Erken seçim kararının alınmasıyla milyonlarca vatandaş 24 Haziran Pazar günü Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için sandık başına gidecek. Geçtiğimiz mart ayında kabul edilen ve kamuoyunda “ittifak yasası” olarak bilinen kanun değişiklikleriyle seçim sisteminde yapılan bir dizi önemli değişiklik ilk kez 24 Haziran’da uygulamaya konacak.
BUNLARA DİKKAT!
-Eğer seçmen bilgi kağıdınız elinize ulaşmadıysa; YSK’nın www.ysk.gov.tr adresinden, e-devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından kendinizin ve sizinle aynı hanede oturan yakınlarınızın oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilirsiniz.
- Oy verme günü yanınıza Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK), nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgeyi yanınızda bulundurmayı unutmayınız. Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şart.
- Sandık kurulu görevlisi kimliğinizi alarak seçmen listesinde isminizi bulacak ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü size vererek kabinde oyunuzu kullanmanızı isteyecek. Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak ve cezası bulunuyor. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekecek.
-24 Haziran seçimlerine toplam 11 parti katılacak.
-Geçerli oyla ilgili yapılan değişiklikler ve ortak oy uygulamasının getirilmesiyle mührün “bir siyasi partiye ayrılan alana, hem bir siyasi partiye ayrılan alana hem de ittifak unvanı bölümüne ve ittifak unvanı bölümüne taşacak şekilde, bir siyasi partiye ayrılan alana” basılması halinde geçerli kabul edilecek ve söz konusu partiye işlenecek. Mührün ittifak alanına basılması halinde de ittifakın “ortak oyu” olarak kaydedilecek ve sayımın tamamlanmasının ardından ortak oylar, ittifak içerisindeki partilerin tek başına aldığı oy oranına göre bölünerek dağıtılacak.
-Yeni sistemde milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarıldı. Yeni vekilliklerin illere göre dağılımının yapılmasının ardından Türkiye’nin en kalabalık şehri İstanbul’un milletvekili sayısı 88’den 97’ye yükseldi.
-Bu seçimlerle birlikte ilk kez seyyar sandık uygulamasına geçiliyor. Yeni düzenlemelerle “engeli ya da hastalığı nedeniyle yatağa bağımlı olan” kişilerin oy kullanabilmesi için sandığın görevliler tarafından eve getirilmesine olanak tanınacak.
-Bu seçimlerde Cumhurbaşkanı ve milletvekili için iki ayrı pusula olacak ancak bu pusulalar tek zarfa konulacak.
-24 Haziran seçimlerinde sandıkların Türkiye’nin farklı yerlerinde farklı saatlerde açılıp kapanması uygulaması yapılmayacak. Bu yılki seçimlerde YSK, Türkiye’nin tamamında sandıkların sabah 08.00’de açılmasına ve 17.00’de kapatılmasına karar verdi.
-İlk tur oylamada adaylardan birinin seçilememesi halinde, “bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü” ikinci tur oylama yapılacak. Bu durumda 24 Haziran’daki ilk turda adaylardan herhangi birinin geçerli oyların salt çoğunluğuna ulaşamaması halinde, ikinci tur oylamanın da 8 Temmuz 2018 Pazar günü yapılması öngörülüyor.
-Cumhurbaşkanlığı sistemiyle birlikte milletvekili ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin aynı gün ve erken seçim kararı alınmadığı sürece beş yılda bir yapılması öngörülüyor. Buna göre, Cumhurbaşkanının ya da TBMM’nin tekrar erken seçim kararı almaması halinde bir sonraki seçimlerin 2023 tarihinde yapılması bekleniyor.