Sanat Berkin Elvan için sustu…

Polisin attığı gaz fişeğiyle kafasından vurulan ve 269 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren 15 yaşındaki Berkin Elvan için sanat dünyası da yas ilan etti.

19 Mart 2014 - 13:17
Polisin attığı gaz fişeğiyle kafasından vurulan ve 269 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren 15 yaşındaki Berkin Elvan için sanat dünyası da yas ilan etti.
  
Semra ÇELEBİ
 
Gezi direnişinin sembolü haline gelen ve 9 ay boyunca gözünü açması için umutların hep diri tutulduğu Berkin Elvan, henüz 15 yaşında yaşamını yitirdi. Berkin Elvan, 16 Haziran sabahı fırına ekmek almaya giderken polisin attığı gaz fişeğinin kafasına çarpmasıyla komaya girmişti.
11 Mart sabahı saat 7.00’de gelen Berkin’in ölüm haberi, tüm ülkede olduğu gibi dünyada da yankı buldu. Berkin Elvan’ın cenazesine 1 milyonu aşkın kişi katıldı.
Sanatçılar da hayatı durdurdu. Özellikle Kadıköy ve Beyoğlu’nda gerçeklenmesi planlanan pek çok etkinlik iptal edildi.
 
TİYATROLAR PERDE KAPATTI
Birçok bağımsız tiyatro, Berkin Elvan’ın hayatını kaybetmesi üzerine oyunlarını iptal ettiklerini açıkladı. Twitter’den #BugünSahneyeÇıkmıyoruz hasgtagiyle perde kapattıklarını açıklayan Talimhane Tiyatrosu, Asmalı Sahne, Yan Etki, Tiyatro D22, Tiyatro Tatavla
Kumbaracı50, Altıdan Sonra Tiyatro, Tiyatro Hal, Emek Sahnesi, İkinci Kat, Mekân Artı, Sekizinci Kat, Renkli Sahne, Kadro Pa, Craft Tiyatro ve Timis Oyuncular twitter’dan tepkilerini de dile getirdiler. Kadıköy’ün sahnelerinden Emek Sahnesi “Üç Kadın Bin Turna oyunu İPTAL edilmiştir Anlayışınız için teşekkürler #BerkinElvanÖlümsüzdür” derken Karaköy İkinci Kat Sahne “Berkin gittiyse, bu iş yeri de greve gider. Bugün seni anıyoruz, oyun oynamıyoruz güzel çocuk, sokaklarda ismini haykırıyoruz. #BerkinElvan” şeklinde tweet attı. 
Sadri Alışık Kültür Merkezi de twitter hesabından “Bugün SAKM akademimizdeki derslerimiz Berkin Elvan kardeşimizin bizi derinden üzen ölümü nedeniyle iptal olmuştur.” açıklaması yaptı.
Dostlar Tiyatrosu ise o akşamki temsilinin ardından Berkin’i andı. Usta tiyatrocu Genco Erkal ve Tülay Günal “Berkin Elvan Ölümsüzdür” dövizleriyle sahneye çıktı.
 
KONSERLER İPTAL EDİLDİ
Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda şef Gürer Aykal yönetimindeki İstanbul Senfoni Orkestrası’nın Yunus Emre Oratoryosu da Berkin için saygı duruşuyla başladı. Aykal’ın Berkin için yaptığı açılış konuşmasıyla devam eden konser yarım bırakıldı.
Bir izleyici twitter hesabından olayı şöyle aktardı: "Yunus Emre Oratoryosu Konseri Berkin için verilecekti. Tabi ki yarım kaldı. Ama açılış konuşması ve saygı duruşunu izleyin, izlettirin...#katillerhesapverecek"
Pek çok müzisyen de konserlerini iptal etti. Erdal Bayrakoğlu’nun sanatçı dostlarının katılımıyla yapılacak olan albüm lansman konseri; “Gezi olaylarında gaz kapsülü ile başından yaralanan Berkin Elvan’ı 269 gün sonra kaybetmenin acısından dolayı” iptal edildi ve başka bir tarihe ertelendi.
 
BERKİN ANISINA BİR EKMEK BİR KİTAP
Kadıköy’deki Eminönü iskelesinin üst katında bulunan Şirket-i Hayriye Sanat Galerisi’nde gerçekleştirilen 9. Uluslararası Marmaris Kadın ve Sanat Festivali’ne gelen yazarlar da Berkin’i unutmadı. İstanbul "Marmarist" Karma Güzel Sanatlar Sergisi imza günü programında yer alan yazarlar, 16 Mart Pazar günü, kitaplarını Berkin için imzaladı ve okurlarına siyah kurdeleye sarılmış bir ekmekle birlikte verdi.

ARŞİV