Salı Pazarı yine taşınıyor!

İstanbul’un efsane pazarı Salı Pazarı yine yer değiştiriyor. Pazar, Hasanpaşa’dan Merdivenköy’e taşınıyor

06 Ağustos 2015 - 15:32
Miray BACAK / İpek ÇAVUŞ
Anadolu Yakasının en ünlü açıkhava alışveriş mekanı Salı Pazarı, ikinci kez yer değiştiriyor. Yaklaşık 6 yıl önce Kuşdili’ndeki yerinden, ‘kentsel tasarım’ projesi nedeniyle Hasanpaşa’ya taşınan 117 yıllık ‘Tarihi Salı Pazarı’ ikinci kez yer taşınmaya hazırlanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Salı Pazarı’nı, Kadıköy Kent Meydanı’ndaki (Hasanpaşa) pazar yeri ve otopark inşaatı tamamlanana kadar en az 1 yıl geçici olarak Merdivenköy’e taşıma kararı aldı. Salı Pazarı inşaat süresince Merdivenköyde, E-5 ile Kurbağalıdere arasındaki Medeniyet Üniversitesi'ne ait alana kurulacak
13 Temmuz’da yapılan ‘’Kadıköy Hasanpaşa Pazaryeri ve Zeminaltı Otopark Projesi’’nin ihalesini alan firmanın ise 360 gün sonra pazar ve otoparkı inşaatını bitirmiş olması öngörülüyor. Projeye göre, Salı Pazarı’nın yeni büyüklüğü 32 bin 300 metrekare, otoparkının büyüklüğü ise 24 bin metrekare olacak. Yeni pazar yerinin etrafında 3 metre genişliğindeki bant bisiklet yolu ve koşu bandı olarak düzenlenecek.

 ‘’YENİ ALAN KÖTÜ”
İstanbul'un efsanevi Salı Pazarı’nın yeniden taşınacak olmasından pazarcılar ve müşteriler de şikâyetçi. Taşınacak yerin mevkiinden memnun olmayan pazarcılar, ulaşımın zor olacağından dolayı müşterilerinin azalacağını düşünüyorlar. Pazarcılar ve halkın ortak düşüncesi Salı Pazarı’nın Kuşdili’ne tekrar geri dönmesi yönünde.
29 yıldır pazarcılık yapan Murat Er, “Pazarın taşınmasına karşıyım. Yeni Pazar yerinin konumu kötü. E-5’in yan tarafı ve arka tarafında ise kentsel dönüşüm var. Kaç kişi metro ile pazara gelecek kaç kişi çocuklarıyla E-5’ten geçip pazara gelecek. Bu yüzden müşteri azalacak. Pazar yerinin yeniden Kuşdili’ne taşınmasını tercih ederim.” 25 yıldır pazarcılık işiyle uğraşan Veysel Akgül ve Selçuk Duran da pazarın taşınmasından hiç memnun olmadıklarını dile getirerek, ‘’4-5 yıl burası için emek harcadık. Şimdi yine taşınacağız, bu emekler heba olacak. Muhtemelen bu alana tekrar geri dönemeyiz’’ görüşünü ifade etti. Salı Pazarının yerinin tekrar değişecek olmasından memnun olmadıklarını söyleyen müşterilerin ortak düşüncesi ise ulaşım açısından zor olabileceği…
Genel olarak olumsuz bir görüş hâkim olsa da bu yeni değişim ve düzenlemeye olumlu bakanlar da var. 10 yıllık Pazar esnafı Mahir Bilgili, ‘’Burada kışın hava koşullarından dolayı müşteri zorluk çekiyor, fazla duramıyor pazarda. Bu yüzden pazar yerinin geçici olarak taşınmasına razıyız” dedi.

ARŞİV