Samanyolu'nun prensi Berkant anıldı…

74 yıllık hayatına onlarca albüm sığdıran, Samanyolu şarkısıyla ölümsüzleşen usta sanatçı Berkant, vefatının yıldönümünde hasretle anıldı.

02 Ekim 2013 - 13:29
74 yıllık hayatına onlarca albüm sığdıran, Samanyolu şarkısıyla ölümsüzleşen usta sanatçı Berkant, vefatının yıldönümünde hasretle anıldı.
 
Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Sümeyye YAMAN
 
Bir dönem müzik dünyamıza damgasını vuran, meşhur Samanyolu şarkısının yaratıcısı, sanatçı Berkant, ölümünün 1. yılında dualarla ve özlemle anıldı. Berkant Akgürgen’in Karacaahmet Mezarlığı’ndaki mezarı başında yapılan törene eşi Engin Akgürgen, “Kalipso kralı” olarak bilinen sanatçı Metin Ersoy, müzisyen Baha Boduroğlu, akrabaları, sanatçı dostları ve hayranları katıldı. “Bir yıl O’nsuz ama hep O’nunla geçti…” diyen Engin Akgürgen,”Çok zor geçti tabi. Ama sağolsunlar sanatçı dostları eksik olmasınlar beni hiç unutmadılar, yalnız bırakmadılar. Hep yanımdalar. Ben eşim öldüğünde de demiştim ‘Çok büyük bir ailemiz var. Sanat dünyası vefasızlıklarla dolu diye bilinir ancak sanırım yeni kuşak da böyle. Eskilerde vefa hâlâ var. Biz akraba gibiyiz. Zaten Berkant herkesle barışıktı, kendiyle barışıktı… Çok özel bir insandı. 2 oğlumuz var Öykü ve Övgü. Öykü geçenlerde evlendi. Samanyolu şarkısıyla girdiler salona. Çok duygusal bir andı…” diye konuştu. Eşinin en son yaşadıkları ilçe olan Kadıköy’de sahneye çıktığını anımsatan Engin Akgürgen, “Özgürlük Parkı’nda sahne almıştı. Evimiz de parkın karşısında. Ben de vardım konserde. Zaten biz hep birlikteydik, hiç ayrılmazdık. Bana ‘Sen benim her şeyimsin’ derdi” diye duygularını anlattı.
 
BERKANT’A MEKTUP…
Akgüren, Berkant’ın yaşamını yitirmeden önce hayatını ve anılarını anlatan bir kitap üzerinde çalıştığını, ancak bitiremeden aramızdan ayrıldığını belirterek, bu kitabı tamamlayacağını açıkladı. Akgürgen, “Kitabın geliriyle de bir devlet hastanesine oda yaptırıp, Berkant’ın adını vermek istiyorum” ifadesini kullandı. Ayrıca eşi Berkant’a yazdığı bir mektubun “İmza: Karın”’ adlı kitapta yer aldığını anımsatarak, şu bilgileri verdi; “Bu kitap sevgili Banu Özkan Tozluyurt’un projesi. Farklı kesimlerden, aralarında ünlü isimlerin de bulunduğu 114 kadının eşlerine yazdıkları yer alıyor. Mehmet Ali Birand’ın eşi Cemre, Cem Karaca’nın eşi İlkim, Barış Manço’nun eşi Lale gibi kişiler var. Kitabın geliri de Sınır Tanımayan Ebeveynler Topluluğu Derneği’ne bağışlanıyor. 12 Ekim Cumartesi günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde saat 15.00’te bir söyleşi ve imza günü olacak. Herkesi bekliyoruz”’ çağrısını yaptı.
 
SAMANYOLU, KADIKÖY’DE YANKILANMIŞTI EN SON…
1938 yılında Ankara'da doğan Berkant Akgürgen, ortaöğrenim yıllarında müzik dünyasına adım attı. Müzik tutkusu mızıka ile başladı, piyanoyla devam etti. Yatılı liseden mezun olduğunda, ilk kez 19 yaşında çıktı sahneye. Bir düğün salonunda “Üstün Poyrazoğlu Orkestrası” ile buluştu müzikseverlerle. Aynı yıl kurduğu “Jüpiter Kenteti” adlı müzik topluluğu ile gece kulüplerinde çalıştı. Hemen ardından TRT Ankara Radyosu'nda program yapmaya başladı. Ve ilk plağını 1964 yılında çıkardı. 1967 yılına gelindiğinde, Samanyolu adlı şarkısı onu zirveye taşıdı ve o şarkıyla Türkiye'de platin plak alan ilk albüme imza attı. Beste ve şarkı sözü uyarlaması yazarlığı da yapan sanatçı çeşitli filmlerde de rol aldı. 1 Ekim 2012’de akciğer kanseri nedeniyle hayata veda eden Berkant, 3 Ekim Çarşamba günü ailesi, sanatçı dostları ve sevenlerinin katıldığı cenaze töreninin ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilmişti.
 
BERKANT'A ŞARKILARLA SESLENMİŞLERDİ
Berkant, son konserini, Kadıköy Belediyesi’nin ağustos ayında düzenlediği 80’li Altın Yıllar etkinliği kapsamında 4 Ağustos’ta Özgürlük Parkı’nda vermişti. Hastalığı nedeniyle Altın Yıllar etkinliğinin son konsere katılamayan Berkant için sanatçı dostları ve Kadıköylüler 11 Ağustos’ta bir moral konseri düzenlemişlerdi. Sanatçının şarkılarıyla büyümüş Kadıköylülerin yanı sıra genç kuşağın da coşkuyla izlediği konserde, şarkılar hep bir ağızdan Berkant için söylenmişti. Konserde, birlikte sahne alan İskender Doğan, Selçuk Ural, Nil Burak, Semiha Yankı ve Gökben, hep bir ağızdan, Berkant için Berkant'ın şarkısı “Samanyolu”nu seslendirmişlerdi.

ARŞİV