Saraçhane demokrasi ve adalet talebinin merkezi oldu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasıyla başlayan gösteriler, ülke genelinde kitlesel eylemlere dönüştü. Yüzbinler günlerce Saraçhane’de buluştu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel 29 Mart Cumartesi günü Maltepe'de büyük bir miting düzenleyeceklerini duyurdu

27 Mart 2025 - 15:48

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 18 Mart'ta İstanbul Üniversitesi'nden aldığı diplomanın iptal edilmesinden bir gün sonra sabah baskınıyla gözaltına alındı ve 23 Mart'ta tutuklandı. İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan protestolar, ülkenin dört bir yanına yayılan ve son yılların en büyük gösterilerine evrildi. Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) çağrısıyla binlerce kişi yedi gün boyunca Saraçhane'deki İBB binası önünde toplandı. Her geçen gün kalabalıklaşan kitlenin sayısı İmamoğlu’nun tutuklandığı 23 Mart Pazar akşamı 1 buçuk milyonu buldu. Her yaştan binlerce insanın bir araya geldiği Saraçhane, özellikle gençlerin protestolarına sahne oldu. İçişleri Bakanlığı kararıyla görevinden uzaklaştırılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alındığı günden beri devam eden Saraçhane mitinglerinin sonuncusu ise 25 Mart Salı akşamı yapıldı.  

“KAYYIM YOKSA SİZİN SAYENİZDE”
Son buluşmadaki konuşmasında CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Siz darbeyi püskürttünüz yedi günün sonunda.” diyerek şöyle devam etti: “Bakın son zamanlarda çok güzel, tarihe geçecek, iz bırakacak işler yaptık. Şubat ayında partinin kayıtlarını açtık. 250 bin yeni üyeyle çok önemli bir ön seçime niyetlendik, yetmedi bütün Türkiye’yi dayanışmaya çağırdık. 15,5 milyon kişiyle Ekrem Başkanımızın arkasına geçtik. Şimdi çok daha önemli bir sürecin içindeyiz. Yedi gecedir, dünya siyaset tarihinde, yedi gece üst üste aynı meydanda yüz binlerce kişi, bazen 1 buçuk milyon, bazen 550 bin, bazen 250 bin ama yüzbinlerce kişi aynı meydanda toplandık. Aynı şeye inandık. Omuz omuza durduk. Farklılıklarımızdan güç aldık. Birbirimize güç kattık. Rengarenktik. Gökkuşağı gibiydik. Herkes birbirine saygılıydı. Birbirini sevenler, birbirini sayanlar Türkiye’yi sevmeyenlere karşı tek yumruk oldular. Hep birlikte oldular, tarihe geçtiler. Ekrem Başkan’ı hapse atanlar, buraya sizin seçtiğiniz birisini değil kendi atadıkları bir kayyımı getirmek, onun eliyle bursları kesmek, yurtları kapatmak, kent lokantalarını kapatmak, fakire, fukaraya sahip çıkan sosyal yardımları bitirmek, yandaşına sahip çıkmak istiyorlardı. Buranın emekçilerini gönderecek, yerine yandaşlarını yerleştireceklerdi. Bu olmadıysa, burada kayyım yoksa, yarın buraya yeniden bir belediye meclis üyesi, seçilmiş biri seçilerek Ekrem Başkan’a vekalet edecekse bu sizin sayenizde. Siz darbeyi püskürttünüz yedi günün sonunda. Ben yedi gün önce geldim. Bu binada Genel Sekreter’in odasının arkasında bir küçük oda var. Bir kanepe var. O kanepeye bana bir yastık verdiler. Bir tane de pike serdiler. Yedi gündür orada yatıyorum, nöbet tutuyorum sizin gibi. Çünkü İstanbul’un emaneti Ekrem Başkan’aydı. Ekrem Başkan’ınki, banaydı, bizeydi, sizlereydi. Emanete sahip çıkanlara selam olsun, helal olsun.”

MALTEPE’DE MİTİNG DÜZENLENECEK 
“Saraçhane’deki akşam toplantılarını bir başka formata çekeceğiz.” diyen Özel, 29 Mart Cumartesi günü saat 12.00'de Maltepe Meydanı’nda miting düzenleyeceklerini duyurdu. Özel, “Cumartesi günü İstanbul’un bir büyük meydanında Ekrem İmamoğlu’na sahip çıkmak için, Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğuna, belediye başkanlarımızın her birinin tutukluluğuna itiraz etmek için şeffaf, açık, canlı yayında yargılamalar talep etmek için, ‘Artık canımıza tak etti, erken seçim istiyoruz’ demek için bir büyük mitinge var mısınız? Değerli vatandaşlarımız, Saraçhane’de yaklaşık 300 bin kişiyle yaptığımız açık oylama, açık seçim sonuçlarına göre, bayram demeden Ekrem Başkan ve irademize sahip çıkmak milyonlar olup Maltepe’ye akmak üzere cumartesi günü saat 12.00’de Maltepe’de buluşuyoruz. Yalnız gelmeyin. Komşularınızı alın, arkadaşlarınızı alın. Kollarına girin, Maltepe’ye akın. Cumartesi günü Maltepe’de hep birlikte tarih yazacağız.” dedi. 

ÜNİVERSİTELİLER AYAKTA
Tutuklanan İBB Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında olduğu belediye başkanları ve yöneticiler için başlattığı eylemler günlerce devam etti. En büyük tepki üniversitelilerden geldi; amfiler boşaldı, dersler boykot edildi. İlk olarak İstanbul Üniversitesi’nde başlayan protestolar neredeyse ülkedeki bütün üniversitelere yayıldı.  
Galatasaray Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencileri 21 Mart Cuma günü saat 17.00'de Beyazıt Meydanı’nda “Büyük Üniversite Mitingi” gerçekleştirdi. Binlerce öğrenci buradan Saraçhane’ye yürüdü. 

Gençlerin ikinci büyük kitlesel eylemi ise 25 Mart Salı günü gerçekleşti. Kamu üniversitelerinin yanı sıra vakıf üniversitesi öğrencileri de kendi kampüslerinde buluşarak forumlar ve etkinlikler düzenledi. Ardından binlerce öğrenci İstanbul Üniversiteler Koordinasyonu’nun çağrısıyla saat 17.00’de Maçka Parkı’nda bir araya geldi. “Hükümet istifa”, “Hak, hukuk, adalet” sloganları atan öğrenciler kayyum atanan Şişli Belediyesi önüne yürüdü. 

EĞİTİM-SEN’E DESTEK SORUŞTURMASI
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyesi akademisyenlerin üniversite öğrencilerinin boykot eylemlerine destek açıklamasına soruşturma açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Eğitim Sen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeleri hakkında “kışkırtma ve suça teşvik” iddiasıyla soruşturma başlatıldığını duyurdu.Eğitim Sen’den yapılan açıklamada “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın sendikamızı ve sendikal faaliyetlerimizi hedef alan “suç işlemeye alenen tahrik etme” gerekçesiyle açmış olduğu soruşturma hukuki dayanaktan yoksun, gerçekleri çarpıtan ve sendikamızı hedef gösteren bir tutumdur ve kabul edilemez.” ifadelerine yer verildi. Mahkeme, Eğitim Sen MYK üyeleri için 2 hafta ev hapsi cezası sonrası için adli kontrol şartı kararı verdi.

KADIKÖYLÜLER DE SOKAKTAYDI 
İstanbul’daki protestoların merkezi Saraçhane olsa da kentin birçok ilçesinde İmamoğlu’nun tutuklanmasına karşı eylemler düzenlendi. İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ilk gününden itibaren protesto yürüyüşü düzenleyen Kadıköylüler, günlerce Bahariye Caddesi’nde buluşarak Rıhtım Meydanı’na yürüdü. Vatandaşlar sık sık “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganını attı. Evlerindeki vatandaşlar da balkonlara çıkıp yürüyüşe alkışlarla destek verdi.Kadıköy Rıhtım'da yapılan konuşmada, “Korku duvarları, barikatlar, baskılar yıkıldı. Yine ayakta kalan halk, yine meydanları dolduran biziz” denildi ve kampüslerinde abluka altında olan öğrencilere, gözaltına alınanlara ve tutuklananlara selam gönderdi.

 

 

 


ARŞİV