan Kara’dan oluşan seçici kurulun  mansiyona değer gördüğü Cansu Us Yazıcı, Fesih Vural ve Ramazan  Tınkır’a ödülleri Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, Leyla Şahin, Makbule Kara ve Ahmet Saraçoğlu tarafından verildi.
Ödül töreninden sonra Taylan Özgür Ölmez ve grubu sahne aldı. Etkinlik sonrası kokteyl verildi.

ARŞİV