Sanatçılardan sokak hayvanları için eylem

İstanbul sokaklarında köpek heykelleriyle eylem yapan sanatçılar, “Dostlarımızı vermiyoruz!” diyor

22 Temmuz 2024 - 12:19

Sanatla Yaşat, Yaşam İçin Yasa, Hayvan Yaşam Özgürlük İnsiyatifleri, 20 Eylül Cumartesi günü Eyüp Feshane’de yaptıkları eylemle sokak hayvanlarının katledilmesine yönelik yasayı protesto etti. Sanatçılar, kendi hazırladıkları köpek heykellerini giyerek, “Dostlarımızı vermiyoruz!” mesajı verdi. Burada yapılan açıklamada, “Bağımsız sanatçı inisiyatifi Sanatla Yaşat, kültür sanat alanının aktörlerini sokak hayvanlarının can güvenliği için harekete geçmeye, sokak hayvanlarının can güvenliğini savunmaya davet ediyoruz.” çağrısı yapıldı.

(Fotoğraf: Özcan Yaman/Evrensel)

Açıklamada “AKP, 2004 yılında kendi kaleme aldığı Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki kısırlaştır-aşıla-yerine bırak modelini uygulasa bugün sokaktaki hayvan popülasyonu çoktan düşmüş olacaktı. Fakat şimdi, yasayı uygulamayan belediyelerin kabahatinin faturasını sokaktaki dostlarımıza kesmeye çalışıyorlar. Bu yasa teklifi, sokakta yaşayan hayvanlar için katliam ve tecritten başka bir anlama gelmiyor.  Bu sokaklar kimsenin tekelinde değil. Sokaklar, üzerinde yaşayan tüm canlıların. Hepimizin. Günlerdir toplumun tepkisiyle görüyoruz ki bu kanlı yasa teklifinin toplum nezdinde hiçbir meşruiyeti yok! “Ben yaptım oldu” denilerek önümüze koyulan şeyler yasa değil; iktidar hırsı, nefret ve rant itirafı içeren birer kağıt parçası. Yasaları sokakta hep beraber biz yazacağız!” denildi.

GAZHANE’DE KÖPEKLİ EYLEM

Sanatçılar, 21 Temmuz Pazar günü de Kadıköy’de tekrar bir araya geldiler. Müze Gazhane bahçesinde buluşan grup, köpek heykelleri önünde yasaya karşı dövizler taşıyarak, “Kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat”,  “Yasayı geri çek, ötenazi cinayet”, “kurtuluş yok tek başına, ya bütün türler ya hiçbirimiz” sloganlarını attı. Sanatçılar adına açıklama yapan Rafet Arslan, bu eylemi İstanbul’daki diğer kültür-sanat kurumlarında yapmaya devam edeceklerini söyledi. Arslan, “Bu çıkan yasa ile sokak hayvanları önce toplanacak, sonra da öldürülecekler. Buna karşı olarak biz sanatçılar yanyana geldik. Bir atölye süreci yaşayıp bu köpekleri meydana getirdik, şimdi onlarla birlikte sokaktayız. Bize göre dünya, tüm canlı varlıklarla bir bütündür. Hayvanlar, bitkiler, denizler ve diğer türler, insan varoluşundan daha az kıymetsiz değildir. Yaşam bir bütündür.  Bu cinayet yasası geri çekilsin. Sokak hayvanları için bilimsel olarak önerilen çözüm ‘kısırlaştır, aşılat ve yerinde yaşat’ formülü uygulansın.” dedi.

 


ARŞİV