Sarı bisikletli kadınlar!

ETİ ve Aktif Yaşam Derneği’nin, hareketli yaşama öncülük etmek amacıyla geçen yıl hayata geçirdiği Sarı Bisiklet projesi, bu yıl da devam ediyor

06 Ağustos 2015 - 15:24
Sağlıklı yaşamın en önemli unsurlarından biri olan “hareketlilik” kavramını bisiklet aracılığı ile toplumun her kesimine yaymayı amaçlayan ETİ ve Aktif Yaşam Derneği, 2015 yılında Sarı Bisiklet Projesi kapsamında İstanbul’da kadınlara odaklanıyor ve kadınların öncülüğünde bisiklet kullanımını teşvik ediyor. Proje, İstanbul’da bisiklete binen kadınların oluşturduğu “Bisikletli Kadın İnisiyatifi” ile işbirliği yaparak, hayatın her alanında bisiklete binmenin mümkün olduğunun altını çiziyor. Bu işbirliği kadınların bisiklet kullanımını yaygınlaştıracak önemli adımlardan biri olacak. Bisiklet kullanan ve kullanmak isteyen tüm kadınları aynı platformda birleştirmek amacıyla kurulan ‘Bisikletli Kadın İnisiyatifi’, ETİ ve Aktif Yaşam Derneği’nin de desteğiyle yıl boyunca İstanbul’da birçok farklı aktiviteye imza atacak.

Bisiklete bin, obeziteyi yen
Bisiklet kullanımında Türkiye’nin, Avrupa ülkelerine göre çok gerilerde olduğunu belirten Aktif Yaşam Derneği (AYD) Yöneticisi Mehmet Ali Çalışkan, “Türkiye’de obezite yükseliyor. Toplum aktif değil, bundan rahatsızlık da duyuyor, fakat aktivite yapmıyor. Oysa bisiklet hareketsizlik için önemli bir çözüm. Sadece bisiklet kullanmayı bilmek bile daha aktif bir hayatın göstergesi. Bisiklet kullanmayı bilenlerde fazla kilolu ya da obez olan kişi oranı %37 iken, bisiklet sürmeyi bilmeyenlerde bu oran %60’a çıkıyor. O yüzden ebeveynlerin çocuklarını küçük yaşta bisiklet kullanmaya teşvik etmeleri önemli. Gündelik hayatta alışverişe giderken, çocukları okula götürürken bisiklete binmek toplumda bisiklet kullanımını yaygınlaştıracak.” diye konuştu.
ETİ Gıda İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu, fiziksel hareketsizlik konusunun tüm dünyada ve ülkemizde ciddi bir sağlık sorunu haline geldiğini ifade ederek, “Sağlıklı bir yaşam için hareket etmenin önemini çocukluk döneminden itibaren aşılamak büyük önem taşıyor. Bu durumun düzeltilmesinde elbette ebeveynlere ve özellikle de annelere büyük görev düşüyor. Ancak Türkiye’de annelerin yüzde 85’inde spor yapma alışkanlığı yok, üstelik annelerin, çocukları için öncelik sıralamalarında fiziksel aktivite sadece yüzde 13’lük bir pay alıyor. Biz bu önemli çıktıları dikkate alarak bu sene Sarı Bisiklet projesinde öncelikli hedef kitlemizi ‘kadın’ olarak belirledik. Kadınlarımıza “hareket”in önemi konusunda farkındalık kazandırmak istiyoruz” dedi.

Ücretsiz tamir aracı
Mobil Tamir Aracı Kadıköy'e geliyor, bisikletinizi ücretsiz tamir ediyor! Mobil tamir aracı ile İstanbul sokaklarında bakıma ihtiyacı olan bisikletlerin ücretsiz tamirini yaparak atıl durumdaki bisikletleri sokaklara geri kazandırıyor. 12:00-20:00 saatleri arasında hizmet verecek olan Mobil Tamir Aracı’nın Kadıköy rotası şöyle;
• 7 Ağustos: Hasanpaşa Mahallesi (eski) Universal Hospital civarı
• 8-9 Ağustos: Kalamış Parkı
• 11-12 Ağustos: Erenköy Mahallesi Muhtarlığı civarı, Erenköy Kız Lisesi önü
• 13-14 Ağustos: Suadiye Mahallesi Eminali Paşa Migros önü
• 15-16 Ağustos: Dalyan

ARŞİV