Sanatçı gözüyle Haydarpaşa...

Toplumsal meselelere değinen çalışmalarıyla bilinen Barış İçin Sanat Girişimi ile Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’nca düzenlenen “Bir Kentin Belleği; Haydarpaşa” sergisi, 11 Şubatta açıldı.

14 Şubat 2013 - 14:52
Toplumsal meselelere değinen çalışmalarıyla bilinen Barış İçin Sanat Girişimi ile Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’nca düzenlenen “Bir Kentin Belleği; Haydarpaşa” sergisi, 11 Şubat akşamı açıldı. 50'yi aşkın yerli ve yabancı sanatçının katılımıyla gerçekleştirilen resim, heykel, dokümantasyon ve fotoğraf sergisinin teması ise trenler ve Haydarpaşa... Sergi, 21 Şubat'a dek Haydarpaşa Gar iç salonunda ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
 
BELLEK VE HAYDARPAŞA...
Sergiye katılan sanatçı Emre Zeytinoğlu, ironik bir dille şunları söylüyor;
“Bir kentte hep anımsanan yerleri bir bir yok etmelisin ki o kent için herkesin yıllarca geliştirdiği ortak duygular silinip gitsin. Aksi halde insanlar kendilerini o kente ait hissedebilirler. Bu aidiyet tehlikeli bir durumdur; bir bellek kadar kötü, başka ne olabilir? İnsanların hiçbir şeye ve hiçbir yere ait olmadıkları ve belleğin öldüğü konusunda, onları inandırmak gerekir; o zaman bir boşluk içinde nereye çeksen oraya gidebilmeleri daha kolay olur. Zaten çekmeye bile gerek kalmaz, tümü de senin peşine kendiliklerinden takılacaklardır. Bu boşluk, önce kentte yaratılan bir boşluk ile imal edilebilir. Yaşasın boşluk…
Ve küresel bir dünya büyüğünün dediği gibi: Bellek, senden nefret ediyorum!
İşte Haydarpaşa Garı, senin bu yüzden yıkılman gerekiyor.”
 
HAYDARPAŞA’DAN GÜNEŞE YÜRÜYENLERE...
Kimse gelmese bile arkadaşlarından
güneşe yürüyenlerin
Gölgeleri süzülür saflarından
Yüzleri bir kez daha aydınlanır
Yürekleri gibi gün ışığıyla....
 
Güneşe sırtını dönenlerinse
Ne kadar dik tutarlarsa tutsunlar
Gölgeleri önlerine düşer başlarının
Ve kararır yüzleri kendi gölgeleriyle
 
Ve Boğazın incisi Haydarpaşa
Madımağın ateşi
defalarca
atılsa da üstüne
direnir zamana
kendisi gibi
yüzünü aydınlığa
çevirmiş
EMEKÇİLERİYLE...
 
(Yunus Akıl)
 

ARŞİV