Şehir hatları vapuruna 1 Ocak itibariyle getirilen özel güvenliğin vapurda müziği engellemesi Kadıköy - Beşiktaş Vapurunda müziklerle protesto edildi
Şehir hatları vapuruna 1 Ocak itibariyle getirilen özel güvenliğin vapurda müziği engellemesi ve iskele meydanında müzik yapılmasına izin verilmemesi üzerine Sokak ve Vapur Müzisyenleri, Kadıköy - Beşiktaş Vapurunda müzikleriyle protesto etti.
Berivan Tanrıverdi
Fotoğraflar: Aktivist Kamera
İstanbul’un kalabalık sokaklarında, caddelerinde bazen nereden geldiğini merak ettiğiniz bir melodi, bir ses duyarsınız. Kentin karmaşasından, trafiğin gürültüsünden bir kez olsun sizi tarifsiz duygulara sürükleyen o ezgiler belki gülümsemenize bile neden olabilir. Akşam iş çıkışı bindiğiniz vapurda duyduğunuz melodi günün yorgunluğunu bile bir nebze götürebilir. Kim bilir belki de şehre bakışınız bile değişebilir.
İşte size bu duyguları hissettiren sokak ve vapur müzisyenleri, birkaç aydır yaşadıkları zabıta ekiplerinin ve polis baskısına daha fazla dayanamayarak, enstrümanlarını bu defa protesto için ellerine aldılar. 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren şehir hatları vapurlarına getirilen özel güvenliğin ilk icraatı vapurda müziği engellemek oldu. Bu engelin yanı sıra, iskele meydanında sokak müziği yapan sanatçılara, dayanağı belirsiz bir uygulamayla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait zabıta birimleri polis eşliğinde sanatçılara müdahale etmeleri ve enstrümanlarını ya kırarak ya da el koyarak sanatlarını yapmalarına engel olmaları sokak müzisyenlerini bir araya getirdi.
‘Her yerde sanata özgürlük’
Sokak ve vapur müzisyenleri, sokaklarda, vapurlarda müzik yapmalarını engelleyen uygulamaları protesto etmek için 14 Şubat Cumartesi günü saat 13.00’da Kadıköy Altıyol’da buluşarak ellerindeki döviz ve pankartlarla Beşiktaş İskelesi’ne yürüdüler. “Sokakta vapurda her yerde sanata özgürlük” pankartı ile yürüyen müzisyenler “Sokaklar sanatla özgürleşecek”, “İstanbul uyuma sanatına sahip çık”, “Sokakta, vapurda müziğime dokunma” sloganlarını attılar.
İskeleye yapılan yürüyüşün ardından Kadıköy’den saat 14.15 Beşiktaş vapuruna binen müzisyenler Beşiktaş’tan arkadaşlarını alarak Kadıköy’deki Beşiktaş İskele Meydanı’nın da basın açıklaması yaptılar. Grup adına basın açıklamasını okuyan müzisyen Ateş Bend, yıllardır İstanbul sokaklarında, vapurlarında, iskelelerinde, metro istasyonlarında müzik yaptıklarını anımsattı. Bend, sokağın kamusal bir özgürlük ve yaşam alanı olduğunu, sanatçıların ürettiklerini tiyatro, sinema, konser gibi mekânlar dışında sokakta da paylaşabileceklerini ifade etti. Kadıköy sokaklarında ve belediyenin belirlediği mavi noktalarda müzik yapma hakkının 17.00-19.00 saatleri arasına sıkıştırıldığını belirten Bend, ‘’Bu zaman diliminde bile zabıta ve polis tarafından taciz ediliyoruz. Bu uygulamalar, birçok müzisyenin umutlarına darbe vuruyor. Ancak haklarımızı alana dek mücadele edeceğiz’’ dedi.
‘Özgürlüğüm kısıtlanıyor’
7 yıldır sokakta müzik yaptığını belirten genç müzisyen Barış Çetin de “Gün geçtikçe özgürlüğümün kısıtlandığını hissediyorum. İBB zihniyetinin zaten sanata bakışı belli. Açıkçası yerel belediye zabıtasının onlardan farklı olarak bizlere daha nazik davranmalarını beklerdim. Uzaktan bakışları bile insanı strese sokuyor” diye konuştu.